Over geloofsopvoeding in het gezin.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Geloven in de hoop.
Leven in de kracht van de Heilige Geest
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Zonde, de grootste vijand
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Lesprogram ma 1.Voorgaande lessen 2.Tekstjes overnemen, ppt 3.Filmfragment met opdracht 4.Nabespreking 5.Huiswerk volgende week. 1.
Welkom in de samenkomst
Denkstof seizoen 3 aflevering 12
Hoe kun je Geloven? 1.
Woord van Leven Mei 2011.
Godsdienst.
IN HET BEGIN WAS HET WOORD
Echt of nep?.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
WELKOM OP TOV!.
‘voor de kinderen’.
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
IK WEET HET! ,,GROOT IS DE HEER’’
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
God Vertrouwen is Jezus kennen
Leef je geloof! Jacobus 2: Jacobus 2 : 26
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Introductie De Copernicaanse Revolutie. I. De revolutie van het Oude naar het Nieuwe Verbond. A. Het Oude Verbond Focus:jou, mij, de mens Karakter: doen,
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Jij, God en je kind.
Godsdienst 1.
Welkom in deze kerkdienst
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
De doop in de Heilige Geest
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Jochem Schermers DE PIJN VAN GOD. JEREMIA 2: Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2. Ga ten aanhoren van Jeruzalem: Zo zegt de HEERE: Ik denk aan.
Zondag 4 oktober 2015 morgendienst. Hartelijk welkom in deze dienst waarin de heilige doop wordt bediend aan Olle en Christian! Voorganger:Ds. C. van.
Inleiding Adoptie Offer van liefde Geen kwaliteitskeus Thema: Onze adoptie dankzij Gods eniggeboren Zoon.
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Liturgie Gz.70: 1-3 Gz.91 Lz.Ps. 78: 1-8 Ps.78: 1-4, 9, 17, 18 T.Ps. 78: 1-8 Preek Ps.71: 9, 10 Collecte Ld.481: 1, 2, 4 Liturgie Mededeling Heeft u iets.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Ds. Hans Eschbach Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven.
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
EREDIENST Navolging van Christus en heiliging door de Geest.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Visie Marcel en Tjarda. Visie Visie geeft eenheid Joh 17: 21 Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn,
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk – Ewijk.
Welkom in deze Pinkster-dienst - een gave(n)dienst koor, voorlezing, zingende kinderen, bijdrage KIKker, preek enz. - een volle dienst laat u/je vullen.
Voorganger:ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 1 – 8.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Biddende vaders een lezing voor vaders, moeders mogen meeluisteren!
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Prekenserie discipelschap 2.0 Hoe worden we door de bijbel gevormd tot discipel?
De doop geeft hoop.
Wat geef je kinderen mee?
Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
3 Mogen ​liefde​ en trouw je nooit verlaten,
Generaties.
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. M Dubbelman
Over de rol van vaders in de opvoeding. Moeders mogen meeluisteren
Zondag 19 mei 2019 Liturgie ♬ ♪ 145 : 1,2 KND 139 : 1, 14 ✟
Transcript van de presentatie:

Over geloofsopvoeding in het gezin. Zending in het gezin! Over geloofsopvoeding in het gezin.

Gegevens Sociaal en Cultureel Planbureau Kerken trekken zich terug uit de maatschappij. Vrijwillig en gedwongen! Door liberalisering, postmodernisme enz. Zuilen verdwenen? Teruggeworpen op de basis: het gezin!

