De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood."— Transcript van de presentatie:

1 ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood fruit? In dit hoofdstuk leer je hier meer over. Deze zachte, fruitige wijnen komen in koele klimaten voor, maar ook in warme klimaten. Wanneer de wijn uit een wat koeler klimaat komt zal deze meer zuren bevatten dan uit een warm klimaat. Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood fruit? In dit hoofdstuk leer je hier meer over. Deze zachte, fruitige wijnen komen in koele klimaten voor, maar ook in warme klimaten. Wanneer de wijn uit een wat koeler klimaat komt zal deze meer zuren bevatten dan uit een warm klimaat.

2 KENMERKEN Het belangrijkste is eigenlijk de kenmerken van bepaalde druivenrassen te herkennen. Zachte, fruitige rode wijnen hebben vaak gemeen dat deze makkelijk en toegankelijk drinkbaar zijn, in tegenstelling tot volle krachtige wijnen, maar hierover in het volgende hoofdstuk. Door de wijnen met zacht rood fruit licht gekoeld te serveren ontstaat een ware ervaring in de mond… serveren op een graad of 16 … Het belangrijkste is eigenlijk de kenmerken van bepaalde druivenrassen te herkennen. Zachte, fruitige rode wijnen hebben vaak gemeen dat deze makkelijk en toegankelijk drinkbaar zijn, in tegenstelling tot volle krachtige wijnen, maar hierover in het volgende hoofdstuk. Door de wijnen met zacht rood fruit licht gekoeld te serveren ontstaat een ware ervaring in de mond… serveren op een graad of 16 …

3 MERLOT Merlot is samen met Cabernet Sauvignon de meest aangeplante rode druif ter wereld. De naam zou afkomstig zijn van het Franse woord merle (merel). Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. De smaak van jam, kersen en wat aardse tonen zijn dan goed herkenbaar. Merlot is samen met Cabernet Sauvignon de meest aangeplante rode druif ter wereld. De naam zou afkomstig zijn van het Franse woord merle (merel). Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. De smaak van jam, kersen en wat aardse tonen zijn dan goed herkenbaar.

4 MERLOT & BORDEAUX De Merlot druif behoort tot de klassieke druiven van de Bordeaux en is de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. Maar de Merlot druif vinden we ook in de Languedoc, Italië ,Californië en zuid Amerika. Merlot is een druivenras, voor het eerst in boeken vermeld in 1784 als een van de betere rassen in het gebied van Libourne. De Merlot druif behoort tot de klassieke druiven van de Bordeaux en is de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. Maar de Merlot druif vinden we ook in de Languedoc, Italië Californië en zuid Amerika. Merlot is een druivenras, voor het eerst in boeken vermeld in 1784 als een van de betere rassen in het gebied van Libourne.

5 PINOT NOIR Pinot Noir lijkt in alles de tegenhanger van de Cabernet Sauvignon. Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit. Vergeleken met de cabernet is hij over het algemeen rijker aan zuren en armer aan tannines. En, als het goed is, van een bijzondere puurheid. Kijk vooral ook naar de kleur van heel licht rood of soms rood bruin tot donkerder rood Pinot Noir lijkt in alles de tegenhanger van de Cabernet Sauvignon. Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit. Vergeleken met de cabernet is hij over het algemeen rijker aan zuren en armer aan tannines. En, als het goed is, van een bijzondere puurheid.

6 PINOT NOIR & BOURGOGNE Deze druif is verantwoordelijk voor de grootse Bourgogne wijnen en heeft eveneens een belangrijk aandeel in de mooiste Champagnes. Aangezien Pinot Noir erg kieskeurig is, om maar niet te zeggen een moeilijke druif, is zijn verspreiding niet onbeperkt. Je komt hem dan ook lang niet overal tegen. Deze druif is verantwoordelijk voor de grootse Bourgogne wijnen en heeft eveneens een belangrijk aandeel in de mooiste Champagnes. Aangezien Pinot Noir erg kieskeurig is, om maar niet te zeggen een moeilijke druif, is zijn verspreiding niet onbeperkt. Je komt hem dan ook lang niet overal tegen.

