Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 22 maart 2013 Beaujolais.
Productie Wijn.
In de wereld van : chocola.
fotosynthese Invloed van licht op planten
Blind proeven van rode druivenrassen
BEAUJOLAIS SVH Wijncertificaat. 2 Kenmerken van het gebied § uBeaujolais ligt tussen Mâconnais en het Rhônegebied uKlimaat: l De bergen in het westen.
Champagne SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Wine for Dummies Joery De Lille.
VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 28 november 2003.
Wijnkennis.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
1 vmbo-T/havo 2 klimaat, §2 en 3
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Presentatie van Gwen, Emma en Kairi
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Ik weet meer van wijn Wijncursus op SDEN-niveau 2 | wijnoorkonde
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Wijn maken.
Wijn.
Appelsap Productie en klaring.
Examen Vinoloog van de Wijnacademie©
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
Wijnmaken voor beginners
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur R.Tolk

De Beaujolais Primeur

Elke derde donderdag van november ligt de Beaujolais Primeur of Beaujolais Nouveau (in Frankrijk) weer in de winkels. Dit is een wijn die gemaakt wordt volgens een variant van de gebruikelijke vinificatie methode in de Beaujolais; de macération carbonique. Bij de primeur heet dit proces macération semi-carbonique of macération Beaujolaise.

De eerste dag

De wijngaard

Dit proces werkt als volgt: De pluk van de druiven De hele trossen onbeschadigd in stalen cuves Hermetisch afsluiten, geen koolzuurgas inspuiten Gisting stopt vanzelf door het gevormde koolzuurgas bij 1,5 a 2 % alcohol Na een paar dagen persen, zonder schillen de most laten fermenteren De alcoholische gisting begint bij 18 graden Celcius, door de lage temperatuur komt er weinig tannine(looistof) in de wijn en is daardoor sneller drinkbaar Door verhoging van de temperatuur gaan aanwezige melkzuurbacteriën eerder dan normaal het appelzuur in de wijn afbreken en omzetten in half zo zuur melkzuur en koolzuurgas (CO2) Dit proces heet de malolactische gisting of tweede gisting De wijn krijgt hier zijn normale alcoholgraad (min.9%) De wijn wordt twee keer overgestoken De wijn wordt geklaard en gebotteld DIT HELE PROCES IS IN CIRCA ZES WEKEN KLAAR !!!

De druif: Gamay noir à jus blanc (Zwarte Gamay met helder sap)

De wijn kan gekoeld (11 graden) en op kamertemperatuur (18 graden) gedronken worden Het is in ieder geval een wijn die jong gedronken moet worden; hij verliest snel zijn fruitige karakter De wijn heeft de AC Beaujolais of de AC Beaujolais Villages en moet minimaal 9% alcohol bevatten De grondsoort van de Beaujolais is grofweg te verdelen in: Granietachtig met een hoog mangaan-gehalte in het noorden (Haut-Beaujolais) Kalk in het zuiden (Bas-Beaujolais) De wijn heeft een helderrode kleur en smaak van rood fruit (bessen, kersen) Het is een immens populaire wijn en wordt dan ook in grote hoeveelheden geëxporteerd

De wijnstokken

Het gebied

Bedankt voor uw aandacht VEEL PLEZIER MET DE WIJN © www.gastheerschap.com