De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF.

Verwante presentaties


Presentatie over: "TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF."— Transcript van de presentatie:

1 TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF

2 DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke risico’s en maatregelen m.b.t. het werken met kwartsstof: Duidelijkheid te geven over de risicogebieden; Duidelijkheid te geven over de te nemen maatregelen; Voorkomen van ongevallen; Voldoen aan arbowet inzake voorlichting en onderricht.

3 Is stof schadelijk voor de gezondheid?
De schadelijkheid (toxiciteit) van het stof; De hoeveelheid (concentratie) van het stof in de lucht; Hoe lang je in het stof moet werken; Hoe zwaar het werk is: bij zwaar werk adem je dieper in waardoor je meer stof inademt; De gevoeligheid van een persoon voor stof.

4 Welke soorten stof? Schadelijk stof is stof waar schadelijke of giftige bestanddelen inzitten, denk aan asbest en kwartsstof. Hinderlijk stof is stof dat geen specifieke effecten op de gezondheid heeft, maar dat wel de ogen, de huid en de longen kan irriteren. denk aan gips, cement en kalkstof. Dat stof kan klachten, zoals irritatie of benauwdheid en zelfs (na jarenlange blootstelling) bronchitis veroorzaken.

5 Aandoeningen? Irritatie van de luchtwegen; Longaandoeningen. Let op: Alleen de zeer kleine (kwarts) stofdeeltjes zijn schadelijk.

6 KWARTSSTOF?

7 KWARTSSTOF? Norm: 0,075 mg/m³ Beeldvorming: plastic bekertje met 0,5 cm kwarts in een ruimte van 4 meter hoog en zo groot als een voetbalveld.

8 TIPS! Laat materialen zoveel mogelijk op maat aanleveren. (Minder zagen) Kies voor werkmethoden waarbij weinig stof vrijkomt. (Knippen in plaats van zagen) Gebruik apparatuur met afzuiging en/of watertoevoer als je moet zagen, boren, frezen, hakken, stralen of schuren. (Er komt dan veel minder stof vrij) Draag bij werkzaamheden, zonder stofafzuiging, een volgelaatsmasker met P3-filter. (Ook als je buiten werkt)

9 TIPS! Haal de hulpstukken voor stofbestrijding niet van je gereedschap af. (Ook al werkt het misschien wat lastiger.) Gebruik een industriële stofzuiger om je plek schoon te houden. Geen bezem of perslucht. (Door te vegen of perslucht verspreid je het stof juist.) Zorg voor goede ventilatie als je binnen werkt door ramen en deuren te openen. Een snuitje (“Gamma-masker”) is niet voldoende. (Je neus lijkt misschien schoon, maar kwartsstof- deeltjes zijn zo klein dat je ze niet opmerkt.)

10 RESUMÉ Gebruik de juiste PBM’s; Gebruik het juiste gereedschap; Begin bij de bron. Dus stofvrij in plaats van stof opruimen.

11 Vragen?

12 Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF."

Verwante presentaties


Ads door Google