ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
WAT IS FLIPPING THE CLASSROOM?
Het inzetten van social media voor het vak Duits in de tweedeklassen havo/vwo op het Candea College. M.T Roggenthien.
Mogelijkheden voor contexten
Bijeenkomst 3 Hoe bouw je een les op en hoe houd je hierbij rekening met het leren van leerlingen?
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Gebruikersdag Gelukskunde 6 oktober 2009 VAN HARTE WELKOM! Gebruikersdag Gelukskunde.
‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’
De docent tussen vakwetenschap en schoolvak
Gepersonaliseerd leren
De 2015 programma’s wiskunde B van havo en vwo
ICT-rijk bewegen in 3 VWO / HAVO Het implementeren van de nieuwe functionaliteit van Coach 6, vanuit een didactisch oogpunt bekeken Ron Vonk Archimedes.
Workshop Onderzoeksontwerp
KNAG Onderwijsdag 2010 Ervaar de kracht van digitaal onderwijs Workshop 48, 13: :45 uur.
It’s not you, it’s the didactics that matter, stupid…
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Aan het werk Nieuwe biologie en RSPs Jan Jaap Wietsma, Universiteit.
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
DE CHAOS VOORBIJ… NIBI CONFERENTIE PROGRAMMA 1. Opening ovoorstellen owat willen we? 1. HET verhaal (Rob) 2. Vragen/opmerkingen? 3. Aanvullingen.
Vraagt onderwijsvernieuwing om gedragsverandering? 11 januari 2014 Marcel Kamp en Herman Schalk.
Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg
Inhoud - Waarom afstemming en wanneer kansrijk - Ontstaan en opbouw van de Handreiking - Gebruik van de Handreiking, ook voor wiD - Discussie Samenhang.
Klaar voor het nieuwe examenprogramma biologie met Nectar Tweede Fase!
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Voorlichtingsavond groep 3
Pass’t Montessorionderwijs ?
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
moderniseren van het curriculum.
Differentiatie in het geschiedenisonderwijs
Een positieve studiehouding bij de bovenbouwleerling
Visie & Strategie.
Handelingsplannen.
ATB 16 april 2013 Wil je evt. je laptop alvast aan- zetten?
Met de Kennisbasis in zee!
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Computerondersteund.
Beter Onderwijs Nederland
Levensbeschouwelijk kringgesprek
Reclame Masters | Ik en reclame!
Coaching week Rotterdam Academy.
MEDIAOPVOEDING. 1. EEN NIEUW LEERPLAN zie blz. 5 Mediamaatschappij Beleidsdiscours rond mediawijsheid/ geletterdheid/digitale kloof Mediageneratie van.
Bètasimulaties Jeroen Sijbers, Bètasteunpunt Wageningen.
Bvj vmbo bovenbouw 7 e editie Gijs van Hengstum Thomas Klein Middelink.
CONCEPT CHECKS & FAST FEEDBACK
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing 1 NIBI.
Bijeenkomst September 2015
Van praktijk naar theorie: de aanpak van Dilemma.
De concept-contextbenadering in het vmbo Kerst Boersma & Marco Mazereeuw.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
Op weg naar een design for all? UNIVERSEEL ONTWERP IN DE KLAS 1.
Concept – Context Biologie op het Cartesius Lyceum Joost Termeer.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Leiden University. The university to discover. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing BiO L Ogen Fred.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
PARCIVAL COLLEGE vrijeschool OPEN DAG Zaterdag 4 februari 2012 Aanvang tot vmbo-tl havo vwo worden wie je bent.
Wensen uit de praktijk Vernieuwing en belangrijkste kenmerken Nieuwe digitale omgeving Toetsen Leerlijn Inhoud Pakketsamenstelling en prijsoverzicht Service.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Jo Tondeur, Jasmine Hacquaert (UGent) Jeroen Thys (Groep T) Luc Vandeput (KHLeuven) Wouter Hustinx (PHLimburg) Velov/A’pen, februari 2012 iTeacher Education:
Zodat talent en ontwikkelbehoeften elkaar ontmoeten 2 juni 2015
Opbrengstgericht werken op het Bredero Lyceum
Concept-contextvenster in het bèta-onderwijs
Concept – Context Biologie op het Cartesius Lyceum
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Pilot Maatschappijwetenschappen introductie Han Noordink Marco Veldman
Workshop: 21e-eeuwse vaardigheden in de les? Hoe dan?
“Context-concept in je eigen lessen”
Product van TU Delft, SEC
Programma Introductie van jezelf Samen voor een nieuw curriculum
Transcript van de presentatie:

