De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 22 maart 2013 Beaujolais.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 22 maart 2013 Beaujolais."— Transcript van de presentatie:

1 VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 22 maart 2013 Beaujolais

2 Beaujolais Beaujolais nouveau in onze Commanderij Brussel jaren ‘70 ’80 Wetenswaardigheden Beaujolais Gedegusteerde wijnen                                                                      

3 Meter Beaujolais 1976

4 Meter Beaujolais 1978 Amaai da’s zwaar zeg
Slaat op mijn vingers ni he man!

5 Meter Beaujolais 1978 Ni gozzelen hé Suske
Ge proeft bananen, rood fruit, …

6 Meter Beaujolais 1983 Beste vrienden, Voici la reine du Beaujolais

7 Meter Beaujolais 1985 Da loopt percies ni goed hé meiske
Als ik dat allemaal moet uitdrinken, dan gaan w’hier nog wa zien

8 Meter Beaujolais 1988 Dat was nu onze laatste meter zie mannen
Allee, k’em hier weer wree chance g’had

9 AOC Beaujolais 60 km 10 Crus 25 % 11. Beauj. Villages 25 %
Paris MACON AOC Beaujolais 60 km 11. Beauj. Villages % 2. Juliénas % 12. Beaujolais % 1. Saint Amour % 3. Chenas % 4. Moulin à Vent % 5. Fleurie % 6. Chiroubles % 7. Morgon % Beaujeu 8. Régnié % 9. Brouilly % Belleville 10. Côtes Brouilly % Saône Villefranche 10 Crus % 100 % Le Bois d’oingt A6 Lyon

10 Beaujolais NOUVEAU 10 Crus 25 % Beaujolais Villages 25 %
Paris MACON Beaujolais NOUVEAU Beaujolais Villages % 10 Crus % Beaujolais % 1/3 BJ Villages NOUVEAU: % Saône 1/2 Beaujolais NOUVEAU: % Totaal BJ NOUVEAU: 33 % zijnde 1/3 van totale BJ productie A6 Lyon

11 Beaujolais - Cijfers Oppervlakte wijn ha (Crus: 6000 ha; 25%) ha Wit (Chardonnay; 1%) Productie hl (Crus: hl; 25%): 5% van AOCs Frankrijk Rendement BJ: 64 hl/ha BJV: 60hl/ha Crus: 58 hl/ha Exploitaties Gem. 7,5 ha/exploitatie 30% Eigenaars 25% Metayage 45% Fermage Metayage: Eigenaar draagt exploitatie kosten Oogst verdeeld 50/50 met uitbater Fermage: Uitbater huurt grond Cooperatives % van de exploitaties % van de productie (BJ:38% BJV:22% Crus:19%) Verkoop 23 % volume rechtstreeks (wijnbouwer of cooperatieve) 77 % via groothandel 50 / 50 Frankrijk / buitenland (Zwits, UK)

12 Gamay Gamay noir au jus blanc
Vitis Vinifera 6de eeuw VC. Aangekomen in Languedoc uit Egypte, Griekenland, 1ste eeuw: variëteiten bestand tegen koude:. Noiriens (Pinot noir, Chardonnay,…) rukken op naar het noorden. 10de eeuw: Beaujolais  Macon  Bourgogne Verboden in Bourgogne in 1395 door Filips de Stoute (vil et déloyal gamay) Gamay Gamay noir au jus blanc Er bestaat ook ”Gamay noir au jus rouge”: te zuur Synoniemen: Gamay Beaujolais, Gamay d'Auvergne, Gamay de Saint-Péray, Plant de Limagne, Gamay Picard, Gamay Nicolas... Maar: Gamay du Rhône, Gamay Saint-Laurent, gamay d'Orléans, Gamay de Châtillon: zijn andere druiven dorpje Gamay nabij Puligny-Montrachet Beaujolais = ha van de ha in de wereld Ook in Touraine, Savoie, Zwitserland (Genève, Vaud, Valais), Californië (Napa, San benito) Vóór de phylloxéra, 10% ( ha) van Franse wijngaard Jonge bloei: gevoelig voor vorst – Vroege rijping Weelderige groei, hoog rendement: moet ingetoomd worden. Fruitigheid, elegantie, weinig tanine, geschikt om jong te degusteren

