HACCP certificaat en de VWA

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Advertisements

Menno Karres Lead Auditor
GMP+ 2006; Wanneer en hoe te certificeren „Van huiswijn naar grand cru“ Toos van Oers Bureau Coördinatie Diervoedercertificatie en –controle (BCD) Productschap.
De CO 2 -Prestatieladder Verleden, heden en toekomst Seminar CO 2 -Prestatieladder Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle, 15 november 2012 Gijs Termeer, Projectleider.
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Risicomanagement met de internet-werkomgeving van Helder & De Witte
‘Van pannenkoeken bakken naar het vergroten van de sociale competenties’
Minisymposium kwaliteit puinbreken
Autocontrole in België: Een voorbeeld voor Europa ?
GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006
Antibioticaresistentie in de veehouderij
De rekenkamer van Venlo
<Naam spreker en school/ gemeente
Onderdelen: Waddenzee en Noordzeekustzone
Voorstelling. Inhoud o Wat is Sigma vzw ? o Wat is SigmaCert (niet) ? o Hoe werkt het? theoretisch & praktisch o Voordelen leverancier gebruiker maatschappij.
“Rapportages Luchtkwaliteit Limburg”
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
VERORDENING 669/2009 Stand van zaken De laatste vragen Implementatie
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
Zelfregulering en de overheid
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
DE IGZ, ANDERE RIJKSINSPECTIES EN EEN FRONTOFFICE ‘SAMENWERKENDE RIJKSINSPECTIES’:
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
GMP Vertrouwen op het Bord
Facility management en inkoop
Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?
XBRL / SBR Train de Trainer sessie Deel 2 A (van 3) 28 november 2012 SBR-Team Vanaf 1 januari 2013 is SBR de standaard voor financiële rapportages.
Peter IJsenbrant en Marloes van Bussel
De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
Herziening EU verordening 882/2004 Officiele controle
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Ruimtelijke ordening en buisleidingen Kennistafel 30 mei 2007.
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
OHSAS certificatie Frans Stuyt 24 september 2009.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
1 Overzicht timing betreffende de herziening van de regelgeving in het kader van het hygiënepakket.
3 e Praktijkdag MEP GEP Henk van WezelOpening David de SmitCollegiale Toets Derk Jan MarsmanVooruitblik collegiale toets Paul.
1 Vereniging voor Pensioenrecht Studiebijeenkomst 28 september 2004 Wie houdt toezicht op het bestuur van een pensioenfonds? Mr. P.P. de Koning Voorzitter.
Privatisering bouwtoezicht Rapport “De markt als toezichthouder”
Klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch
AISHE training Auditor vaardigheden 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Schitterende Organisaties®
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Keurmerk G&G ( uur) door Ilse Mariën Aanleiding vernieuwd Keurmerk G&G OSB Keurmerk Glas en Gevel sinds 2007 OSB Keurmerk sinds een.
Ito Congres ITO 13 november 2008 Jan van der Weijden.
1 Klanttevredenheidsonderzoek Vergunningverlening Presentatie LOVH Sjoerd Zegers – 18 november 2010.
Risicoanalyse voor het waterbeheer:
Welkom op de stoompan Werkgroep SGT Driebergen, 17 augustus 2011.
Zonnekeur Installateur Solar days 2014, Wageningen Gerard van Amerongen Stichting DEPK 1.
Code Groen voor het HACCP certificaat
Omgaan met certificaten; een risico?
Edukoppeling certificering
Beleid met betrekking tot roken
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Eenvoudiger en beter 27 april Inhoud Waarom ook al weer Evaluatie Bbk Waarnemingen Voorstellen Systeemcertificatie BRL O +A Professioneel opdrachtgeverschap.
Certificering van milieumanagementsystemen volgens NEN-EN-ISO 14001
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
1 Eindresultaat IMPULS Alle audits voor 2011 afgerond In dit bestand tref je een samenvatting aan van de resultaten van de audits voor het certificaat.
“Kijken, denken en doen met voor risico”
Juridische Dienst/Algemene diensten 1 OVAM.
De personeelspeiling 2010 in ABB. 2 ABB in een notendop Agentschap voor Binnenlands Bestuur –Beleidsdomein Bestuurszaken Opdracht: ondersteuning bij het.
Een initiatief van drie kadergroepen 25 juni 2013.
Biologisch Archeologisch Platform Certificering specialistisch onderzoek.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
Stichting Eindhovense Kwaliteitstaxi
WERKKAMER PRODUCTCERTIFICERING Jaarplan 2017 en verder
Transcript van de presentatie:

HACCP certificaat en de VWA H.de Sitter Centraal College van Deskundigen HACCP

Overzicht van de presentatie Dutch HACCP / De markt De Autoriteit Samenwerken De Werkgroepen Tijdspad, resultaten Conclusies 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

