Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur R.Tolk
De Beaujolais Primeur
Elke derde donderdag van november ligt de Beaujolais Primeur of Beaujolais Nouveau (in Frankrijk) weer in de winkels. Dit is een wijn die gemaakt wordt volgens een variant van de gebruikelijke vinificatie methode in de Beaujolais; de macération carbonique. Bij de primeur heet dit proces macération semi-carbonique of macération Beaujolaise.
De eerste dag
De wijngaard
Dit proces werkt als volgt: De pluk van de druiven De hele trossen onbeschadigd in stalen cuves Hermetisch afsluiten, geen koolzuurgas inspuiten Gisting stopt vanzelf door het gevormde koolzuurgas bij 1,5 a 2 % alcohol Na een paar dagen persen, zonder schillen de most laten fermenteren De alcoholische gisting begint bij 18 graden Celcius, door de lage temperatuur komt er weinig tannine(looistof) in de wijn en is daardoor sneller drinkbaar Door verhoging van de temperatuur gaan aanwezige melkzuurbacteriën eerder dan normaal het appelzuur in de wijn afbreken en omzetten in half zo zuur melkzuur en koolzuurgas (CO2) Dit proces heet de malolactische gisting of tweede gisting De wijn krijgt hier zijn normale alcoholgraad (min.9%) De wijn wordt twee keer overgestoken De wijn wordt geklaard en gebotteld DIT HELE PROCES IS IN CIRCA ZES WEKEN KLAAR !!!
De druif: Gamay noir à jus blanc (Zwarte Gamay met helder sap)
De wijn kan gekoeld (11 graden) en op kamertemperatuur (18 graden) gedronken worden Het is in ieder geval een wijn die jong gedronken moet worden; hij verliest snel zijn fruitige karakter De wijn heeft de AC Beaujolais of de AC Beaujolais Villages en moet minimaal 9% alcohol bevatten De grondsoort van de Beaujolais is grofweg te verdelen in: Granietachtig met een hoog mangaan-gehalte in het noorden (Haut-Beaujolais) Kalk in het zuiden (Bas-Beaujolais) De wijn heeft een helderrode kleur en smaak van rood fruit (bessen, kersen) Het is een immens populaire wijn en wordt dan ook in grote hoeveelheden geëxporteerd
De wijnstokken
Het gebied
Bedankt voor uw aandacht VEEL PLEZIER MET DE WIJN © www.gastheerschap.com