De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samengesteld door schoolWise.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samengesteld door schoolWise."— Transcript van de presentatie:

1 Samengesteld door schoolWise

2 Programma Wat is schoolWise Waarom schoolWise Hoe werkt schoolWise
Zoeken en vinden Uitlenen Mediabeheer Starten met schoolWise Prijs en contactpersoon

3 Wat is schoolWise Catalogussysteem voor schoolbibliotheek met combi naar openbare bibliotheek Portal naar betrouwbare websites Uitleensysteem voor school (balie) Communicatiesysteem tussen bibliotheek en school (nieuwspagina, widgets)

4 Waarom is schoolWise ontwikkeld
Opvolger van Educat-B, dat stopt per Eén van de middelen binnen de samenwerking tussen school en bibliotheek (vaak een politiek speerpunt) Onderdeel van het digitaal portaal van de landelijke aanpak de Bibliotheek op school Samen maken we van kinderen betere lezers! Laatste bullet: Want laten we goed in het oog houden, een schoolmediatheek, en dus ook een systeem voor de schoolmediatheek, is er om kinderen van leuke en goede boeken te voorzien met als doel dat kinderen meer gaan lezen. En we weten allemaal: meer lezen betekent beter in taal.

5 SchoolWise is onderdeel van de bouwsteen ‘digitaal portaal’ in de Bibliotheek op school. Andere bouwstenen zijn bijvoorbeeld de collectie, de expertise van de bibliotheek, het lees-/mediaplan, de activiteiten en de monitor. Dit om aan te geven dat schoolWise in een groter geheel hangt. Maar u kunt het ook als los product gebruiken, alleen als catalogus- en uitleensysteem voor uw eigen schoolmediatheek. NB. deze afbeelding is geschikt voor een doelgroep op strategisch niveau. Binnen de school (mn het team) deze bij voorkeur vervangen door de volgende dia.

6 In school/team: SchoolWise is onderdeel van de bouwsteen ‘digitaal portaal’ in de Bibliotheek op school. Andere bouwstenen zijn bijvoorbeeld de collectie, de expertise van de bibliotheek, het lees-/mediaplan, de activiteiten en de monitor. Dit om aan te geven dat schoolWise in een groter geheel hangt. Maar u kunt het ook als los product gebruiken, alleen als catalogus- en uitleensysteem voor uw eigen schoolmediatheek.

7 Waarom kiezen voor schoolWise (1)
Kinderen op allerlei manieren verleiden tot (nog meer) lezen Visueel aantrekkelijk voor kinderen Makkelijk in gebruik Leesbevordering ook door boekentips / digitale etalages, bijhouden leeslogboek, toppers Betrouwbare want geselecteerde digitale content (mediawijsheid) Kijken en eventueel reserveren in catalogus openbare bibliotheek Toegang op elke computer met internet + digibord Ook thuis kun je zoeken in schoolWise* Persoonlijke inlog en eigen pagina * Kinderen moeten de link dan wel kunnen vinden. TIP: als de school de link naar schoolWise op de (voorpagina van de) schoolsite zet, is schoolWise makkelijk vindbaar en kunnen kinderen ook thuis alle info zoeken.

8 Waarom schoolWise (2) Scholen zijn zelfredzaam maar kunnen worden ‘ontzorgd’ door bibliotheek (bijv. beheer van collectie en schoolWise) Gemak staat voorop: eenvoudig uitleningen registreren (uitleenmodule) makkelijke invoer nieuwe boeken eenvoudig uitprinten etiketten, barcodes e.d. een ‘webbased’ programma. Geen gedoe met updates. Docentenportal waarmee lees- en leengedrag van kinderen wordt gemonitord (Eigen) boekenlijsten visueel presenteren Titels hebben extra informatie gericht op basisscholen (bijv. extra trefwoorden) Extra trefwoorden, een voorbeeld is ‘grappige boeken’; normaal is dit geen trefwoord in de bibliotheek. Laten we na deze mooie woorden maar eens kijken hoe het eruit ziet.

