Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samengesteld door schoolWise.
Advertisements

Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Het tweede werkstuk.
Het doen van eigen onderzoek
PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.
K!X is een project van. Wat is K!X? K!X is een project waarin je op een leuke, boeiende en actieve manier met een groep jongeren een promoteam vormt om.
Jong-leren in Kwintelooijen
Mijn gegevens op het web!?
Digitaal Presenteren Publiek boeien Aandacht vasthouden s.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Lesgeven en begeleiden
Presentation Of Learning
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Wat gaan we leren in groep 5
Eurekas wedstrijd rond wetenschappen en technologie.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school 2014/2015
Een werkstuk maken.
Presentatie resultaten monitor INFORMATIEVAARDIGHEDEN landelijk versus lokaal maart 2014.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
UVW LinkedIn Presentatie
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 2. VORIGE BIJEENKOMST  Voorstellen  Uitleg module  Introductie ouderbetrokkenheid  Woordspin ouderbetrokkenheid  Woordspin.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Leesplezier in de schoolbibliotheek Training voor ouders en andere vrijwilligers in de schoolbibliotheek Bijeenkomst 2.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Kiezen voor keuzedelen
Workshop INFORMATIEVAARDIGHEDEN Samen sterk met.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school Jouw naam.
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
Groep 6 Wat doe ik vandaag?. TIPS om te doen O Je zit vandaag onverwacht thuis. Je krijgt wat tips om vanmiddag te doen. Je hebt soms wel een PC nodig.
Mobile Fun Hoi, ik ben Mobie en ik ga samen met Ronnie jullie deze PowerPoint presentatie presenteren. Op de volgende dia staat wat deze opdracht inhoud.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Spreekbeurt in groep 4.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Presentatie landelijke resultaten monitor Samengesteld door:
Meten = weten wat levert het op? gaan kinderen echt beter lezen?
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Resultaten van de Monitor de Bibliotheek op school 2015 School X.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Ouderavond
Spreekbeurt Hoe maak je dat?.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Spreekbeurt in groep 4.
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Spreekbeurt in groep 8 Hoe pak je het aan?.
Spreekbeurt in groep 4 en 5
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Spreekbeurt in groep 4 en 5
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
De grafiekgenerator.
Grafiek Generator Monitor de Bibliotheek op school
Les 2: gegevens samenvatten
Uitleg bij de vragenlijst ZIEN. Leerling 5-8 Leer- en leefklimaat ZIEN
Ouderbijeenkomst ©Rezulto Onderwijsadvies in opdracht van de PO-Raad.
Het maken van een PWS.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Cijferloos lesgeven bij talen
Hoeveel weet jij van onderzoekers?
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Transcript van de presentatie:

Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2015

Toelichting op het gebruik Bij het presenteren van de resultaten van de monitor maak je gebruik van grafieken. Eerste uitgangspunt is om stil te staan bij opvallende resultaten binnen de school zelf. Daarnaast kan het interessant zijn om die lokale resultaten te vergelijken met de landelijke gemiddelden. In de standaardrapportages (de pdf’s) wordt een beperkt aantal vragen uitgelicht. Deze powerpoint geeft alle resultaten. Het biedt daarmee een format voor het samenstellen van presentatie op maat aan de school. Je kiest voor de eindpresentatie alleen die dia’s die belangrijk zijn voor het doel van jouw presentatie en de discussie die je over de lokale doelen en resultaten wilt voeren. Van elke vraag die in de monitor voor leerlingen en leerkrachten (versie 2014/2015) is gesteld, wordt in een dia de landelijke grafiek weergegeven. Je kunt daar de grafiek van jouw school in kwestie onder plaatsen (zie bijvoorbeeld dia 6). Houd bij het gebruikmaken van dit format dus rekening met twee belangrijke richtlijnen: 1.Maak vooraf een selectie van maximaal 8-10 vragen/dia’s die je in je presentatie wilt gebruiken. 2.Overweeg bij elke vraag of het nodig/zinvol is om deze met de landelijke uitkomst te vergelijken.

