Mediawijsheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichting over de taalontwikkeling
Advertisements

Seksualiteit en intimiteit: Wat is normaal?
Psycho-educaties voor kinderen met ASS Handleiding voor jezelf Ik ben speciaal Navigeren in de sociale wereld.
Het nieuwe spelen is oud
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
(ieder kind speelt toch…!?!) Jeugdformaat, 30 januari 2013
Bruggen bouwen tussen school en thuis
Ook buiten de klas kennismaken met de taal van je ‘buren’!
Welkom in groep 1-2 B.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Geletterdheid….. Wat is dat?
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Een lessenserie van drie lessen
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Dr.H.Knoors Griet Lauwers. - In 1982 maakte hij zijn intrede in dit vakgebied. - directeur van viataal diagnostisch centrum. - Hij richt zich ook nog.
Informatieavond 30 augustus De visie Op De Gabrie Mehenschool geloven we in het talent van ieder kind. Pedagogisch We zien de groep als het sociale.
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters(?)
Keuze van de VMBO leerling
Voorlezen Lees-Mediacoach Marloes Reuvers Jezelf voorstellen
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
PAD Mindfulness en Yoga
Mijn computer is leuk! ©pharos Bij voorleesboekje + handleiding van ‘Mijn computer is leuk’
Het begint bij het jonge kind
Presentatie Bijeenkomst 1
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Bibliotheek is van waarde. Wij willen dat Wij vinden dat MAAR De gemeente ziet dat niet of wil dat niet zien?! Partners zien dat niet?! Burgers zien dat.
TEAM OTAKU おたく, オタク Adem Ak Micon Roest Timo van Tilburg.
Informatieve bijeenkomst
Opvoeding en pedagogiek
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Ontwikkeling en de basisschool
Pedagogische theorieën
College 5; kinderen en media. Programma  Hoorcollege kinderen en media 
College 5; kinderen en media.  Hoorcollege kinderen en media: H
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Rol van de bibliotheek bij mediaopvoeding van 0 – 6 jarigen Een interactieve sessie over mediaopvoeding van het jonge kind Denise Bontje en Plonie van.
Pedagogische theorieën bijeenkomst 1
ONTWIKKELING VAN HET JONGE KIND College 1 Inleiding module.
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Competentie gebieden Kerntaak 1.
Het belang van voorlezen
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
Training Bijeenkomst 1. 2 Type mediagebruiker Mediajunkie Mediafoob Mediagebruiker Medium Mediagebruiker Light Ik ben een … omdat …
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 2 Voorlezen in de kinderopvang.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Training Bijeenkomst 2. Onderwerpen bijeenkomst Het gebruik van verschillende media aan de hand van een thema en het toepassen van interactievaardigheden.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Multimediaal en interactief educatieproject voor het VMBO
Welkom op school! WELKOM OP SCHOOL de 4e ouderbijeenkomst PP1
DIRECT • RELEVANT • RESULTAAT
Lezen in groep 3 Okt 2017.
De praktijk: kinderen van 0 tot 4 jaar
Ontwikkelingspsychologie
ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Mediawijsheid

Mediawijsheid Inleiding: Wat is een goed Peuterprogramma en waarom? Motieven voor mediagebruik jonge kinderen Vooroordelen Invloed van tv kijken op de ontwikkeling Wat is een goed Peuterprogramma en waarom? Hoe kijken/ begrijpen jonge kinderen TV? Werken met TV in KDV en PSZ

Inleiding Mediagebruik: Waarom kinderen TV Kijken: Duits Onderzoek (Goetz 2007) 76 % kijkt geregeld 29% kijkt iedere dag ( 4/5 jr. 87% ) 162 min. per dag, mediagebruik ( incl. boeken, audio enz) 229 min. per dag spelen Waarom kinderen TV Kijken: Ontspanning Ter oriëntatie Zoeken naar onderwerpen die aansluiten Willen bevestiging van voorkennis In KDV/PSZ leidsters genieten mee..

Enkele argumenten voor en tegen Passief/ overgewicht Geen sociale contacten Te weinig praat/speelmomenten……. Voor: TV leert nieuwe woorden en begrippen Creativiteit bevorderen Emoties kennen en herkennen Nemen voorbeelden over……

Hoe kijken jonge kinderen? 0 – 2 jaar: Reageren op sterke visuele en auditieve impulsen. 2- 4 jaar: Weten dat als ze iets niet zien het er toch is. Kinderen willen bewust bepaalde programma’s zien Leren dat tv figuren in een andere werkelijkheid leven Zwaaien en roepen terug Animisme ( apparaten leven ook) Losse scenes begrijpen ze; tijdsprongen zijn lastig Karakters waarmee ze zich kunnen identificeren; emoties

Kenmerken van goede programma’s voor peuters Aansluiten bij de ontwikkelingsfase; de actuele thema’s en dagelijkse belevenissen. Aansprekende karakters Aansluiten bij de voorkennis van het kind Passende aantrekkelijke beelden en audiogebruik Langzaam en chronologisch gemonteerd zijn Taalgebruik moet eenvoudig en doeltreffend zijn Herhalen van begrippen in andere context

Eens kijken… http://www.nickelodeon.nl/turbonick/bekijk/1726/kerst.html

Tv programma dat er leuk uitziet, maar…

Invloed van TV op de ontwikkeling Onderzoeken Valkenburg: aandacht varieert Jinqui en Xiaoming: Kleuters onthouden meer als ouders intensief samen kijken en bespreken Fisch: meer interactie als ouders daartoe aangezet worden met Mommy – bar Weinig of geen Nederlands onderzoek.. Wat wij waarnemen: Taalontwikkeling Creatieve ontwikkeling Motorische ontwikkeling Sociaal – emotionele ontwikkeling

HoelaHoep Nieuw televisieprogramma voor peuters Hoela, Hoep en Bolle Bink - Uitdagen, ontdekken, onderzoeken - Stimuleren van SAMEN kijken (opvoeder en kind)

HoelaHoep

Mediawijsheid voor jonge kinderen… Interactie Handleidingen aansluitend bij VVE methodes Kinderwebsite

De rol van de bibliotheek bij mediawijsheid - Welke rol kunnen bibliotheken hierin innemen? - Voorlichting naar pedagogisch medewerkers en ouders….

Voorbeeld van mediawijsheid in de bibliotheek… Kom Koekeloere(n) in de Bieb! [en techniekmusea] Aanleiding Uitvoering Waardering

Stellingen Er is nog te weinig aandacht voor mediawijsheid bij jonge kinderen. Bibliotheken doen nog te weinig aan voorlichting over mediawijsheid bij jonge kinderen