Kennisbank Veilig werken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Advertisements

Programma (in willekeurige volgorde)
Veiligheid bij werken aan elektrische installaties
Arbo voor instructeurs
Technicus Conferentie 2005 Positie Zweefvliegtechnicus en Klein en groot onderhoud.
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Risico? Gevaar? Bijna-ongeval? Ongeval?
TOOLBOXMEETING.
Final Draft NAM Onshore Instructie DVD Template voor Lokatie Specifieke Instructies.
Beschermingsmiddelen
Onbedoeld onduidelijk
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
Arbeidsomstandigheden Deel 1
 Een uitvoerder is ongeveer de baas als er iets gebouwd moet worden. Hij/zij regelt de plannen en zorgt voor alle benodigheden. De uitvoerder werkt.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
Werkvergunningen.
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
procedures Duo werkplannen Viag 2010
Veiligheidsinstructie stobbenbehandeling
TOOLBOXMEETING WERKEN IN EEN NAUWE GELEIDENDE RUIMTE
VEILIG WERKEN OP HOOGTE
Bestrijden van aardappelopslag met handapparatuur
TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF.
COMMUNICATIE MET DE KRAANMACHINIST
TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS
Veilig werken met elektriciteit
TOOLBOXMEETING WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG
VEILIG GEBRUIK VAN ELEKTRISCHE ARBEIDSMIDDELEN
VEILIG GEBRUIK VAN HIJSMIDDELEN
ARB(eids)O(mstandigheden
OPLEIDING GEBASEERD OP DE
Risicoanalyse van de elektrische installatie
H.6 Overleggen en regelen
Gezond en veilig buitenwerken
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
H.1 Veiligheid AOC Oost.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Uitvoeren gewasbescherming
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Veilig werken met schiethamers
ARBO.
Jobstudenten, werknemers van morgen. 1.Preventie en Interim 2.Jobstudent-uitzendkracht 3.Toegelaten werk voor jobstudenten 4.Transportwerktuigen.
Veiligheid in uw BiNaSk-omgeving, vanzelfsprekend?!
Machines en veiligheid 1
Een werkvergunning invullen
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
Wet 4/08/1996 betreffende het welzijn op het werk
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Arbowetgeving.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Vca 1-21 BASISVEILIGHEID (VCA) LES ONGEVALLEN. vca 1-22 Van Theorie naar Praktijk Risico definitie: De mate van waarschijnlijkheid dat een bepaald ongewenst.
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 2 Wetten en regels
BASISVEILIGHEID (VCA)
Veilig en gezond werken
H.6 Overleggen en regelen
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Veilig werken met schiethamers
2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s
Gezond werken met lichamelijke belasting
Bestel- en aankoopprocedure
Eind- en toetstermen VCA Basis Veiligheid
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Werken in een arbeidsorganisatie
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Transcript van de presentatie:

Kennisbank Veilig werken Spanningsloos werken WEKAbouw Kennisbank Veilig werken www.weka-bouw.nl

Doel Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke risico's en maatregelen m.b.t. het werken met elektriciteit: Duidelijkheid te geven over de risico's Duidelijkheid te geven over de risicogebieden Duidelijkheid te geven over de te nemen maatregelen Voorkomen van ongevallen Voldoen aan Arbowet inzake voorlichting en onderricht

Spanningsloos maken vrijschakelen / scheiden vergrendelen / beveiligen tegen inschakelen meten of installatie spanningsloos is actieve delen afschermen

Wet geeft hier invulling aan door: Artikel 3.5. Elektrotechnische, bedienings- en andere werkzaamheden aan of nabij een elektrische installatie Elektrotechnische werkzaamheden en bedieningswerkzaamheden die gevaren kunnen opleveren, worden door deskundige, voldoende onderrichte en daartoe bevoegde werknemers uitgevoerd. Werkzaamheden aan of in de nabijheid van een elektrische installatie worden slechts uitgevoerd indien de installatie of het gedeelte waaraan of in de nabijheid waarvan wordt gewerkt, spanningsloos is. Door de daartoe bevoegde werknemer worden tevens doeltreffende maatregelen genomen om een gevaarloos verloop van de werkzaamheden te waarborgen.

Werken (z)onder spanning Werken onder spanning is risicovol werk en meestal niet nodig. Er kan druk uitgeoefend worden door de opdrachtgever om toch onder spanning te werken, zodat het overige werk door kan gaan en er geen productieverlies is. Daarom kunnen in een arbocatalogus Werken (z)onder spanning producten opgenomen worden die bij moeten dragen aan: het verlagen van het aantal situaties waarin onder spanning gewerkt wordt het vergroten van de veiligheid wanneer er tóch onder spanning gewerkt wordt

Werk niet onder spanning tenzij: je een specifieke opleiding hebt afgerond en in het bezit bent van een geldig certificaat (aanwijzing volgens NEN-EN 50110, NEN 3140) en je een schriftelijke aanwijzing van je WG hebt dat je onder spanning mag werken en je uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van de werkverantwoordelijke hebt om te werken onder spanning en de werkverantwoordelijke jou vóór je begon nogmaals heeft gewezen op de gevaren van werken onder spanning en je gereedschap en PBM's helemaal in orde zijn en je werkplek stabiel en brandveilig is en je naar de extra eisen van de opdrachtgever hebt gevraagd voor je begint!

Werk niet onder spanning tenzij: Voor het werk moeten geschikte gereedschappen en beschermingsmiddelen gebruikt worden. Voorbeelden zijn: isolerende laarzen, handschoenen en overschoenen oog- of gezichtsbescherming en eventueel hoofdbescherming geschikte beschermende kleding isolerende matten, werkplatforms, bordessen en stellingen isolerende buigzame en starre afdekmaterialen geïsoleerde en isolerende gereedschappen sloten, opschriften, waarschuwingsborden spanningsaanwijzers en -indicatoren kabelzoekapparatuur

Kortsluitstroom! Een schroevendraaier maakt 'per ongeluk' verbinding tussen de fase en de nul! De eindgroep is afgezekerd met 16A. Welke kortsluitstroom gaat er lopen?

Deskundigen benoemen alle mensen die betrokken zijn bij werkzaamheden aan, met of in de nabijheid van E-installaties zij moeten schriftelijk worden aangewezen door de werkgever of verantwoordelijke voor de naleving van de Arbowet namens de werkgever NEN 3140-aanwijzingen

Bekwaamheid van personen (NEN 3140) Werkverantwoordelijke iemand die is aangewezen als direct verantwoordelijk persoon voor de leiding over de werkzaamheden Vakbekwaam persoon iemand met relevante opleiding en ervaring waardoor hij of zij in staat is gevaren te voorkomen die door elektriciteit kunnen worden veroorzaakt iemand die is aangewezen en ter plaatse is belast met de leiding over de elektrotechnische werkzaamheden

Bekwaamheid van personen (NEN 3140) Voldoende onderricht persoon is geen elektrotechnisch deskundig persoon is voldoende geïnstrueerd door vakbekwame personen waardoor hij of zij in staat is gevaren te voorkomen die door elektriciteit worden veroorzaakt kan na voldoende instructie specifiek aangegeven werkzaamheden met elektriciteitsgevaar uitvoeren Leek iemand anders dan een vakbekwaam persoon of VOP is niet bekend met het vakgebied onderkent ook de gevaren niet

Vragen?