Verschillende manieren van presenteren In de dia’s 6-12 worden resultaten van één monitorvraag (hoe vind je het om een boek te lezen) op verschillende manieren getoond. Dit dient als voorbeeld, ook voor andere vragen. Hoe jij je resultaten presenteert, hangt af van wat je wilt laten zien. ● Landelijk 2014 vs school 2014 (per groep). Hierbij hoort de vraag: hoe doet deze school het t.o.v. landelijke cijfers (m.a.w. mogelijke acties)? NB. Na dia 12 worden de resultaten op deze manier getoond (landelijk vs school). Je kunt zelf per vraag ook voor één van de volgende manieren kiezen: ● Jongens landelijk 2014 vs jongens school 2014 (per groep). Hierbij hoort de vraag: is er opvallend verschil tussen jongens van deze school en jongens landelijk (m.a.w. mogelijke acties)? Idem meisjes. ● School 2014 vs school 2013 (en 2012). Hierbij hoort de vraag: hoe doet deze school het t.o.v. vorig jaar/jaren? Let op: groep 4 van vorig jaar is nu groep 5. ● Jongens school 2014 vs jongens school 2013 (en 2012). Hierbij hoort de vraag: is er (positief) verschil te zien in de resultaten van de jongens in 2014 en in 2013 (hebben acties van afgelopen jaar/jaren zin gehad)? Idem meisjes ● Jongens school 2014 vs meisjes school 2014 (per groep). Hierbij hoort de vraag: is er op deze school een opvallend verschil tussen de jongens en de meisjes (speciale acties nodig)?

Kijk voor meer informatie over het werken met en presenteren van de Mmnitor in deze handleiding in de toolkit van de Bibliotheek op school (NB begin april wordt een update gepubliceerd) of neem contact op met de trainer in jouw provincie.

Resultaten leerlingen

Hoe vind je het om een boek te lezen? Landelijk per groep vs school per groep School 2014 NB plak hier de gegevens van de eigen school Landelijk 2014

Hoe vind je het om een boek te lezen? Verschil jongens landelijk – jongens school per groep Jongens landelijk 2014 Jongens school 2014

Hoe vind je het om een boek te lezen? Verschil meisjes landelijk – meisjes school per groep Meisjes landelijk 2014 Meisjes school 2014

Hoe vind je het om een boek te lezen? 2014 vs 2013 vs 2012 School 2014 School 2013 School 2012

Hoe vind je het om een boek te lezen? Verschil jongens school Jongens school 2014 Jongens school 2013 Jongens school 2012

Hoe vind je het om een boek te lezen? Verschil meisjes school Meisjes school 2013 Meisjes school 2014 Meisjes school 2012

Hoe vind je het om een boek te lezen? Verschil jongens-meisjes van de school per groep Meisjes school 2014 Jongens school 2014

Hoe vaak lees je thuis voor je plezier een boek? School 2014 Landelijk 2014

Over welke onderwerpen lees je graag? NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken NB: voor de analyse kun je beter niet op het totaal inzoomen (zoals hierboven), maar per groep (zie volgende dia) 2014

Over welke onderwerpen lees je graag? NB. Maak een dia voor elke groep van de school. Kies bij vergelijking voor ‘geslacht’ en bij caseselectie voor ‘regulier/speciaal’. En dat steeds voor één groep. Groep 4, landelijk.

Over welke onderwerpen lees je graag*? Groep 4 jongensgroep 4 meisjes Sport dieren Dieren vriendschap techniek griezelen Groep 5 jongensgroep 5 meisjes dieren verliefdheid natuur vriendschap humor dieren griezelen humor Groep 6 jongensgroep 6 meisjes techniek dieren dieren vriendschap humor verliefdheid griezelen humor Groep 7 jongensgroep 7 meisjes humor dieren griezelen vriendschap Groep 8 jongensgroep 8 meisjes humor oorlog verliefdheid griezelen vriendschap sport griezelen *Op basis van voorgaande dia’s maak je voor de school zelf dit overzicht

Welk soort boeken lees je graag? NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken NB: voor analyse kun je beter inzoomen per groep, niet op het totaal. Dit inzoomen doe je door bij vergelijking voor ‘geslacht’ te kiezen en bij caseselectie voor ‘regulier/speciaal’ en dat steeds voor één groep Groep 5 landelijk. Maak zelf een dia voor elke groep van de school

Hoe kom je aan leesboeken? 2014 Alle groepen samen NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken, dus alleen eigen schoolcijfers

Wie geeft jou tips voor leuke boeken? Landelijk 2014 School 2014

Hoe vaak ga je naar de bibliotheek die buiten je school staat? Landelijk 2014 School 2014

Hoe vind je het om naar de bibliotheek buiten je school te gaan? Landelijk 2014 School 2014

Als ik een boek moet lezen van de juf/meester vind ik dat: Landelijk 2014 School 2014