9 Een kijkje achter de schermen

10 schoolWise startpagina
Dit is de homepage of startpagina van schoolWise. 3 dingen te zien: oranje balk (die blijft altijd zichtbaar) De lijst met titels, die wordt nu nog landelijk ingesteld, maar kan vanaf 1 van de volgende versies op lokaal- of schoolniveau worden ingesteld, bijv. boeken voor een projectweek. Vierkante blokken, die noemen we widgets, die worden door de bibliotheek ingesteld met bijv nieuws. NB: dit kan ook een blok zijn van de school met eigen nieuwtjes over lezen. We willen bijv. een onderwerp gaan zoeken, dus we klikken op zoekmachine

11 Zoeken varkens sschool
Als je zoekmachine hebt aangeklikt, kun je een zoekterm intypen. Daarna kun je nog aangeven wat je zoekwoord is, een onderwerp, titel, schrijver of zomaar een woord. Als je niets aanklikt, blijft hij op onderwerp staan. Dan KUN je (maar hoeft niet) aangeven in welke klas je zit. Dan krijg je alleen titels die voor jouw leeftijd geschikt zijn. Tot slot kun je aanklikken WAAR je wilt zoeken, op school (dat is de schoolmediatheek), in de bibliotheek (dat is de openbare bibliotheek), op internet (dat zijn gecontroleerde websites) of filmpjes. Als je niets aanklikt, zoekt hij eerst op school.

12 Zoeken in schoolmediatheek
varkens sschool In de onderste helft van het scherm zie je de titels die op school aanwezig zijn over je onderwerp, en ook of het wel/niet is uitgeleend. Rechts kun je nog aangeven als je alleen informatief of alleen verhalend wilt, maar dat hoeft niet. Stel dat je nog iets meer zoekt, of iets anders, dan klik je op ‘in de bibliotheek’.

13 Verder zoeken in openbare bibliotheek
varkens bibliotheek Zonder dat je je zoekwoord opnieuw hebt hoeven intypen, ben je nu in de catalogus van de openbare bibliotheek. Als de bibliotheek het heeft ingesteld, dan kan er worden gereserveerd (de oranje knop).

14 Betrouwbare websites varkens websites
Je kunt ook gelijk doorklikken naar websites over je onderwerp. Door een bibliotheekredactie gecontroleerd, dus betrouwbaar.

15 Direct doorklikken naar filmpjes (school-t.v. / Klokhuis)
varkens filmpjes Tot slot kun je filmpjes zien over je onderwerp. Van bijv. schooltiv of klokhuis

16 Snuffelen via thema’s (1)
landen We keren even terug naar de oranje balk bovenin. Net hadden we de knop ‘zoekmachine’ aangeklikt, nu klikken we op ‘snuffelen’. Je ziet dan dit scherm, met plaatjes over allerlei onderwerpen. Heel handig voor leerlingen die niet precies weten WAT ze zoeken maar wel globaal een onderwerp in hun hoofd hebben, bijv landen. Onderaan worden zowel titels van school als titels van de openbare bibliotheek getoond

17 Snuffelen via thema’s (2)
vriendschap landen Of bijv ze willen lekker lezen, en klikken dan ‘vriendschap’ aan. Onderaan elk uitrolmenu komt (in de eerstvolgende versie) een rubriek ‘makkelijk lezen’.

18 Wat staat er in de schoolbibliotheek in de kast
De laatste kop in de oranje balk is een kijkje in de kast. Wat voor soorten boeken staan er in de schoolmediatheek? Grofweg is dit ook een leeftijdscategorie. Er is hier ook een kast ‘makkelijk lezen’ te zien (als een school deze kast heeft)

19 Een eigen schoolplaatsing?
BLAUWE KAST A-lees Als je er als school voor kiest de boeken anders te plaatsen dan in de openbare bibliotheek, dan kan dat. Je moet dan bij de titel op ‘lees verder’ klikken om te zien waar het dan staat. Hier kan de leerling trouwens sterren aan het boek geven, of hij het mooi vindt. In de zoekmachine wordt het gemiddeld aantal sterren getoond. Een leerling kan ook aangeven of hij de titel nog even wil onthouden of op zijn verlanglijst wil zetten of in eigen leeslog wil opnemen (zie volgende dia).