13 Druiven geplet / gekneusd
Macération carbonique Praktisch Ongekneusde druiven Baden in het CO2 Intra-cellulaire gisting CO2 SAP Ongekneusde druiven Baden in het sap Intra-cellulaire gisting Springen open Druiven geplet / gekneusd Sap komt vrij Gewone alcoholische gisting - Suikers  Alcohol - CO2 komt vrij (borrelt op) 6 à 8 dagen 27°-32° celsius

14 Gewone alcoholische gisting
Macération carbonique CO2 SAP 6 à 8 dagen 27°-32° celsius PERSEN 2 à 7 dagen 18°-20° celsius Gewone alcoholische gisting SO2 bijvoegen (30 mg/l) Verhinderen dat AL- en ML- gisting samen-vallen  Verzuring van de suikers! (picure lactique)

15 Macération carbonique
Beaujolais Primeur : Macération Carbonique Niet-primeur : Macération Semi-carbonique Bij start, geen CO2 geïnjecteerd, gewoon lucht CO2 komt vanzelf van gisting van onderliggende druiven SAP

16 Zure, lichte, magere, weinig vruchtbare gronden
Terroir Vulkanische oorsprong Steile hellingen (20%) Zand Graniet Leisteen Zure, lichte, magere, weinig vruchtbare gronden Graniet / Klei / Kalk Graniet Hoge aciditeit, korte houdbaarheid (Beaujolais) Klei Kracht, Tanine, Wrangheid (Pomerol) Kalk Complexiteit, trage evolutie (Chambertin) Klei Kalk

17 Kwaliteit Manueel plukken Decreet van 19 oktober 1998
Beperking van rendement (64 – 58 hl/ha) Dichte aanplanting (8000 – stokken/ha) Strenge snoei voorschriften (vb. max 12 botten) Vendanges en vert: Uitdunnen in Juli Verhandeld: Primeur: vanaf 3de donderdag November BJ: vanaf 15 december TERRA VITIS (Observer, respecter pour produire) Vereniging voor "beredeneerde" wijnbouw (culture raisonnée) Naleven van een reeks ecologische regels: ieder jaar aangepast Begonnen in 1998 in Beaujolais. Nu ook in Languedoc-Roussillon, Anjou-Saumur, Touraine, Pays Nantais en zelfs Bordeaux.

18 Confréries Les Amis de Brouilly. 1920
Les Compagnons du Beaujolais 1948 La Grappe Fleurie Les G.O.S.I.E.R.S.E.C Les Damoiselles de Chiroubles Les Grappilleurs des Pierres Dorées 1968 La Confrérie des Maîtres Vignerons de Chénas et Moulin-à-Vent

19 Beaujolais BEAU Saint-Amour Juliénas Chenas Moulin à Vent Fleurie
Chiroubles Morgon Régnié Brouilly Côte de Brouilly

20 Degustatie Terres Dorées – Beaujolais blanc – Chardonnay Classic 2011
Jean-Marc Burgaud – Morgon Côte de Py 2008 Lucien Lardy – Fleurie – Les Roches 2010 Dom. Labruyère – Moulin-à-Vent – Grande Cuvée 2010 Château Thivin – Côte de Brouilly – Cuvée Zacharie 2009 Dom. Michel Tête – Juliénas – Dom. du Clos du Fief 2010 Chât. des Jacques - Moulin-à-Vent – Clos des Rochegrès 2010 Chât. Moulin-à-Vent - Moulin-à-Vent – Clos de Londres 2009