Als de juf/meester iets vertelt over een boek vind ik dat: Landelijk 2014 School 2014

Mijn moeder of vader leest mij thuis voor Landelijk 2014 School 2014

Mijn moeder of vader praat met mij over boeken Landelijk 2014 School 2014

Mijn moeder of vader gaat met mij naar de bibliotheek Landelijk 2014 School 2014

Hoeveel boeken heb je zelf ongeveer? 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken, dus alleen eigen schoolcijfers

De schoolbibliotheek is een fijne plek Landelijk 2014 school 2014

De schoolbibliotheek is vaak open Landelijk 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken School 2014

Er zijn genoeg leesboeken in de schoolbibliotheek Landelijk 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken School 2014

Er zijn genoeg informatieboeken in de schoolbibliotheek Landelijk 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken School 2014

Er zijn leuke leesboeken in de schoolbibliotheek Landelijk 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken School 2014

Er zijn leuke informatieboeken in de schoolbibliotheek Landelijk 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken School 2014

In de schoolbibliotheek kan ik makkelijk de boeken vinden die ik zoek Landelijk 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken School 2014

In de schoolbibliotheek word ik goed geholpen als ik iets zoek Landelijk 2014 NB: bij deze vraag is het minder zinvol om lokale cijfers met landelijke te vergelijken School 2014

Resultaten informatievaardigheden leerlingen Hieronder staan de landelijke resultaten van alle vragen Informatievaardigheden van de monitor. We raden je aan om op de plaats van deze landelijke grafieken je eigen cijfers (per school) te plakken. Een vergelijking van eigen cijfers met landelijke, is bij deze vragen niet zo zinvol.

Als ik informatie moet zoeken, dan:

Hoe vaak lukt het je om zonder hulp de informatie te vinden die je zoekt?

Als ik de informatie niet kan vinden: dan vraag ik het aan de juf/meester

Als ik de informatie niet kan vinden: dan vraag ik het aan mijn ouders

Als ik de informatie niet kan vinden: dan vraag ik aan een klasgenoot

Als ik de informatie niet kan vinden: dan zet ik een vraag of twitter of een blog

Als ik de informatie niet kan vinden: dan vraag ik het aan iemand van de bibliotheek

Als ik de informatie niet kan vinden: dan vraag ik het aan een deskundige

Als ik de informatie niet kan vinden: dan doe ik iets anders

Als ik informatie op internet zoek, type ik meer dan 1 zoekwoord in

Als ik informatie heb gevonden, kijk ik ook nog in andere boeken of sites

Als ik voor een werkstuk informatie zoek, schrijf ik eerst op wat ik zelf al weet

Als ik voor een werkstuk informatie zoek, maak ik voor het zoeken een lijstje met woorden

Als ik voor een werkstuk informatie zoek, bedenk ik eerst waar ik die het beste kan vinden

Ik controleer wie de informatie op internet heeft gezet

Ik controleer of de informatie niet te oud is

Ik neem informatie over door knippen en plakken

Ik schrijf de informatie in mijn eigen woorden op

Ik combineer de informatie met wat ik zelf al weet

Als ik mijn werkstuk / presentatie / opdracht bijna af heb, controleer ik of ik het werk goed gedaan heb

Resultaten leerkrachten Bij de leerkrachtvragen heeft het niet veel zin om de schoolresultaten met landelijke cijfers te vergelijken; het gaat immers om het gesprek of er onderwerpen op school anders aangepakt kunnen worden. Wel kun je de schoolcijfers van 2014 met 2013 en 2012 vergelijken (als die er zijn): hebben de afspraken die we hebben gemaakt, resultaat gehad?

Voorlezen aan de groep Voorbeeldschool 2013 voorbeeldschool 2014

Met de groep naar de schoolbibliotheek gaan School 2013 School 2014

Met de groep naar de openbare bibliotheek gaan School 2013 School 2014

Een boek introduceren in de groep School 2013 School 2014

Een leerling een boekpresentatie laten geven School 2013 School 2014

Deelnemen aan een project rondom boeken en lezen School 2013 School 2014

Overleggen met het team/bouw over leesbevordering School 2013 School 2014

Het houden van een boekenkring School 2013 School 2014

Gebruikmaken van een boekencollectie bij zaakvakken School 2013 School 2014

Voorlezen uit lees- of prentenboeken bij wereldoriënterende onderwerpen School 2013 School 2014