De markt De bedrijven: A primaire sector B voedingsmiddelenverwerkende industrie C ondersteunende activiteiten Strak in de leer: alleen bedrijven die iets met het product doen: levensmiddelenbedrijven ( vgl Verordening 178/2002) (land- en tuinbouwprodukten, veehouderij) (bereiden, verwerken en behandelen) zijnde transport, opslag, distributie en/of handel. „levensmiddelenbedrijf”: onderneming, zowel publiek- als privaatrechtelijk, die al dan niet met winstoogmerk actief is in enig stadium van de productie, verwerking en distributie van levensmiddelen; 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Dutch HACCP Initiatief van alle marktpartijen Geaccrediteerd sinds 1997 Inhoudelijk verantwoording bij Centraal College van Deskundigen. GFSI goedkeuring (CIES) 12 certificerende instellingen >2000 certificaten Concurrenten: BRC, IFS, SQF en ISO 22000 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

De autoriteit Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) Wettelijke vastgelegde taak: Warenwet Verordening 178/2002 Levensmiddelenverordening Hygiëne verordeningen 852/2004, 853/2004,854/2004 Controle verordening 882/2004 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Artikel 3 Algemene verplichtingen met betrekking tot de organisatie van officiële controles c) de betrouwbaarheid van de eigen controles die reeds zijn uitgevoerd, De lidstaten zorgen ervoor dat de officiële controles regelmatig en op basis van een risicobeoordeling worden uitgevoerd om de doelstellingen van deze verordening te bereiken, rekening houdend met: a) vastgestelde risico's die verband houden met dieren, diervoeders of levensmiddelen, diervoeder- of levensmiddelenbedrijven, het gebruik van diervoeders of levensmiddelen, of processen, materialen, substanties, activiteiten of werkzaamheden die invloed kunnen hebben op de veiligheid van diervoeders of levensmiddelen, de diergezondheid of het dierenwelzijn; b) de antecedenten van de exploitanten van diervoeder- of levensmiddelenbedrijven wat betreft de naleving van de wetgeving inzake diervoeders of levensmiddelen en van de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn; 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Risico pyramide van de VWA Bedrijven worden ingedeeld: risico dat resteerd na alle beheers maatregelen Permanent risico Beperkt risico Nagenoeg geen risico 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Het instrumentarium (Bij nagenoeg geen risico) Het bedrijf voldoet aan de doelstellingen, of een proces zonder risico’s VWA trekt zich terug (bonus-malus) Geen handhavingsactiviteiten tenzij…. Alleen monitoren (met lage frequentie, soms anoniem, Analyseren signalen zoals consumentenklachten, enz) 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

VWA en Dutch HACCP VWA is adviserend lid van het CCVD sinds de oprichting Kent dus de discussies Weet hoe er met de normen wordt omgegaan Kent alle facetten van de certificering dus ook de zwakheden Bij VWA controles in het veld kwam de praktijk naar boven. 2004: Nog steeds gebrek aan vertrouwen 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Samenwerken Niet kijken wat de verschillen zijn, maar meer zoeken naar de overeenkomsten Project VWA – Dutch HACCP Fase 1: Start augustus 2006 vergelijking van de aanpak en uitwerking van audits Audits vergelijkbaar in inhoud en tijdbesteding Qualificatie auditors vergelijkbaar Verschillen: Bij de CI ligt alles strikt vast. VWA heeft meer vrijheid. 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Start fase 2 Er is een basis van vertrouwen in de systematiek door fase 1 Uitbouw vertrouwen in de uitvoering in fase 2 Start voorjaar 2008 Doel: Toezicht van de VWA kan verminderen, (nooit verdwijnen) Bonus-malus systeem hanteren, Reductie van dubbel werk Certificering geeft zekerheid aan bedrijven 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Wat staat ons te doen Kwalificatie auditors Register gecertificeerde bedrijven Audit wetenswaardigheden openbaar voor de VWA Harmonisatie inhoud audit en rapportage Kennis delen Kennis delen over audit resultaten Terugkoppeling onderpresteren CI 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Werkgroepen Registratie: Volstrekte helderheid over welk bedrijf door welke CI gecertificeerd is: up-to-date, ook als het certificaat wordt ingetrokken moet dat bekend worden. Concurrentie gevoelig 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Werkgroepen Logboek: De VWA wil niet geconfronteerd worden met alle auditrapporten, maar wil wel in een oogopslag kunnen zien wat er zo gebeurd is rond de certificatie. 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Werkgroepen Harmonisatie Harmonisatie tussen de CI’s en hun auditoren al jaren een zeer belangrijk aandachtspunt Uitbreiden met auditoren van VWA Openheid kennisbronnen (VWA voedselveiligheids database) 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Tijdspad Start werkgroepen maart 2008 Rapportage/ presentatie voorstellen juni/juli 2008 Start implementatie voorstellen Dec. 2008 Concretisering van vertrouwen 2009 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Resultaten? Minder audits VWA (kosten reductie in sommige branches) Geen directe sancties bij bedrijven in het groene gebied Verbrede harmonisatie (incl.VWA) Meer kennisuitwisseling dus verdieping audits 13 maart 2008 VMT Food Event 2008

Conclusie Efficiënter optreden VWA (Roep uit de samenleving) Dutch HACCP krijgt de waardering die het op grond van de deugdelijkheid van het schema verdient. Via het CCVD heeft de VWA nog invloed op het proces. 13 maart 2008 VMT Food Event 2008