20 Leeslog onderbouw Leeslog van Cora , leerling groep 4
Zo ziet het leeslog voor de onderbouw eruit

21 Leeslog bovenbouw Cool, gaaf Boeiend Saai Belangrijk Onbelangrijk
Eenvoudig Droevig saai Boeiend Belangrijk Ingewikkeld Vrolijk spannend En zo de leeslog voor de bovenbouw. Die oranje vierkantjes zijn schuifknopjes die naar keuze naar links en naar rechts kunnen worden geschoven. Alle titels van het leeslog van een leerling zijn terug te vinden op zijn persoonlijke pagina. Cool, gaaf

22 Persoonlijke pagina: aanmelden
Nu verlaten we het zoeken even en gaan kijken naar de persoonlijke pagina’s. Daarvoor moeten kinderen zich aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inlog met wachtwoord kan worden uitgeprint door de leesconsulent) van de bibliotheek of door de schoolbibliotheekmoeder (door personen met de uitgebreidere schoolWisebevoegdheden

23 Persoonlijke pagina - profiel
Als je je hebt aangemeld, zijn er weer verschillende dingen te zien. Nu is er in de oranje balk een knop bijgekomen ‘mijn gegevens’. Als eerste krijg je de knop ‘dit ben ik’ te zien, met je persoonlijke profiel. Dat kunnen kinderen zelf instellen en wijzigen, bijv hun hobbies. Hier zien ze ook hun ’prijzenkast’ met symbooltjes als ze titels aan hun leeslog hebben toegevoegd.

24 Persoonlijke pagina - leeslog
In ‘mijn leeslog’ kunnen ze alles zien wat ze over boeken in hun leeslog hebben geschreven, dus welke titels maar ook hun opmerkingen en het aantal sterren dat ze de titels mogelijk hebben gegeven.

25 Mijn toppers Bij ‘mijn toppers’ kunnen kinderen zien welke boeken zij de meeste sterren hebben gegeven

26 Wat heb ik geleend geleend
Bij ‘mijn gegevens’ kunnen ze ook zien welke titels ze hebben geleend. Als kinderen hier kijken, zien ze zowel wat ze hebben geleend in schoolmediatheek maar ook wat ze in de openbare bibliotheek (in verschillende kleuren).

27 Berichten van de bibliotheek
Bij berichten kunnen ze zien of hun gereserveerde titels al klaar staan en of ze wellicht te laat zijn met iets (alléén van materialen uit de schoolmediatheek, niet van materialen die ze in de openbare bibliotheek hebben geleend).

28 Docentenportal Docentenportal. Hier kunt u bijv zien welke leerlingen nog boeken moeten inleveren (de telaat lijst) maar u kunt ook terugzien wat uw leerlingen in hun leeslog hebben geschreven. U selecteert uw groep en klikt op de naam van de leerling

29 Balie voor eenvoudig: uitlenen, innemen, verlengen, reserveren
uitlenen met scanlijsten of pasje optioneel: zelfbediening leerlingpasjes of scanlijsten printen mediabeheer nieuwe exemplaren koppelen, afschrijven oude materialen barcodes voor boeken etiketten printen Tot nu toe hebben we van schoolWise de zoekfuncties en de persoonlijke pagina’s van leerkrachten en leerlingen laten zien. Dat noemen we ook wel de ‘voorkant’. SchoolWise heeft ook een bibliotheekfunctie, namelijk uitlenen, innemen, boeken invoeren en afschrijven. Dat is de baliekant, die we ook wel de ‘achterkant’ van het systeem noemen. We laten eerst het uitlenen en innemen zien.

