2 de en 3 de graad.  De leerlingen kunnen op het einde van de 2 de graad  Doelgericht informatie opzoeken over het verleden en het heden op basis.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De nieuwe ICT-diamant Sociaal-ethische competenties
Advertisements

Schema en synthese van een zakelijke tekst
Eindwerk zesde jaar.
Startvergadering van woensdag 26 november 2003
Tussen samenspel en strijd. Sport en politiek door de eeuwen heen.
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Even voorstellen.... Presentatie PABO-2 september 2009
PO Aërosolen en vuile lucht
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Zakelijk lezen Nederlands.
Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons.
Historisch redeneren en denken vakdidactiek 21-3
Bestrijd een vooroordeel
THESISSEMINARIE 2 VAKGROEP EXPERIMENTEEL-KLINISCHE EN GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE Probleemstelling, methode LES 1; Klinische Psychologie; Universiteit Gent;
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Project Vrijwilligerswerk
Hoofdstuk 14 Effectieve teams samenstellen
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
ICT-praktijkdag 1 ste leerjaar … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Wanneer én hoe moet uw leerling aan de reken- en taleneisen voldoen?
Academische vaardigheden - C1.5
Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. 2. De.
Scriptieseminarie 3 Methode – Experimenteel onderzoek
Hoe maak je schooltaal toegankelijk?
Informatievaardigheden. Niveau 3. Verder Gevorderd.
Convergeren en selecteren
Klinisch redeneren en evidence based practice
Historische vaardigheden
Onderzoek doen een methodische aanpak
“Ja, maar dat is gewoon mijn mening!”
Evaluatie Leerlijnen.
Leerlijnen in de geschiedenisles
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Leerlijnen in de geschiedenisles
Peiling Project Algemene Vakken in de derde graad bso
Workshop evalueren Dcp
Wetenschappelijke review naar de doeltreffendheid van de eindtermen Informatiesessie 23 april 2015.
PROJECT ALGEMENE VAKKEN
Toepassing van ICT Martijn De Vlaemynck.
Overzicht ViP’s* ViP-1: structuur 1
Methoden & Technieken Hogeschool Rotterdam,
Rapportagetechniek Wat moet er in een voorwoord?
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek7 Hafida El- Gharbaoui.
Kritisch denken ‘vertaald’
Rapportagetechniek Wat moet er in een voorwoord?
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!
Een pedagogische focus op meten in het onderwijs DIVO Roger Standaert.
Informatievaardig met de Bibliotheek op school Naam.
Differentiatie Vaksessie WISKUNDE. Het theoretisch kader van differentiatie.
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
 Welke foto hoort niet in het rijtje thuis?.  Thema: de ‘Barbaarse wilde’  3 rondes  3 centrale vragen HERKOMST Wie heeft het stereotiepe beeld van.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Het onderzoeksverslag
Een tijdlijn maken met ICT
Toelichting Masterproef
Psychomotorische taxonomie
Coördinatoren VZ 13 januari 2017.
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
Coördinatoren VV 19 januari 2017.
Toelichting Masterproef
Formative assessment van historisch causaal redeneren
De betogende voordracht
Bijeenkomsten vakdidactiek
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Info klinisch onderwijs
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Transcript van de presentatie:

2 de en 3 de graad

 De leerlingen kunnen op het einde van de 2 de graad  Doelgericht informatie opzoeken over het verleden en het heden op basis van duidelijk afgebakende opdrachten met gevarieerd en gedifferentieerd leermateriaal (ET14).  Tekstuele, auditieve, visuele, audiovisuele en multimediale informatie ordenen op basis van de criteria historische bron of historiografisch materiaal, met vermelding van de referentie (ET15).  Op basis van duidelijk afgebakende opdrachten een verantwoorde en doelgerichte selectie maken uit het informatieaanbod. Hiertoe kunnen ze een werkplan opmaken en een overzicht opstellen van te raadplegen informatiekanalen (ET16).  De leerlingen kunnen op het einde van de 3 de graad  Doeltreffend informatie selecteren uit gevarieerd informatiemateriaal rond een ruim geformuleerde historische of actuele probleemstelling (ET 14).  Hun selectie van informatie kritisch verantwoorden (ET15).

 De leerlingen kunnen op het einde van de 2 de graad  Aan de hand van vragen en op het niveau geformuleerde opdrachten, de nodige gegevens voor het beantwoorden van een historische probleemstelling halen uit allerhande informatiemateriaal (ET17).  In historische informatie hoofd- en bijzaken onderscheiden in een duidelijk op hun niveau omschreven probleem (ET 18)  Aan de hand van vragen en op hun niveau omschreven opdrachten, informatie interpreteren en mogelijke betekenislagen achterhalen (ET 19).  Uit historische informatie een standpunt halen en hieromtrent een vraag formuleren (E20).  De leerlingen kunnen op het einde van de 3 de graad  Zelfstandig de nodige gegevens voor het beantwoorden van een historische probleemstelling halen uit allerhande informatie (E16).  Een vraagstelling ontwikkelen om de historische informatie kritisch en vanuit verschillende standpunten te benaderen (E17).  Argumenten weergeven die gebruikt worden om standpunten i.v.m. problemen uit het verleden en heden te onderbouwen (ET18).

 De leerlingen kunnen op het einde van de 2 de graad  Aan de hand van vragen en op hun niveau geformuleerde opdrachten, historische documenten met elkaar vergelijken, uit die vergelijking de draagwijdte van die informatie bepalen en een besluit formuleren (ET21).  Met coherente argumenten hun eigen standpunt tegenover een historisch of actueel maatschappelijk probleem verdedigen (ET22).  De leerlingen kunnen op het einde van de 3 de graad  Verschillende argumentaties tegen elkaar afwegen (ET19).  Een redenering opbouwen vanuit de studie van verleden en heden om hun standpunt t.o.v. een maatschappelijk probleem te verdedigen (ET20).  Bij hun historisch onderzoek de aangewende methode evalueren en eventueel bijsturen (ET21).

 De leerlingen kunnen op het einde van de 2 de graad  Informatie uit historisch bronnenmateriaal en historiografische documentatie structureren en synthetiseren (ET23).  Het resultaat van een beperkt historisch onderzoek onder vorm van een eigen deelopdracht of van een groepswerk op een heldere manier weergeven in een mondelinge of schriftelijke uiteenzetting, of uitbeeldend of grafisch (ET24).  De leerlingen kunnen op het einde van de 3 de graad  Omtrent een maatschappelijk relevante (actuele of historische) probleemstelling initiatieven nemen, met hun medeleerlingen een doelmatige historische methodiek afspreken, de deelconclusies evalueren en een samenhangende rapportering brengen (ET22).