Leerlingen wijzen op lees- of prentenboeken die passen bij een wereldoriënterend onderwerp School 2013 School 2014

Voorlezen uit een informatieboek bij wereldoriënterende onderwerpen School 2013 School 2014

Leerlingen wijzen op informatieboeken die passen bij een wereldoriënterend onderwerp School 2013 School 2014

Resultaten informatievaardigheden leerkrachten Hieronder staan de landelijke resultaten van alle vragen Informatievaardigheden van de monitor. We raden je aan om op de plaats van deze landelijke grafieken je eigen cijfers (per school) te plakken. Een vergelijking van eigen cijfers met landelijke, is bij deze vragen niet zo zinvol.

Hoe vaak geef je expliciet aandacht aan het onderwerp informatievaardigheden?

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (1)?

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (2)?

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (3)

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (4)

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (5)

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (6)

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (7)

Welke vaardigheden laat je aan bod komen (8)

Hoe pak je informatievaardigheden didactisch aan (1)

Hoe pak je informatievaardigheden didactisch aan (2)

Hoe pak je informatievaardigheden didactisch aan (3)

Hoe pak je informatievaardigheden didactisch aan (4)

Hoe pak je informatievaardigheden didactisch aan (5)

Welke bronnen laat je aan bod komen bij informatievaardigheden (1)

Welke bronnen laat je aan bod komen bij informatievaardigheden (2)

Welke bronnen laat je aan bod komen bij informatievaardigheden (3)

Welke bronnen laat je aan bod komen bij informatievaardigheden (4)

Manier waarop informatie- vaardigheden in het lesprogramma aan bod komen

Hoe vaak geef je opdrachten of huiswerk waarbij leerlingen informatievaardigheden moeten gebruiken?

Profielen School

Resultaten vragenlijst leesconsulenten Bedenk per vraag goed of een resultaat geschikt is voor rapportage aan de school, aan de bibliotheek of aan gemeente. Bedenk ook goed waar het zinvol is de eigen cijfers met landelijke te vergelijken.

Respons Respons lokaal (per school, bibliotheek of gemeente). Hieronder een voorbeeldschool

Is er een schoolbibliotheek aanwezig

Digitaal reserveren door leerlingen waarbij boeken op school worden bezorgd

Gebruik van aanvragen collecties

Groepsgewijs lenen buiten de school

Uit hoeveel boeken bestaat de schoolbibliotheek

Gemiddeld aantal boeken per leerling

Percentage van schoolcollectie die jaarlijks wordt vervangen

Wanneer is de schoolbibliotheek open

Totaal aantal uitleningen

Hoeveel uur is de schoolbibliotheek open

Leerlingen lid van de openbare bibliotheek (percentage)

Aantal uren leesconsulent op school

Aantal uren leesconsulent elders

Hoogste opleidingsniveau leesconsulent

Bijscholing leesconsulent

Activiteiten leesconsulent op school-1

Activiteiten leesconsulent op school-2

Activiteiten leescoördinator op school

Heeft de school een leesbevorderingsplan

Zijn alle leerkrachten op de hoogte van doelstellingen leesbevorderingsplan

Wordt het leesbevorderingsplan jaarlijks geëvalueerd?

Wie zijn verantwoordelijk voor het opstellen van het leesbevorderingsbeleid

Wie zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van het leesbevorderingsbeleid

Wie zijn verantwoordelijk voor het evalueren van het leesbevorderingsbeleid

School participeert

Tijd voor lezen en praten over boeken

Resultaten informatievaardigheden leesconsulenten Hieronder staan de landelijke resultaten van alle vragen Informatievaardigheden van de monitor. We raden je aan om op de plaats van deze landelijke grafieken je eigen cijfers (per school) te plakken. Een vergelijking van eigen cijfers met landelijke, is bij deze vragen niet zo zinvol.

Heeft de school een leerlijn informatievaardigheden?

Heeft de school een mediaplan?

Is iemand op school specifiek verantwoordelijk voor informatievaardigheden?

Hebben leerachten recent scholing gevolgd over informatievaardigheden?

Biedt de bibliotheek trainingen informatievaardigheden voor leerkrachten aan?

Maakt de school gebruik van het aanbod informatievaardigheden van de bibliotheek?

Is het percentage informatieve boeken in de schoolcollectie tenminste 30%?

Zijn er voldoende computers, digiborden, tablets e.d. om doelen voor informatievaardigheden te halen?