30 Registreren standaardmodules
Bij schoolWise hoort een standaard uitleenmodule, die laten we eerst zien.

31 Innemen standaardmodule
Een uitleenmodule heeft 2 kanten, je kunt ermee uitlenen en innemen. Dit kan door bijv. ouders worden gedaan, maar ook door leerlingen. Als je dat wilt als school, kan iedere gebruiker van de schoolmediatheek dit doen. Eerst maar even innemen. Daar heb je eigenlijk maar 1 ding voor nodig, de nummer (de barcode) van een boek.

32 Daarvoor hebben we een scanner nodig
Daarvoor hebben we een scanner nodig. Zodra deze de barcode scant, is het boek ingenomen.

33 Uitlenen standaardmodule
Je kunt naar het uitleenscherm komen via het afrolmenu maar je kunt ook makkelijk switchen van innemen naar uitlenen (en vice versa) via sneltoets F3. Voor uitlenen hebben we eerst het nummer van de klant nodig.

34 Dat nummer kan er op verschillende manieren uitzien
Dat nummer kan er op verschillende manieren uitzien. Op sommige scholen krijgt elke leerling zijn eigen pasje, maar vaak wordt er een scanlijst uitgedraaid.

35 Een scanlijst maken Die scanlijst is vrij eenvoudig uit te draaien. Het enige wat nodig is, is dat de leerlingen in schoolWise zijn ingevoerd, maar dat zal in de meeste gevallen de bibliotheek voor de scholen doen. We komen daar later nog even op terug.

36 Uitlenen door zelfbediening (optioneel)
Er is nog een andere manier om uit te lenen en in te nemen. Die kan hetzelfde als wat we net zagen, maar ziet er wat anders uit. Deze tweede variant is optioneel, dus met extra kosten en wordt de zelfbediening genoemd. Eigenlijk geen handige term want we zagen net dat ook bij de standaardmodule een soort zelfbediening heeft waarbij iedereen zou kunnen uitlenen. Deze variant heeft dus precies dezelfde functies, innemen en uitlenen’ maar ziet er visueel eenvoudiger uit. 36

37 37

38 Materiaal inleveren door scannen
38

39 Materiaal inleveren via een RFID-plaat
Ben je klaar, dan klik je op klaar & bon (kan ook zonder bon worden ingesteld) 39

40 40

41 Lenen met pasje OF Pasje laten lezen door paslezer of handscanner 41 41

42 Lenen zonder pasje NB Uitlenen zonder pasje kan alleen in de zelfbediening Kies eerst de groep waar je inzit. 42 42

43 Lenen zonder pasje op naam
Klik je naam aan 43 43

44 Materiaal uitlenen door scannen
44 44

45 Materiaal uitlenen via plaat
45 45

46 Balie voor eenvoudig: uitlenen, innemen, verlengen, reserveren
uitlenen met scanlijsten of pasje optioneel: zelfbediening leerlingpasjes of scanlijsten printen mediabeheer nieuwe exemplaren koppelen, afschrijven oude materialen barcodes voor boeken etiketten printen Tot nu toe hebben we van de schoolWise het uitlenen, innemen, boeken invoeren en afschrijven laten zien. Nu aan we even kort kijken naar mediabeheer, bijv. het invoeren van titels, bedoeld voor diegenen die het beheer van de schoolmediatheek doen. Leerlingen zien dit dus niet.

