P. 1 Onderzoek naar het aantal en de activiteiten van de allochtone vrouwenverenigingen Op basis van dossiers ingediend bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleurende steden. Uitgeverij Vanden Broele, Stationslaan Brugge - -
Advertisements

Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
Monitor Amateur Kunst (de MAK) oorsprong en ontwikkeling Amalia Deekman & Joep Wils 21 juni 2012.
Hoe stimuleren we de doorstroming van een stedelijk jongerenpubliek naar het hoger onderwijs? Marjan Van de maele - JES vzw.
Meer dan Vergeten 5 april 2011 Yvonne Heygele. NOOM Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
11/06/2009 | pag. 1 De weg naar cultuur Ruimtelijke aspecten van culturele interesse en deelname aan het cultuuraanbod. Badisco, J., I. Glorieux, L. Jacobs.
Het laatste lid en de nieuwste lichting Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau & Universiteit Utrecht Hilversum,
Lokaal Diversiteitsbeleid Ronde tafel C6 13 oktober 2009 Conflictbemiddeling tussen buurtbewoners en jongeren Joon Ravesloot en Freddy Gevaert.
Het. Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Allochtonen in het hoger onderwijs
Een onderzoek naar de positie van vrouwelijke waterschapsbestuurders, naar aanleiding van de campagne ‘Water zoekt Vrouw’ Door Karin Nobel.
 Opdracht van de federale overheid  Georganiseerd door het OCMW  Dit in iedere stad  Gemeubelde woning  Basisbehoeften  OCMW zorgt ook voor sociale.
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
S TEUNPUNT G ELIJKEKANSENBELEID ZOEMT IN OP SOCIAAL - CULTURELE INTEGRATIE BIJ ALLOCHTONEN Maarten Van Craen, Kris Vancluysen, Johan Anckaert, Marjan Aerschot.
Traditionele Belgische breuklijnen
Convenant Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008 Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008.
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Cultuurparticipatie bij jongeren
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
Programma Diversiteit en Anti Discriminatie HBO-I Docentendag 30 maart 2010 Ineke van Halsema.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
“Let’s talk about you & me”
Werken met meisjes Trefdag, 30 mei Wie ben ik?
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Kenniscentrum Woonzorg Brussel
Zondag 21 april  Hele dag cultuur voor kinderen (en hun ouders/begeleiders) ◦ Voorstellingen ◦ Doorlopende animatie en activiteiten ◦ Workshops.
De vierde pijler van de ontwikkelingssamenwerking Daphné Holvoet 1BASWc Academiejaar
Vaderschap Versterken
Hangjongeren in Limburg: Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral, wat drijft hen? Een kwantitatieve studie naar het (anti)sociaal karakter van rondhangen als.
BMC 4/5/
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
AV LOP SO/ Gent 3 juni 081 Zorgen en vragen van ouders LOP- focusgroep Ouderbetrokkenheid Marie-Paule Gavel Ali Capa.
Speciale Activiteiten Startweek-end 25/26 september Zaterdag: Startschot in teken van sport en spel / inleiding 40 DD programma Zaterdag: Startschot in.
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
De donkere kleur van armoede
Ethiek en cultuur Verdieping in theorie.
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Opgroeien in de stad les 3
Resultaten van een Europese studie over racisme in Londen, Parijs en Brussel op het gebied van detailhandel en het openbaar vervoer.
‘’Bewegen is belangrijk’’ Presentatie uitslag enquête onderzoek onder de inwoners van Koningsbosch.
Emancipatiemonitor februari 2011 Emancipatie op stoom Jan Latten.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Vrouwen zijn veel meer waard !!! Sorry mannen, Maar het is nu echt bewezen…
Bespreekbaar maken homoseksualiteit Turkse gemeenschap Inspraak Orgaan Turken Jale Simsek.
Meedoen of meetellen? Conferentie Actieve Burgers, Vitale Wijken 28 januari 2010 Jale Simsek INOVA.
Opvoeden met respect Opgroeien met liefde GGD Amsterdam 5 januari 2011 Jale Simsek.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Uiterlijke tekenen van godsdienstovertuiging bij openbare besturen
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Dat gaat naar het meanderplein toe!
Enkele interessante vragen!
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
Resultaten onderzoek Maatschappelijke Waarde Voorschoten Wassenaar
Vol van verwachting? Studie naar de (mis)match tussen de verwachtingen ten aanzien van de etnisch-culturele federaties en hun mogelijkheden om daar aan.
TOELEIDEN ALLOCHTONE SENIOREN
Diversiteit in de vrije tijd Juno Tourne Universiteit Gent
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Transcript van de presentatie:

p. 1 Onderzoek naar het aantal en de activiteiten van de allochtone vrouwenverenigingen Op basis van dossiers ingediend bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie in 2009 – Algemene Directie Cultuur, Jeugd en Sport – Dienst Sociaal-Cultureel werk Voor LASSO – Infosessie: Brusselse allochtone vrouwenverenigingen en cultuurparticipatie Ruth Muylle- 28 september 2010

