Jaarvergadering VIV 15 November 2011 Traceerbaarheid en labelling: Nieuwe Europese Regelgeving
Controleverordening 1224/2009 art 58 traceerbaarheid producten dienen in alle stadia van de keten traceerbaar te zijn. voor alle producten, behalve importvis en bewerkte/ verwerkte vis (1604, 1605) gecombineerde nomenclatuur, en voor zoetwatervis.
Hoofdregels voor info die bij de partij moet a) identificatienummer partij b) nummer en naam vissersvaartuig of kweekbedrijf c) FAO drielettercode van elke soort d) vangstdatum of productiedatum (kweek) e) hoeveelheid in netto gewicht per soort f) naam en adres leverancier naa
Info bij de partij, vervolg g) handelsbenaming, wetenschappelijke naam, geografisch gebied, productiemethode h) of product voorafgaand bevroren is geweest.
Labelling in stadium van verkoop De vereisten onder g) en h) dienen voor de consument aangeduid te worden. Voorafgaand bevroren dient als “ontdooid” aangeduid te worden. De consumenten aanduiding geldt voor alle onbewerkte/ onverwerkte producten, dus ook voor importvis. Alles onder 1604/1605 valt hier niet onder.
Ingangsdatum vanaf verplicht aan de hand van een code, streepjescode of chip voor vissoorten waarop meerjarenplannen van toepassing zijn. vanaf idem voor alle andere soorten.
Discussiepunten voor toepassing (1) Wat te doen bij splitsen partijen (art 67 lid 3 van de uitvoeringsbepaling) Wat is de vangstdatum (art 67 lid 9) Hoe moet de informatie met de partij meegaan ( art 67 lid 5, 6, 7 en 8) Wat is het vangstgebied (art 67 lid 13)
Discussiepunten voor toepassing (2) Wetenschappelijke benaming (art 68 lid 2) Aanduiding “ontdooid” (art 68 lid 3 en 4) Overgangsperiode voor voorraden (art 68 lid 6) Hoe verhoudt deze regel zich tot andere regels (marktordening, consumenten info)
Gemeenschappelijke Marktordening 104/2000 wordt gewijzigd per nieuwe regels consumenteninformatie
Huidige / nieuwe regels handelsbenaming productiemethode vangstgebied datum vangst/ oogst ontdooid (geen uitzonderingen) ook voor zeewier en algen
Voor verwerkte producten (1604/ 1605) handelsbenaming productiemthode vangstgebied
Nieuwe regels: Food Information Regulation Date of freezing vanaf Date of catch (onverwerkte producten)