7 DE SMAAK Goede Pinot Noir’s kunnen verassen met geuren en smaken van klein rood fruit zoals aardbeien en rode kersen. Wanneer deze wijn op leeftijd komt, kom je soms een beetje stalgeur en paddenstoelen tegen… Goede Pinot Noir’s kunnen verassen met geuren en smaken van klein rood fruit zoals aardbeien en rode kersen. Wanneer deze wijn op leeftijd komt, kom je soms een beetje stalgeur en paddenstoelen tegen…

8 SANGIOVESE De Sangiovese druif is een oude en van origine Toscaanse druif met als bekendste wijn Chianti. Het is één van de oudste Italiaanse druivenrassen en heeft zijn naam te danken aan het Latijnse “Sanguis Jovis" wat "bloed van Jupiter" betekent. De Sangiovese druif is een oude en van origine Toscaanse druif met als bekendste wijn Chianti. Het is één van de oudste Italiaanse druivenrassen en heeft zijn naam te danken aan het Latijnse “Sanguis Jovis" wat "bloed van Jupiter" betekent.

9 ITALIË Overal in Italië is deze druif aangeplant en is inmiddels vele malen gekloond. De veelzijdigheid van deze druif is ongekend, van jeugdige zacht fruitige rode wijnen tot vol krachtige tannine rijke wijnen. De rijke smaak van kersen, frisse zuren en gerookte ham zijn duidelijk herkenbaar. Overal in Italië is deze druif aangeplant en is inmiddels vele malen gekloond. De veelzijdigheid van deze druif is ongekend, van jeugdige zacht fruitige rode wijnen tot vol krachtige tannine rijke wijnen. De rijke smaak van kersen, frisse zuren en gerookte ham zijn duidelijk herkenbaar.

10 ZWEIGELT Blauer Zweigelt is een blauwe druivensoort en in 1922 ontwikkeld in Oostenrijk door Fritz Zweigelt. Het is een volle, krachtige druivensoort en geeft dieprode wijnen met een zachte kruiden smaak. Het is een kruising van de druivensoorten St. Laurent x Blaufränkisch. In Oostenrijk is dit nu de meest aangeplante rode druif en ook in Canada is de Blauer Zweigelt te vinden. De druif kan goed tegen koude winters met vorst en rijpt vroeg. Blauer Zweigelt is een blauwe druivensoort en in 1922 ontwikkeld in Oostenrijk door Fritz Zweigelt. Het is een volle, krachtige druivensoort en geeft dieprode wijnen met een zachte kruiden smaak. Het is een kruising van de druivensoorten St. Laurent x Blaufränkisch. In Oostenrijk is dit nu de meest aangeplante rode druif en ook in Canada is de Blauer Zweigelt te vinden. De druif kan goed tegen koude winters met vorst en rijpt vroeg.

11 TEMPRANILLO De Tempranillo druif is een typisch Spaanse druivensoort voor rode wijn. De Tempranillo heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder veel kleur te verliezen. Wijnen gemaakt met de tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen en rood fruit. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. De Tempranillo druif is een typisch Spaanse druivensoort voor rode wijn. De Tempranillo heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder veel kleur te verliezen. Wijnen gemaakt met de tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen en rood fruit. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt.

12 SPANJE Tempranillo wordt veel aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. De tempranillo druiven rijpen vroeg en hier dankt hij dan ook zijn naam aan. Temprano betekent in het Spaans 'vroeg'.Ook in Portugal is tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. Tempranillo wordt veel aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. De tempranillo druiven rijpen vroeg en hier dankt hij dan ook zijn naam aan. Temprano betekent in het Spaans 'vroeg'.Ook in Portugal is tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land.

13 OPDRACHT Opdracht: Proef 6 verschillende rood zacht en fruitige wijnen en maak uitgebreide proefnotities. Tijdens onze LIVE Webinar zal ik je vragen hierover beantwoorden. Zie voor actuele LIVE Webinars op onze website. PS wijnen kun je ook in onze webshop bestellen tegen gereduceerd tarief! Wel zo makkelijk toch!


Download ppt "ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood."

Verwante presentaties


Ads door Google