7.1: Van de wieg tot het graf

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van nachtwakerstaat tot verzorgingsstaat
Advertisements

Quiz hoofdstuk 6.
 (het wordt niet makkelijk…)
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
Verzekeren.
7.1: Van de wieg tot het graf
7.1: Van de wieg tot het graf
verplicht sociaal verzekerd
Netto en bruto inkomen, of belasting en sociale premies.
17.3 t/m 17.5 Sociale zekerheid, herverdeling, sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.
HERHALING Reader Werk.
Thema: verzorgingsstaat
Maatschappijleer 2 Nadya Karim
Hoofdstuk 6: Werk en uitkeringen
Werkloosheid Nadelen en voordelen.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 16 Inzichtvraag & 77 t/m 80
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
Inkomen les 19 Begrippen & 92 t/m 99
Inkomen les 19a Begrippen & 95 t/m Begrippen AKW Algemene Kinderbijslagwet: wet die regelt dat mensen met kinderen tot 18 jaar een uitkering krijgen.
Regels zijn regels.
Sociale Zekerheid Verzekering en voorziening
Samenvatting Intro Samenvatting:
Paragraaf 1 Kennen: De verschillen tussen de formele en informele sector Verschillen tussen een individuele en een collectieve arbeidsovereenkomst Welke.
Zorgverzekering.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Prinsjesdag Opening nieuw werkjaar Staten Generaal
Uitleg paragraaf 4.4 Klas: 2M5.
WERK Pagina 116 t/m 130.
3.3 Wie zijn zorg is dat? Iedereen in Nederland is verzekerd voor kosten voor gezondheidszorg. Iedere Nederlander is voor de wet verplicht om een zorgverzekering.
7.1: Van de wieg tot het graf Welkom 4ha en 4hb Intro verzorgingsstaat HC Opdracht.
7.1 Wie is toch die overheid?
7.1: Van de wieg tot het graf
Belasting & Wetgeving.
De economische dimensie
8.1: Eigen schuld, dikke bult? Overzicht Intro HC Opdracht.
7.2 Wat doet de overheid voor ons?
Hoofdstuk 19 (9) AOW, ANW, AKW SJM. Wetten  Volksverzekeringen  Richten zich op ALLE INGEZETENEN  Legale verblijfsstatus Opzoek opdracht KG: Waar in.
H5: verzorgingsstaat.
Typen verzorgingsstaten
Instructie hfst 4. Belangrijke begrippen Premie= bedrag dat je voor de verzekering betaalt. Hoogte hangt af van het risico,de waarde van het verzekerde,wel.
AOW EN PENSIOENEN SOCIALE ZEKERHEID. SOCIALE VERZEKERING Verzekeringen ( betaald uit inkomstenbelasting, sociale premies) Volksverzekeringen AOW ANW AWBZ.
1 H8: verzorgingsstaat. 2 § 4: van nachtswakersstaat tot verzorgingsstaat Negentiende eeuw nachtwakersstaat: - orde handhaving - bescherming - voorzieningen.
DE OVERHEID Hoofdstuk 7.  Collectieve sector De overheid Instellingen sociale zekerheid  Particuliere sector Bedrijven en gezinnen PRIVATISEREN.
Aantekeningen hoofdstuk 2. Arbeidsovereenkomst 4.3 Wat moet je doen? Om in Nederland aan het werk te mogen is het verplicht om een arbeidsovereenkomst.
DE OVERHEID H. Kramer Docent economie
Collectieve sector Sociale zekerheid
Hoofdstuk 4 Verzekeren.
Thema 3: De verzorgingsstaat
Ondernemerschap E43.
Blok 3 Zorg of bemoeizucht?
Thema 3: De verzorgingsstaat
Werknemersverzekeringen
Renovatietraject “De leest next level”
Personeel en organisatie
Welkom 4 Havo..
Welkom 4 Havo..
Welkom 4 Havo..
Wat wordt er ingehouden op het brutoloon
Maatschappijleer Nadya Karim
Financiering van het zorgstelsel
Verzekeren Er zijn in Nederland meerdere mogelijkheden van verzekeren:
Hoofdstuk 1: Waarom werken we?
Stelsel sociale zekerheid
Thema 3: De verzorgingsstaat
Blok 3 Zorg of bemoeizucht?
Hoofdstuk 6: De verzorgingsstaat
Thema 3: De verzorgingsstaat
Financiering van het zorgstelsel
Transcript van de presentatie:

7.1: Van de wieg tot het graf Introductieopdracht verzorgingsstaat Lang HC Huiswerkopdracht 25 min: nieuwe klassen kennis maken / armoede huidige klassen 15: HC (desnoods sheet weglaten) 25: dilemma opdracht

Een comazuiper moet zelf de ziekenhuisrekening betalen Als je een uitkering krijgt moet je als tegenprestatie afval prikken Als je heel oud wordt moeten je familie en vrienden voor je zorgen en niet de overheid De overheid moet kinderen van ouders die in de bijstand zitten een laptop geven Iedereen moet verplicht een ziektekostenverzekering hebben De overheid mag de accijnzen op alcohol verhogen om te zorgen dat mensen minder gaan drinken

7.1: Wat is de verzorgingsstaat? Iedere burger heeft sociale grondrechten (grondwet) De overheid heeft de plicht voor burgers te zorgen die daar zelf niet goed toe instaat zijn De overheid moet mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid (bijv leerplicht) We betalen premie door het wederkerigheidsprincipe

Hoe werkt de verzorgingsstaat Bedrijven en burgers moeten naar draagkracht belasting betalen Dit geld wordt uitgegeven aan collectieve voorzieningen (voorzieningen die er zijn voor iedereen) Voorbeelden: leger, politie, wegen, onderwijs, zorg collectieve voorzieningen zijn niet winstgevend dus niemand gaat ze zelf oprichten. We moeten ze dus met z’n allen sponsoren

Waarom zijn er uitkeringen en verzekeringen? Solidariteit = De bereidheid in een groep of samenleving om risico’s met elkaar te delen Iedereen betaalt premie voor zijn zorgverzekering. Zo ontstaat er een pot met geld. De mensen met een ongeluk krijgen geld uit die pot. Je weet nooit van tevoren of je geluk of ongeluk zal hebben.

Het stelsel van sociale zekerheid Sociale verzekeringen Werknemers- verzekeringen volksverzekeringen Sociale voorzieningen Bedoeld als aanvulling op de sociale verzekeringen

Werknemersverzekeringen Verplichte verzekeringen voor alle mensen die in loondienst werken (dus niet voor ZZP-ers) Deel van je loon gaat naar premies voor deze verzekeringen. NWW (Nieuwe Werkeloosheids Wet) en WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen – voor arbeidsongeschikten). Ruim een miljoen mensen in NWW of WIA.

Volksverzekeringen Verplichte verzekering waar iedereen aan meebetaalt en iedereen recht op heeft AOW en AKW (kinderbijslag) 2,5 miljoen hebben een AOW uitkering In 2040 wordt dat ongeveer 4,5 miljoen!

Sociale voorzieningen Worden betaald uit de algemene belastingen, niet uit premies. Gemeenten voeren het uit. Bijstand heb je alleen recht op als je geen recht (meer) hebt op sociale verzekeringen, je krijgt alleen sociaal minimum Gaat niet alleen over inkomen van mensen maar ook om bijvoorbeeld subsidies van voetbalclubs

Huiswerk: van wieg tot graf Schrijf bij ieder plaatje op of het gaat om een werknemersverzekering, een volksverzekering of een sociale voorziening Schrijf bij ieder plaatje op hoe deze voorziening/verzekering wordt betaald Overleg de antwoorden in een groepje