Wat als er geen geld in je portemonnee zit? Bron:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom bij de Dosh-klas
Advertisements

Korte Quiz over Armoede
Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Quiz Anne Frank.
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Uitslag enquête over online pesten
De nieuwste uitspraken
Dyslexie Deze spreekbeurt van Eva, groep 6, gemaakt voor school, november Mijn spreekbeurt gaat over dyslexie.
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
We zijn toch allemaal gelijk…
Woorden en tijd.....
Welkom bij de World Vision Quiz.
De Slippertjes.
Deze presentatie gaat over:A.D.H.D
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
TEST JE MEDISCHE KENNIS
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
Aids.
Levensvragen Over geluk…..
WELKOM. !!!???!!! ARMOEDE in BELGIË??? ZEKER WETEN!!
Mijn hobby: waterscooter
Amber van Iddekinge, 10 maart Presentatie werkstuk.
Wat maakt het leven zinvol?
Onderwijs en kinderarbeid
Tips voor een vlotte start!
Geen of niet de negatie.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
LOT OP REIS.
Mayte Lesley kinderarbeid Raiko Noah Nina.
Mijn stage bij AH * Naam: *Dilek Klas: *4c Jaar: *2009/2010 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het.
Mijn stage bij de kruimelkring Naam:elke noordman Klas:4aJaar:2009 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit.
Naam:linda Mijn hobby:Grad Damen Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Mijn stage bij Eysink machinefabriek
Interpreteren van data
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Rekenen groep 4.
Hebben jullie je ook al afgevraagd waarom MAROKKANEN veel gemakkelijker een huis kunnen kopen dan de BELGISCHE werkende mens ?
Dictee 8.13 Klik op de pagina om te kijken of je het antwoord goed had.
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”
Op stap met m’n diploma! Bron:
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie ‘Rode Centjes’.
Onze 4 adoptiekinderen -Shrinath - Togon - Usha - Marcela SAC (Stichting Actie Calcutta) zet zich sinds 1968 in voor kansarme kinderen in India. Het doel.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
ADVENT 2014.
8.4 Hoe help je een ontwikkelingsland?
Stappenplan Samenvatten
Kinderarbeid en het recht op onderwijs in de wereld
Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
Een herfstboekje maken
Welkom in de wereld van het asielzoekerskind!. In mijn land Syrië is het niet veilig. Er is al heel lang oorlog. Heel veel mensen en kinderen worden gedood.
Wat voor inkomen heb je & waar blijft je geld?
INTERVIEW. Hallo, Ik ben juf Isabelle. Ik geef les in het 1 ste leerjaar van de Sint-Stevensschool.
Mijn Leefstijl. EVEN VOORSTELLEN… Kan je een inschatting maken van de prijs van een product. Besef je dat reclame invloed heeft op wat je besteedt. Weet.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Powerpoint presentatie.
Werk aan de winkel. Bankrekening openen Beste Kinder- en Jongerenrechtswinkel, Veel van mijn vrienden hebben een bankrekening. Mijn ouders vinden dat.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Samen ‘neen’ zeggen tegen armoede
Help want armoede is niet fijn.
Project om kinderen in Nepal weer naar school, te laten gaan
Transcript van de presentatie:

Wat als er geen geld in je portemonnee zit? Bron:

Geen geld?!

Een meisje van karton(1) Wat gebeurt er? – Eefje stelt een gemene vraag aan de juf over de vader van Linde. Wat is het probleem in het gezin van Linde? – Linde haar vader is al enkele maanden werkloos.

Een meisje van karton(1) Hoe zou jij reageren in Linde haar plaats? Hoe gaat Linde om met dit probleem? (zie laatste zin) – Ze doet alsof het haar niets doet.

Een meisje van karton(2) Welke problemen zijn er? – Ze hebben geen geld voor uitstapjes. – Het regent binnen in hun huis, er is veel schade. – Ze kunnen niet op reis. – Ze krijgen geen schadevergoeding, daardoor kan Linde geen nieuwe sportschoenen kopen.

Een meisje van karton(2) Hoe gaat Linde om met deze problemen? En haar ouders? – Linde: heel stil, ze praat er niet over, het is allemaal niet zo erg. – Mama: het is niet zo erg. – Papa: het is niet zo erg. Hij is heel boos, omdat ze geen schadevergoeding krijgen.

