De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Blok 3 Zorg of bemoeizucht?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Blok 3 Zorg of bemoeizucht?"— Transcript van de presentatie:

1 Blok 3 Zorg of bemoeizucht?
Deelvraag: Leidt de zorg van de overheid tot vrijheid of onvrijheid?

2 Zorgen voor jezelf Behoefte = alles wat je nodig hebt of graag wilt hebben. Basisbehoeften: dingen die je nodig hebt om te overleven. Als iedereen kan voorzien in zijn eigen behoeften, is de welvaart groot. Vanaf je veertiende heb je een identiteitskaart nodig. Deze behoefte wordt je opgelegd door de overheid.

3 Zorgen voor elkaar Er is in Nederland sociale zekerheid: de overheid zorgt ervoor dat mensen die niet kunnen werken een uitkering krijgen. De overheid zorgt ook voor onderwijs, medische zorg, wegen en bruggen.

4 Wie betaalt dat allemaal?
De overheid ontvangt geld van de inwoners van Nederland. Zij betalen belasting en sociale premies.

5 Wie betaalt dat allemaal?
Mensen die werken spreken met hun baas een brutoloon af: het loon dat je verdient. Op je rekening ontvang je je nettoloon: het loon dat je baas aan je overmaakt. Loonheffing = bedrag dat wordt ingehouden op het brutoloon. Loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies volksverzekeringen.

6 Wie betaalt dat allemaal?
Volksverzekeringen. AOW Anw Wlz Algemene Ouderdomswet Algemene nabestaandenwet Algemene Kinderbijslagwet Hiervoor betaal je geen premie Wet langdurige zorg

7 Crisis in de jaren ‘30 1929 Crisis in Amerika, dus Amerikanen kochten minder uit Europa..  Veel Europese bedrijven gingen failliet, waardoor er veel werkeloosheid ontstond. Sommige mensen hadden een werkeloosheidsverzekering Twee keer per dag moest je een stempel halen om een kleine uitkering te ontvangen.

8 Lees Tekstboek blz: 42 & 43 Zorgen voor jezelf Zorgen voor elkaar Wie betaalt dat allemaal? Crisis in de jaren ‘30

9 Lees Tekstboek blz: 42 en 43 Zorgen voor jezelf Zorgen voor elkaar Wie betaalt dat allemaal? Crisis in de jaren ‘30 maken werkboek blz 32 – 35: 1 t/m 12 (10a niet) Let op bij 9: procent rekenen met verhoudingstabel!

10 De overheid beperkt Wie betaalt in Nederland voor alle faciliteiten?
Op alle producten die worden verkocht, zit belasting op de toegevoegde waarde (btw).

11 Accijns Een extra belasting op producten waarvan de overheid vindt dat ze slecht voor ons zijn. voorbeelden - alcohol - tabak - brandstof

12 Accijns Door accijnzen wordt het voor burgers duurder om gebruik te maken van een product. Via de accijns wordt het onwenselijke gedrag afgeremd. voorbeeld De kostprijs (inclusief winstopslag) van één liter benzine is maar 50 cent. Door de btw, milieu-heffingen en accijnzen moet er bij de pomp € 1,55 per liter worden betaald. Hierdoor hoopt de overheid dat er minder met de auto gereden wordt. Dit is beter voor het milieu en filevorming.

13 Subsidie Geld van de overheid waar geen directe tegenprestatie voor wordt gevraagd. voorbeelden: - toneel, muziek en musea - openbaar vervoer - milieuvriendelijke maatregelen

14 Subsidie Door de subsidie van de overheid wordt het dus voor burgers goedkoper om gebruik te maken van het product. Via de subsidie wordt dus wenselijk gedrag gestimuleerd. Voorbeeld: Eigenlijk kost een zonnepaneel € Hiervoor kun je een subsidie aanvragen van € 750. Je bent dus eigenlijk maar € 1250 kwijt voor het zonnepaneel.

15 Lees Tekstboek blz: 44 en 45 De overheid beperkt De overheid stimuleert

16 Lees Tekstboek blz: 44 en 45 De overheid beperkt De overheid stimuleerd maken werkboek blz 35 – 36: 13 t/m 17 Klaar?  Schooltv: Sociale zekerheid, Economie voor het Vmbo

17 Plannen van de regering
Op Prinsjesdag leest de koning de Troonrede voor. Daarin staan de plannen van de regering voor het volgend jaar. Rijksbegroting: overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven van de overheid voor het volgend jaar. Als de overheid van plan is meer uit te geven dan ze denkt te ontvangen, is er een begrotingstekort. Als de overheid geld leent, ontstaat er een staatsschuld. Koning Willem Alexander las de Troonrede voor op Prinsjesdag.

18 Lees Tekstboek blz: 45 Plannen van de regering

19 Lees Tekstboek blz: 45 Plannen van de regering maken werkboek blz 36 - 37: 18 t/m 24
Klaar?  Schooltv: Dossier geschiedenis, Kiezen in crisistijd


Download ppt "Blok 3 Zorg of bemoeizucht?"

Verwante presentaties


Ads door Google