De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

de Korte Keten duurt het Langst

Verwante presentaties


Presentatie over: "de Korte Keten duurt het Langst"— Transcript van de presentatie:

1 de Korte Keten duurt het Langst
Duurzame Landbouw Regionale Voedselsystemen Eerlijke Prijzen Gemeenschapsvormend

2 Voedselteams? Hartenboer?
Voedselteams vzw is de socio-culturele beweging die ijvert voor duurzame landbouw & korte keten Wij doen dit onder meer door voedselteams op te richten. voedselteams zijn groepen van mensen die vanuit hun engagement kiezen om op regelmatige basis voeding bij lokale, duurzame boeren te kopen. Hartenboer Limburg is het logistieke systeem dat deze transacties mogelijk maakt. Van boer tot depot.

3

4 Centrale Vraagstelling
Hoe kunnen Steden & gemeenten Bottom-Up Initiatieven rond Stadslandbouw & Korte Keten ondersteunen

5 Door zelf het goede voorbeeld te geven

6 Provinciehuis Limburg
Provinciehuis Limburg is sinds 2006 een voedselteam Iedere woensdagmiddag kunnen personeelsleden hun bestelling dagverse voeding ophalen na het werk (?) Als initiatief van dienst Milieu. Overtroefd door dienst Economie met opstart van B2B-concept Puur Limburg.

7 Door het eerste duwtje te geven

8 Gemeente Zutendaal Neemt initiatief tot opstart van een voedselteam. Personeel als trekker van de groep in de eerste fase. Voert de communicatie over een info-avond. Voorstel van depotlocatie. Initiatief = succes: 30 leden en 2 vrijwilligers voor Voedselteam Zutendaal. (?) Lokaal: markt op erf van een lokale bioboer Kadert in een Europees Subsidieproject met vzw Stein.

9 Door lokale trekkers te ondersteunen

10 Gemeente Maasmechelen
Initiatief komt van onderuit: lokale vrijwilliger neemt initiatief in de eerste fase. Duurzaamheidsambtenaar ondersteun met het voeren van communicatie en het ter beschikking stellen van een zaal voor de infoavond. Hij is ook de netwerker met lokale stakeholders, waaronder boeren. Infoavond:

11 Door lokale trekkers te ondersteunen 2.0.

12 Gemeente Peer Een voedselteam actief sinds 2006.
De gemeente organiseert ism Voedselteams vzw socio-culturele activiteiten zoals docu-vertoning met nagesprek. Voedselteams vzw biedt infotafels op knooppunten (in casu bibliotheek) aan met info & doorverwijzing naar verschillende korte keten & stadslandbouwinitiatieven.

13 Door evenementen te organiseren

14 Stad Hasselt Lancering marktconcept (4 keer/jaar) waar duurzame voeding en lokale landbouw centraal staan Als belevingsinitiatief voor de buurt As overheidsopdracht voor professionals

15 Enkele spanningsvelden
Regionale Korte Keten of lokale middenstand? Informeren of activeren?

16 Vragen? Dank! Bart Thoelen 0489/


Download ppt "de Korte Keten duurt het Langst"

Verwante presentaties


Ads door Google