Een meisje van karton(2) Wat bedoelt de schrijver met: ‘Het geld groeit niet aan de bomen.’? – Geld heb je niet onmiddellijk, er moet hard voor gewerkt worden.

Arm zijn? leven in armoede Bronnen:

Wanneer ben je arm? Wanneer er een probleem is op één van de zes terreinen 1.Inkomen: hoeveel centen verdien ik? 2.Opleiding: welk diploma heb ik? 3.Ontwikkeling van de kinderen: kunnen we nieuwe kleren, speelgoed… kopen? Kan ik later gaan studeren? 4.Arbeidssituatie: kan ik werken? Heb ik werk? 5.Huisvesting: is ons huis in goede staat? 6.Gezondheid: zijn we gezond? Is er iemand ziek?

Begrip kansarmoede Als er op minstens 3 van de 6 terreinen problemen zijn, ben je kansarm. Bijvoorbeeld: Gezin met 2 kinderen, beide ouders werken. Plots heeft mama erge rugpijn. Probleem 1: gezondheid

Begrip kansarmoede : Door haar rugpijn moet ze thuis blijven om te rusten, daardoor krijgt ze minder loon. Probleem 2: Inkomen Na enkele maanden, geen beterschap. Mama mag niet meer gaan werken. Probleem 3: arbeidssituatie en inkomen

Begrip kansarmoede Derde wereld ontwikkelingslanden Er leven arme mensen in dat land. Vierde wereld Kansarme mensen die leven in rijke landen. (rijke Westen) Bronnen:

Kansarmoede in cijfers: België: 15% (1,5 miljoen mensen) Bron: 1 op 6 kinderen leeft in armoede

Een rijk leven programma, ontmoeting tussen kansarm en rijk gezin, ze doen leuke dingen samen, rijk gezin helpt het kansarm gezin. Klik hier voor de site! Klik hier voor de site!

Hulporganisaties Belgische Federatie van voedselbanken OCMW kringloopwinkel scholen de KATROL … Bron:

Het thema van het boek is De problemen zijn: – Ze hebben geen geld voor uitstapjes. – Het regent binnen in hun huis, er is veel schade. – Ze kunnen niet op reis. – Ze krijgen geen schadevergoeding, daardoor kan Linde geen nieuwe sportschoenen kopen. armoede

2 spreekwoorden met geld – Verschillende antwoorden mogelijk!! Korte betekenis van kansarmoede: – Als er op 3 of meer terreinen problemen zijn, ben je kansarm. De terreinen zijn: inkomen, opleiding, ontwikkeling van de kinderen, arbeidssituatie, huisvesting, gezondheid.

Derde wereldVierde wereld Ontwikkelingslanden, zeer arme landen. Mensen hebben tekorten op het vlak van voedsel, onderwijs… Arme mensen die in het rijke Westen leven.

Artikel uit 2rootje

Wat bedoelt de auteur met 'Ze blijven in de cirkel hangen.' ? – Wanneer men geen werk vindt, blijft men in de cirkel hangen. Doordat ze geen geld verdienen, krijgen ze alsmaar meer problemen.

Hoeveel procent mensen leven in armoede in België? – 15% Hoeveel mensen zijn dit ongeveer? – 1,5 miljoen mensen

Wat is een vrijwilliger? – Iemand die iets doet voor een ander, zonder er zelf beter van te worden. Hij doet het niet uit eigenbelang, maar voor het belang van een ander!

Welzijnszorg in het woordenboek: – De zorg voor mensen die door één of ander probleem niet ten volle kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. (eigen definitie)

Stellingendiscussie Je hoort een stelling. akkoord = rechterkant van de klas, niet akkoord = linkerkant van de klas. Twijfel je? Ga dan in het midden staan. bij elke keuze  mening, uitleg geven! Bron:

Stelling 1 Kansarme kinderen zijn dom!

Stelling 2 Kinderen die arm zijn, zijn niet netjes gekleed.

Stelling 3 Arme mensen zijn te lui om te werken!

Stelling 4 Geld maakt gelukkig.

Stelling 5 Arme mensen kopen soms heel dure dingen. Dus zijn ze niet arm! Of wel?

17 oktober Werelddag van verzet tegen extreme armoede. Teken van meeleven: laken met knoop erin uit het raam hangen. Bron:

Slotvraag Wat kan je doen als school of als klas (op 17 oktober) om mensen uit de vierde wereld te helpen?