Het kader: Psalm 78 1 Een kunstig lied van Asaf. Luister, mijn volk, naar wat ik leer, hoor de woorden uit mijn mond. 2 Ik open mijn mond voor een wijze les, spreek uit wat sinds lang verborgen is. 3 Wij hebben het gehoord, wij weten het, onze ouders hebben het ons verteld. 4 Wij willen het onze kinderen niet onthouden, wij zullen aan het komend geslacht vertellen van de roemrijke, krachtige daden van de HEER, van de wonderen die hij heeft gedaan. 5 Hij stelde een richtlijn vast voor Jakob en kondigde in Israël een wet af. Onze voorouders gaf hij de opdracht die aan hun kinderen te leren. 6 Zo zou het volgende geslacht ervan weten, en zij die nog geboren moesten worden, zouden het weer aan hun kinderen vertellen. 7 Dan zouden zij op God vertrouwen, Gods grote daden niet vergeten en zich richten naar zijn geboden. 8 Dan zouden zij niet worden als hun voorouders, een onwillig en opstandig geslacht, onstandvastig van hart en geest, een geslacht dat God ontrouw was.

Godsdienstige opvoeding!

Baby drinkt en wordt beschermd Kinderen ontvangen kleding en voedsel We leren kinderen gebruiken rond kerk en geloof We leren kinderen wat het betekent om zoiets te doen. We spreken met hen over de geheimen van het geloof

Pedagogisch quintet Gericht op de toekomst ipv produceren en consumeren Liefde ipv onderhandelen Geborgenheid en veiligheid ipv angst en beven voor Schepper Wat is de kern van ons mens zijn? Wanneer zijn we echt?!?!

“Wat niet leeft bij jezelf, kun je moeilijk doorgeven! “Ze zijn allemaal onmisbaar,” zegt ter Horst, “hoe kan immers een kind dat zich niet veilig voelt en slecht verzorgd wordt, ingeleid worden in de geheimen van het leven? Hoe leert zo’n kind op God vertrouwen?” “Er zijn verschillende lagen in het mensenbestaan. Schillen noem ik dat. Al die schillen moeten bereikt worden in de opvoeding. Ten slotte kom je tot de kern: het hart. Je kunt niet bij het hart beginnen.”

Ritualisering Een ritueel is een herkenbaar terugkerend verschijnsel met een gevoelswaarde die verder reikt dan het zichtbare. Deze moeten worden geleerd! Hoe? Geef hiervan voorbeelden uit onze cultuur. Wat is de meerwaarde? voorbeeldactiviteit

Symboliseren In een symbool worden dingen heel kernachtig samen gebracht. Beschrijf bij de volgende symbolen wat wordt gesymboliseerd:

Informatie en initiatie Inleiden en inwijden Informatie. Initiatie Overdragen Oproepen Kennen verstand Kennen Hart Te vatten in woorden Woorden schieten te kort. Je hoort en overweegt Je proeft , ervaart. Waar zijn. Je gaat binnen, je “ziet” het. Vanuit je eigen beleving: Kies uit een viering een informatie en initiatie moment. Welke momenten lenen zich ervoor om dat thuis vorm te geven? Denk aan: doop, avondmaal, Kerkelijke feesten, Oud en Nieuw, etc. ….

Vieren is een zeer geschikt instrument voor inwijden Vieren is een zeer geschikt instrument voor inwijden. kernwoord is niet ‘informatie’ maar ‘INITIATIE’ INFORMATIE INITIATIE - spreken over God - iets willen overdragen (leraar) - kennen met het verstand - te vatten in woorden - je hoort en overweegt (beschouwen) - waar zijn (is overdraagbaar bv catechisatie) - Joh.3 Nicodemus: wij weten - spreken vanuit of tot God - iets willen oproepen (priester: ontzag, eerbied, verootmoediging) - kennen met het hart - woorden schieten te kort (er moet iets met je gebeuren dat door woorden alleen niet gebeurt vb introductie stud.vereniging; of bijzondere ervaring of proces waardoor kerkmens na jaren opeens levend christen wordt; Job42:5!!) - je proeft, ervaart (geraakt worden) is niet sec gevoel, maar in contact komen met Gods werkelijkheid - het voor waar houden (niet overdraagbaar: ieder moet eigen proces door. Het gaat om mijn relatie tot de waarheid) - Joh.3: Jezus: het koninkrijk zien, binnengaan