47 Boeken koppelen

48 Boeken koppelen 1 2 4 Je scant of typt ISBN nummer of het bestelnummer van het boek. Het ISBN nummer verschijnt op je scherm (bij 1). SchoolWise vult de velden van 2 al in. ls je het hiermee eens bent, scan (of typ) je de barcode. Die verschijnt dan bij 3. Als je etiketten wilt printen, vink je dat bij 4 aan. Je klikt op 5 en 6 en het is klaar. Het kost meer tijd om dit zo uit te leggen dan om het te doen;-). Natuurlijk kost het tijd en natuurlijk kunnen we daar tegenop zien. Maar ik heb onlangs 4000 titels ingevoerd, met 3 ouders. We deden er 3 ochtenden over. Maar: we hadden wel eerst gesaneerd, dus alle oude boeken, die mogelijk niet in het systeem zitten, afgeschreven. Voor het invoeren zoekt schoolWise in de enrome databank van alle titels van alle openbare bibliotheken. Als een ISBNnummer hier niet inzit, betekent het bijna altijd dat de titel veel te oud is. Het boek kan dan niet automatisch worden ingevoerd en moet opgestuurd worden naar de provinciale serviceorganisatie die het dan moet invoeren. Kosten ca. 35 euro per titel. Dat is voor een oud boek niet de moeite waard. Daarom is het aan te raden om eerst te saneren. 5 3 6

49 Etiketten printen Je kunt op 2 manieren etiketten printen. Het gaat wat ver om er in een algemene presentatie diep op in te gaan, maar belangrijk is te weten dat het kan en niet moeilijk is. Er is een uitgebreide handleiding beschikbaar.

50 Starten met schoolWise
Invoer eigen collectie Advies: eerst saneren! Conversie vanuit Educat-B mogelijk onder bepaalde voorwaarden. NB: aanbevolen wordt om eigen collectie via het scannen van ISBN in het systeem in te voeren. Leerlinginvoer door de bibliotheek Voorwaarden: school levert data uit leerlingsysteem in vast format (ParnasSys en Esis krijgen hiervoor speciale exportmogelijkheid) Leerlingen zijn lid van de schoolmediatheek én van de openbare bibliotheek. Het is belangrijk om ouders te informeren. Handleiding en training mediatheekouders Wat is en voor nodig om van start te gaan? Als eerste sluit u een overeenkomst met de bibliotheek. Dan heeft u wellicht een eigen collectie die in schoolWise moet worden ingevoerd. Tot 31 dec kan deze vanuit Educat-B worden geconverteerd, maar ervaring leert dat het soms sneller is om dit handmatig via het scannen te doen zoals we net hebben gezien. Dan moeten alle leerlingen worden ingevoerd. Dit kan altijd geautomatiseerd, als de school de leerlinggegevens uit het leerlingadmistratiesysteem aan volgens een vast format. Leerlingen hoeven niet persé in een jaargroep te zitten, er kunnen ook bijv. combiklassen worden ingevoerd. Alle leerlingen zijn lid van de schoolmediatheek en (tenzij anders aangegeven) ook van de openbare bibliotheek. Ouders dienen daarover geïnformeerd te worden. Tot slot dienen natuurlijk de huidige bibliotheekouders te geïnstrueerd te worden.

51 Prijs Prijs: … euro per jaar
Optioneel: zelfbedieningsmodule …euro per jaar Optioneel: bibliotheek verzorgt collectiebeheer saneren bestaande collectie invoeren bestaande collectie invoeren nieuwe boeken na start Kosten: in overleg (o.a. afhankelijk van grootte collectie) Optioneel: bibliotheek traint ouders. Kosten: in overleg Deze informatie is in principe alleen relevant voor scholen die niet meedoen met de Bibliotheek op school maar wel gebruik willen maken van schoolWise. Voor de situaties waarin schoolWise onderdeel is van de samenwerking binnen de Bibliotheek op school adviseren we om uit te gaan van een totaalprijs (bijv. €10,- per leerling). Er zouden bij voorkeur geen onderhandelingen moeten ontstaan over de kostenpost van dit schoolbibliotheeksysteem, omdat het een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de aanpak.

52 Informatie Meer weten? Draagvlak binnen uw team nodig?
De bibliotheek geeft deze presentatie ook graag bij u op school* Contactpersoon: * Indien de bibliotheek dit niet wil: haal 1e bullet weg. Bij wel mogelijk: zet erbij of dit geld kost en hoeveel.


Download ppt "Samengesteld door schoolWise."

Verwante presentaties


Ads door Google