p. 2 Inleiding: situering onderzoek Het gaat om een steekproef van 135 zelforganisaties die een dossier binnenbrachten bij dienst Sociaal-Cultureel werk van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in 2009: goed voor 25 % van het totaal aantal erkende verenigingen in Dat is een kleine groep die de weg naar de Vlaamse overheid in Brussel heeft gevonden en is erkend en dus de weg naar de overheid van het autochtone land al kent. Alle medewerkers aan deze mini-studie gaven aan dat kunst- en cultuurbeleving individueel is maar wel bepaald wordt door factoren als sociaal milieu en opvoeding, opleidingsniveau, economische situatie en omgevingsfactoren. Daarbuiten bestaan er ook een aantal onafhankelijke vrouwenverenigingen die volledig autonoom zijn; dus hoogopgeleide en goedgeorganiseerde vrouwen die in het kader van deze beschrijving niet aan bod komen. Verenigingen rond gender zijn in dit kader evenmin bestudeerd.

p. 3 11% vrouwen – 30% kunsten – 59 % gemengd

p Thema’s van de allochtone vrouwenverenigingen

p Verschillen tussen thema’s vrouwen en gemengde werkingen Crea-ateliers Alfabetisering Taallessen Vrouwbewuste thema’s en activiteiten Koken Gezondheid en gezin

p Vergelijking allochtone en autochtone vrouwenverenigingen We zien 11 % vrouwenverenigingen bij de allochtone volwassenenverenigingen. We telden datzelfde jaar 12 % vrouwenwerkingen bij de autochtone verenigingen (vnl. KAV). De typische vrouwenthema’s verschillen niet bij de autochtone en allochtone vrouwenverenigingen, behalve wat betreft de taallessen voor allochtone verenigingen en de receptieve kunstparticipatie voor autochtone verenigingen.

p Visies vrouwen-zelforganisaties De vrouwen die zich verenigen in vrouwenverenigingen zijn laaggeschoold (analfabeet) en taalarm en vnl. gericht op het huishouden en gezin. Cultuur wordt vnl. in familieverband beleefd. Gaan individueel niet aan kunst en cultuurparticipatie doen. Gericht op eigen cultuur- en kunstbeleving, dat geldt ook voor de gemengde werkingen. Het accent op zelf doen eerder dan op receptieve kunstbeoefening. Bij uitwisseling tussen vrouwen over kunstbeleving vertrekt men vanuit eigen cultuur - hogere cultuuridee maar komt men snel tot enkele universele waarden en belevingsprincipes: kunst en creativiteit als uiting van eigen gevoels- en leefwereld in het algemeen. Een tweetal verenigingen bestaan uit hooggeschoolde vrouwen en inter-vrouwelijke professionele netwerken en emancipatie maar zijn niet erkend als sociaal-culturele vereniging.

p % allochtone kunstenverenigingen De kunstgerichte zelforganisaties willen voornamelijk de eigen kunsten promoten en aanleren aan allochtonen en autochtonen in België. Het gaat om de etnische cultuurmedia van land van herkomst die niet in de Belgische academies – organisaties te leren zijn – of waar de allochtonen de weg niet naar vinden. Het gaat over muziek, dans, poëzie, zang, theater en beeldende kunsten en handwerk: zowel cursus, repetities en optredens.

p De accenten van gemengde werkingen De gemengde werkingen zijn ook bezig met het beleven van eigen kunst en cultuur op familiale bijeenkomsten en feesten met dans, muziek, theater, poëzie, zang, tentoonstellingen en gastronomie. Naast tentoonstellingen en gastronomie zijn thema’s die de gemengde werkingen ook veelvuldig behandelen integratie en emancipatie, opvoeding van de kinderen, toeleiding en informatie naar het nieuwe land zijn instituten en structuren, debatten, rechten van minderheden en uitstappen. Soms zijn er bepaalde vrouwelijke activiteiten apart georganiseerd = minderheid (Bijvoorbeeld, bezoek hammam, meer vrouwen dansen meer mannen spelen muziek, meer vrouwen doen zumba, meer mannen doen aan voetbal). Belang van de familie binnen de eigen gemeenschap staat meer centraal.

p. 10 Conclusie: Trends van de laatste jaren De zelforganisaties die reeds enkele jaren bezig zijn staan open voor interculturele werking maar dan onder professionele begeleiding. Zij doen dat niet uit eigen initiatief. Allochtone kunstenverenigingen staan steeds open voor allochtonen en autochtonen. De tijd is rijp voor interculturele ontmoeting. Bij jongere generaties is gemengd werken een feit zeker bij links georiënteerde jongeren. Verenigingen verzamelen zich minder vanuit religieus of nationalistisch perspectief maar vanuit gemeenschappelijke interesse of thema. Gelijkwaardigheid van man en vrouw komt meer naar voren.