21 Ook Morgon, Fleurie, MàV… le 2010 était noté : Robert Parker 91/100
Beaujolais blanc Terres Dorées Jean-Paul BRUN Begon 1979, 4 ha Chardonnay Nu 30 ha wv 8 ha Chardonnay Ook Morgon, Fleurie, MàV… Beaujeu Belleville Saône Villefranche Chardonnay Classic 2011 le 2010 était noté : Robert Parker 91/100 Le Bois d’oingt A6 CHARNAY

22 Morgon Bodem: leisteen, losse graniet Volle (full-bodied) wijn
Rijke intense-aroma’s, aangenaam palet Diep granaatrood Aroma’s Geplette rode bessen Rijpe kersen Perzik, abrikoos en pruimen Bereiken hun volle ontwikkeling na verschillende jaren fleslagering Beaujeu Belleville Saône Villefranche Le Bois d’oingt A6

23 Morgon Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py
2008 Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py Beaujeu Belleville Saône Côte du Py (Kwaliteitslabel) – 350 m Basalt, leisteen, losse graniet (terre bleue) Zuidelijke hellingen, Wijnstokken gem. 50 jaar. Maceration carbonique van gehele druiven gedurende 12 à 14 jours. Rijping gedeeltelijk op hout Krachtige wijn, bewaarpotentieel Villefranche Familiaal domein, 19 ha, 13 ha Morgon 8 ha Côte du Py Le Bois d’oingt A6

24 Fleurie Bodem: graniet Fluweelachtige structuur Levendig rode kleur
Elegante mix fruitige en florale impressies zomer roosjes, iris, viooltjes perzik, zwarte bessen en rood fruit Doet denken aan de lente Meest vrouwelijke van de Cru’s Een van de duurste van de Cru’s Beaujeu Belleville Saône Villefranche Le Bois d’oingt A6

25 Fleurie Les Roches 2010 Beaujeu Belleville Saône Villefranche “Les blocs de granit jaillissent véritablement à cet endroit. La promesse d’une belle minéralité grâce à une exposition solaire emmagasinée par la roche”. Traditionnellement sur Volailles et Viandes Blanches, essayez sur Gigot d'Agneau Provençal, Pintadeau à l'Armagnac, Ragoût d'Agneau, fromage Cîteaux. Le Bois d’oingt A6

26 Koning van de Beaujolais
Moulin à Vent A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranche Beaujeu Koning van de Beaujolais Het speciale karakter van de wijn komt grotedeels van de ondergrond: graniet zeer rijk aan mangaan. Diep robijn rode kleur Mix van fruitige en florale impressies rozen, iris, kruiden; Rijp fruit Goed gestructureerde volle wijn Veroudert zeer mooi Bewaart het langst, sterkst geconcentreerd, en daardoor minst typisch. Na enkele jaren komt hij over als oude Pinot-Noir - Zelfs 50-jaar oud kan hij nog zeer behagen !

27 Moulin à Vent Dom. Labruyère Eduard Labruyère
Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranche Beaujeu Dom. Labruyère Eduard Labruyère 35 ha Familiaal domein sedert 200 jaar Ch. Rouget (Pom) - Dom. Jacques Prieur (Meurs) - Dom. Busin (Champ) Wijnmeester: Nadine Gublin Cuvées MàV: Clos du Carquelin Clos du Moulin (enige Monopole) Champ de Cour

28 Moulin à Vent Dom. Labruyère M-à-V Grande cuvée 2010 Eduard Labruyère
Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranche Beaujeu Dom. Labruyère Eduard Labruyère M-à-V Grande cuvée 2010 Terroir pure graniet Culture raisonnée Wijnstokken > 50 jaar, /ha Ontritsen, thermo-gereguleerde gisting Gisting in stalen en betonnen vaten. Lagering in oudere eiken vaten Bewaarpotentieel 10 jaar 13000 flessen

29 Côte de Brouilly Beaujeu Belleville Saône Villefranche Bergflank Brouilly, onder het wakend oog van de Maagd Maria Bodem: blauwe graniet, leisteen. zeer uniform verdeeld over de appellatie Le Bois d’oingt A6

