NU OPSTAAN EN DURVEN De tweede grote etappe in de heilsgeschiedenis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geloven = naar een ander land gaan
Advertisements

Galaten 4: het voorgaande in de Galaten-brief… 2.
Als vreemdeling op weg naar Huis
Discipelschap.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Wat is het verschil tussen onze God en een totempaal?
Beste verkochte boek aller tijden?
FEEST VAN DE OPSTANDING
‘Toegang ...’.
Zingen Vers 1 Abraham, Abraham verlaat je land, verlaat je stam!
Romeinen Denken en Dienen. Zie! Hinah! Zie, de dag van Jahweh komt, meedogenloos….
Zegen & vloek deel II.
GEZEGEND nieuwjaar! wat is dat?.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Rotsen en bergen en water drinken.. EschatonEschaton Het christen leven.
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Godsdienst.
Godsdienst.
Welkom op TOV!.
Lange wandeling Bijbelstudie met Jezus De Schriften open
God zegent je zodat je zult heersen 1.
God maakt zijn zegen waar 1.
Beloften. Gods liefde heeft de vorm van een belofte.
2 Ik zal je tot een groot volk maken,
Op de vijfde zondag in de veertigdagentijd belicht de eerste lezing de laatste etappe van de Oudtestamentische heilsgeschiedenis: het uitzicht op herstel.
Het koningschap van David en Salomo betekende in Israëls geschiedenis een periode van grote bloei en materiële welvaart. Deze etappe van de heilsgeschiedenis.
De derde grote etappe van de heilsgeschiedenis is de exodus. Om deze etappe te vertegenwoordigen is een van de drie vroege woestijnverhalen gekozen, die.
onze roeping als gemeente
Welkom op TOV!.
Godsdienst.
Het ene verbond de hele Bijbel door
Zondag 5-6 HC Franeker 13 december 2009
Tweede zondag van de veertigdagentijd zondag 1 maart 2015 Reminiscere ‘Gedenk uw barmhartigheid’ Marcus 9:1-8 naardense bijbel Vóór hen wordt Jezus veranderd.
Niets zonder Gods zegen
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
Durf te dromen.
!ju Zondag 7 juni tussen de diensten: Picknick in het park Zie voor meer informatie lichtflits 31 mei.
Les 11 voor 12 december “Ik maak Mijn verbond met u, dat niet meer alle vlees door het water van een vloed zal worden uitgeroeid, en dat er geen.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS Deel 1: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
De tweede zondag in de veertigdagentijd heet Reminiscere en dat betekent: ´Gedenk Heer, uw barmhartigheid´ Dit komt uit Psalm 25 : 6 en 7 ‘Denk aan uw.
Brief aan de Galaten -19- geloof – zonen - Abraham.
Noem God je Vader! (zondag 46). GOD?! Noem God je Vader! (zondag 46) GOD?! VADER!
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Wie niet sterk is… moet leren vertrouwen op God Abraham in Egypte, het land van de angst. Wie niet sterk is, moet niet slim zijn, maar leren vertrouwen.
De vertelkunst van de Abrahamcyclus Genesis 11,27–25,11.
DE VERBEELDING VAN DE HEMEL Luc Devisscher
Rijkdom Genesis 13:4-6 “Abram was heel rijk. Hij had heel veel schapen, geiten en koeien, en veel zilver en goud. Lot was met Abram meegereisd. Ook Lot.
Twee huizen – de een luxe en riant maar zonder God, de ander vervallen en tochtig maar met God In welk huis zou jij willen wonen?
God heeft een plan Genesis 12:1-2
Zondag 18 juni Liturgie ♬ ✟ ➲ Gen. 12: 1-9 Welkom ♪ 280:
Rijkdom Genesis 13:4-6 “Abram was heel rijk. Hij had heel veel schapen, geiten en koeien, en veel zilver en goud. Lot was met Abram meegereisd. Ook Lot.
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
Gezegend om recht te doen
Op de vijfde zondag in de veertigdagentijd belicht de eerste lezing de laatste etappe van de Oudtestamentische heilsgeschiedenis: het uitzicht op herstel.
FEEST VAN DE OPSTANDING
Abraham Deel 2.
De binding van Jitschaq – Genesis 22
Zandloper van Gods geschiedenis
de brief aan de Galaten (5)
Transcript van de presentatie:

NU OPSTAAN EN DURVEN De tweede grote etappe in de heilsgeschiedenis is de roeping van Abraham. Het verhaal vertolkt een van de meest fundamentele godservaringen. God wordt ervaren als een Stem die opklinkt uit de historische werkelijkheid. Een oproep: ‘trek weg uit uw land’ en een belofte: ‘ik zal een groot volk van u maken …Ik zal u zegenen’. NU OPSTAAN EN DURVEN

GENESIS 12:1 Dan zegt de Ene tot Abram: ga, jij, weg uit je land, uit je geboortetent en uit het huis van je vader,- naar het land dat ik je zal doen zien; 12:2 ik zal je maken tot een groot volk, ik zal je zegenen, ik zal groot maken jóuw naam; word een zegen!- 12:3 ik zal zegenen wie jou zegenen en wie jou verwenst zal ik vervloeken; door jou zullen gezegend zijn alle families op de bloedrode grond! 12:4 Dan gáát Abram, zoals tot hem gesproken heeft de Ene, en met hem mee gaat Lot.

Wegtrekken, Achterlaten wat geen leven is. Ze doen het samen, Abram en Sara. De Stem van Jahweh heeft zich nog niet kunnen wortelen In hun naam. Er is alleen belofte, Nog geen nageslacht, geen roots.

Vervolgens vertelt het verhaal wat geloven is: zich toevertrouwen aan Gods Stem, wegtrekken uit vastgeroeste situaties, op weg gaan in vertrouwen dat God gids zal zijn en zegen. Zo zal Abram Abraham worden en Sara Sarah. Hun naam doordrongen van Gods Stem zoals hun leven een gelovige worsteling werd tegen elke wanhoop. De Tora-rol ligt open als voedingsbron , eten en drinken. Wat met Abraham begint als een familiegeschiedenis wordt in de tijd van Mozes de hoop van Israël

Omtrent de ballingschap zal dit geloof van Abraham die ingaat op Gods roeping uitgroeien tot de geschiedenis en de toekomst van heel de mensheid. “Door u zal zegen komen over alle geslachten der aarde”

Bijbelteksen: Naardense Bijbel Illustraties: Marcus van Loopic Inspiratie: Oecumenische Bijbelzaterdagen / Gooi en Sticht /Internationaal commentaar op de Bijbel / Frieda Claeys Samenstelling: paul scheelen