10/03/2015 CD&V Senioren Buurt-, wijk- of DORPSRESTAURANTS
10/03/2015 CD&V Senioren Buurt-, wijk- of DORPSRESTAURANTS ALLEN DAARHEEN
DORPSRESTAURANTS 1. Wat is het? 2. Waarom heeft het succes? 3. Wie heeft er wat aan? 4. Maatschappelijk belang vs de kost 5. Succesverhaal (in Limburg) 6. Hoe er aan beginnen?
DORPSRESTAURANTS 1. Wat is het? Concept (ieder eigen ‘vertaling’) 1 keer/week of maand In gemeenschapsruimte dichtbij (toegeleverd) eten opdienen Vooraf bestellen Tafels van 8 personen
DORPSRESTAURANTS 2. Waarom heeft het succes? Basisbehoefte Belangrijk voor deelnemers Ervaren als ‘eigen’ project Eenvoudig concept 4 G’s: goedkoop – gezellig – gezond - gemakkelijk
DORPSRESTAURANTS 3. Wie heeft er wat aan? Deelnemers Vrijwillige medewerkers Mensen in dienst Dorpsgemeenschap
DORPSRESTAURANTS 3. Wie heeft er wat aan? Deelnemers Gericht op mensen die het risico lopen om sociaal geïsoleerd te raken omwille van fysieke, psychische, materiële of financiële redenen
DORPSRESTAURANTS 3. Wie heeft er wat aan? Deelnemers 1 op 4 is 80 + Mannen = Vrouwen 40 % alleenwonend 80% gepensioneerd 1/5 de mobiliteitsprobleem Sociale mix – 5% sociaal tarief
DORPSRESTAURANTS 3. Wie heeft er wat aan? Vrijwillige medewerkers Zinvolle activering Ergens voor inzetten Tussen mensen – gewaardeerd Hoort bij groter geheel – verlegt grenzen Ideaal voor kwetsbare mensen groeikracht - goedkoper
DORPSRESTAURANTS 3. Wie heeft er wat aan? Mensen in dienst Coördinatie Sociaal tewerkstellingsinitiatief of lokale traiteur
DORPSRESTAURANTS 3. Wie heeft er wat aan? Dorpsgemeenschap Sociale samenhang Ontmoetingsplaats, opstap voor bijkomende activiteiten Betrokkenheid van verenigingen Gemeenschapsruimte Samenspel lokale middenstand
DORPSRESTAURANTS 4. Maatschappelijk belang vs de kost Op een gemakkelijke manier actief kwetsbare bewoners bereiken Informeren (bv. energiescans) Aanzet tot andere werkingen at LAS - Zorgnetwerk Kerntaak voor lokaal beleid Proactief handelen: opsporen, benaderen, toeleiding, toegang
DORPSRESTAURANTS 4. Maatschappelijk belang vs de kost Wat kost het de lokale overheid Eten/drank: ‘break even’ Materiaal Huur locatie(s) Administratie Verplaatsing Vrijwilligerswerking
DORPSRESTAURANTS 5. Succesverhaal (in Limburg) Meer dan 100 dorpsrestaurants In nagenoeg elke gemeente een initiatief Belang algemeen erkend Ook in de resterende gemeenten initiatieven in voorbereiding
en meer Aantal dorpsrestaurants per gemeente:
DORPSRESTAURANTS 5. Succesverhaal (in Limburg) Koepelvorming Ervaringsuitwisseling Gelijkaardige interesses Vrijwilligersvorming Voedselveiligheid Samen profileren Uitdagingen Drempels Onthaal Bereiken meest-kwetsbaren (sociale correcties)
DORPSRESTAURANTS 5. Succesverhaal (in Limburg)
DORPSRESTAURANTS 6. Hoe er aan beginnen?
Nadere info: Karel BollenVeerle Gevaert RIMO LimburgSamenlevingsopbouw W-VL