30 Côte de Brouilly Château Thivin Ch. Thivin – Cuvée Zacharie
Familie Geoffray sedert 1877 Claude & Evelyne sedert 1987 Beaujeu Ch. Thivin – Cuvée Zacharie Belleville 24 ha totaal. Percelen Zacharie bij kapel, zuidelijk vulkanische ondergrond, met klei st/ha, gem. 50 jaar Culture raisonnée Terra Vitis, vendange verte Gisting dagen. Rijping 1/10e op nieuwe vaten, 9maanden Diep rode kleur, rijp fruit, kruidige toets, bewaarpotentieel 10 jaar Saône Villefranche Le Bois d’oingt A6

31 Juliénas Bodem: leisteen, graniet, klei
Intense diepe robbijnrode kleur Aroma’s onstuimig, heftig, wild Mix fruitige en florale impressies bloemen perzik, rood fruit Favoriete wijn van de journalisten als ‘benchmark’ Le plus ‘Parisien’ Beaujeu Belleville Saône Villefranche Le Bois d’oingt A6

32 Juliénas Michel Tête Juliénas 2010 Michel & Françoise sedert 1980
13 ha, vnl. Juliénas Ook St-Amour, BJ villages. ½ ha wit. 1988: “ Dom. Du Clos du Fief ” Beaujeu Belleville Juliénas 2010 Saône 7ha. / gem. 45 jaar 10000 st/ha / 52 hl/ha Terroir zand & klei Vinif. semi-carbonique (gehele druiven) met thermo-regulatie dagen gisting. Rijping op vat na ML gisting Villefranche Le Bois d’oingt A6

33 Guillaume de Castelnau
Moulin à Vent A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranche Beaujeu Château des Jacques Guillaume de Castelnau Jadot sinds 1996 (Van familie Thorins) 37 ha ; 27ha Moulin-à-Vent Andere cuvées MàV: Clos des Thorins La Roche Clos du Grand Carquelin Les Vérillats Champ de Cour Les Caves

34 Guillaume de Castelnau
Moulin à Vent A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranche Beaujeu Château des Jacques Guillaume de Castelnau Clos de Rochegrès 9 ha, hoogste percelen, zandgrond Handgeplukt, ontritsting Trage gisting 3 à 4 weken. Natuurlijk gisten. Pigeages et remontge réguliers. Rijping 10 maanden op nieuwe Franse eik. Guillaume: Wijn is als muziek… MàV féminin (Morgon masculin)

35 Château du Moulin-à-Vent Sedert 2009: Jean-Jacques Parinet
Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranche Beaujeu Château du Moulin-à-Vent Sedert 2009: Jean-Jacques Parinet Wijnbouw sinds 1732 1862 …les parcelles les plus nobles de la région 1811 Alphonse de Lamartine et Marie-Henriette Pommier y vivent un amour ivre, passionné et impossible

36 Moulin à Vent Château du Moulin-à-Vent
Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranche Beaujeu Château du Moulin-à-Vent Sedert 2009: Jean-Jacques Parinet Clos de Londres (Clos du Château) 37 ha / 9000 st/ha / hl/ha Sedert 2009: 7 ha herpland Wijnmeester: Guillaume Berthier Andere cuvées MàV: Couvent des Thorins Les terrasses du Ch du MàV Ch. Du MàV Les Hauts de la Rochelle Crois des Vérillats Champ de Cour

37 Terres Dorées – Beaujolais blanc - Classic 2011 12.50
Jean-Marc Burgaud – Morgon Côte de Py Lucien Lardy – Fleurie – Les Roches Dom. Labruyère – Moulin-à-Vent – Grande Cuvée Château Thivin – Côte de Brouilly – Cuvée Zacharie Dom. Michel Tête – Juliénas – Dom. du Clos du Fief Château des Jacques - Moulin-à-Vent – Clos des Rochegrès Château Moulin-à-Vent - Moulin-à-Vent – Clos de Londres

38 Dank U


Download ppt "VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 22 maart 2013 Beaujolais."

Verwante presentaties


Ads door Google