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen in lijn met concept- context biologie onderwijs. Michiel Dam (ICLON) NIBI 17 Jan, 2015

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Programmma - Introductie (10 min) - Instructie op de opdracht (5 min) - Zelf aan de slag 1 (gesprek) (20 min) - Zelf aan de slag 2 (ontwerp) (20 min) - Nabespreking (10 Min)

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Biologieonderwijs KNAW (2003): - Te weinig relevantie - Te weinig samenhang - Een overladen programma CVBO ( ): - Stelde de concept-context onderwijsbenadering voor als vakvernieuwing

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Hoe weet ik hoe het moet? Voornaamste informatiebronnen voor docenten over de vakvernieuwing - Verhalen van collega’s - Voorbeeldmodulen - CVBO eindrapportage - Pilot examens - Nieuwe eindtermen - Media

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Hoe weet ik hoe het moet? - Het is een vakvernieuwing, geen didactische vernieuwing - Terwijl docenten wel een belangrijke rol spelen bij het verwezenlijken van de gestelde doelen voor een onderwijsvernieuwing (Fullan, 2004) - Hoe kan het handen en voeten krijgen in de dagelijkse lessen in uw klassen? - Dan moet het praktisch bruikbaar zijn!

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Hoe weet ik hoe het moet? - Is deze vernieuwing praktisch bruikbaar genoeg voor docenten en wordt ze goed begrepen en uitgevoerd? - Praktisch wanneer (Doyle & Ponder, 1977) 1.Instrumenteel: docent weet hoe hij een bepaald idee kan vormgeven in de klas 2.Coherent: aansluit bij wat de docent al doet 3.Lage kosten weinig extra tijd en middelen

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Aan de slag 1 - Interview elkaar over reguliere lessen - Vertaal deze samen in bouwstenen - Vergelijk met coco volgorde - Volg de beschreven stappen

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Aan de slag 2 Vanuit het voornemen: Ontwerp samen een volledige les Stel hiervoor eerst klas, tijd en leerdoelen Ontwerp daarna samen de context en verder invulling van de les Gebruik hierbij je meegenomen lesboek

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Concept-context onderwijs (CVBO)

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing - a. biologische kennis (concept) wordt aangeboden in een context; - b. deze context wordt ontleend aan een handelingspraktijk, een afgrensbaar deel van de maatschappelijke werkelijkheid waarbinnen mensen gemeenschappelijke doelstellingen realiseren (Boersma, 2011); - c. de CVBO onderscheidt hierbij leefwereldpraktijken, beroepspraktijken en wetenschappelijke praktijken; - d. in de klassensituatie worden handelingspraktijken aangeboden als realistische contexten; - e. contexten geven betekenis aan concepten, - f. leerlingen moeten leren om concepten in meerdere handelingspraktijken te hanteren (het recontextualiseren); - g. zeker voor havo/vwo klassen is de context een middel en geen doel, er moet hier een scherpe focus zijn op de biologische kennis; - h. er moet een centrale vraag aanwezig zijn die de leerlingen aanspreekt en als vanzelfsprekend uit de context volgt (Kamp, 2010).

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Resultaten - Hindernissen: - Leren leerlingen wel genoeg met deze nieuwe onderwijsmethode? - Accepteren de leerlingen het wel als ik het boek meer ga loslaten en mijn eigen lesmateriaal ga maken? - Ik wil niet eerst een feestje, en daarna nog even alles met een uitleg erin moeten stampen - Ik denk dat ik hiervoor niet creatief genoeg ben - Ik heb een collega die binnen de sectie nogal dominant is met een traditionele manier van doceren. - Ik denk dat ik niet genoeg PC’s heb om de leerlingen zelf kennis te laten opzoeken

ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Resultaten - Eigenlijk sus ik mijn geweten met de zekerheid dat ik alle lesstof in ieder geval genoemd heb ik de les, wanneer een leerling klaagt dat de leerstof niet behandeld is. Terwijl ik tijdens toetsen merk dat er toch maar weinig is blijven hangen. Een mooie aanleiding om toch maar te gaan experimenteren met het inzetten van grotere taken als contexten en ze meer zelf op te laten zoeken.