5S in Velsen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stappenplan regionale aanpak Medicatie Overdracht
Advertisements

Identiteitsverankering
fundamenteel, richtinggevend en samenhangend
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
Een Jaarplan maken volgens de indeling van het INK Managementmodel met de internet-werkomgeving van Helder & De Witte Van buiten naar binnen Van grof.
Introductie.
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
Hogescholen in Dialoog
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
IZEP cultuurscan Optioneel: subtitel.
[datum].
Peter IJsenbrant en Marloes van Bussel
Achtergrond Individueel Ontwikkel Plan
MedMec04 Engagement Media & Creativiteit Wiki: http//mediaencreativiteit.pbworks.com Docentenpagina- module- les.
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Proces en Product.
Hoe onderhoud ik de dialoog met mijn partners?. Samen werken voor meer publiek Tot UitinBrabant.nl, Uitmarketingburo, Brabants Bureau voor Toerisme.
PLATO™-Intensief- Leadership
Kwaliteitszorg volgens ISO 9001 Platform milieuhandhaving
Management en beleid Leidinggeven Blz. 29.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
LauwersCollege Buitenpost Informatica
© L.A.F.M. Kerklaan HCG 1 16 november 2001Juridisch bibliothecarissen Het managen van de juridische bibliotheek Het kwaliteitshandboek als praktisch instrument.
Strategische samenwerking
Gezond [datum].
Implementatie arbocatalogi bij de EMCO-groep Probleem of uitdaging?
© de vries business consultancy, 2008
5S in Velsen.
5S in Velsen.
Organisatie in verandering De implementatie van digitaal werken
Code Groen voor het HACCP certificaat
Betrokkenheid op de werkvloer
Opzet, planning en uitvoering van projecten
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
Hoe maak je een goede planning?
Welkom bij het tweede Scholingsmoment van seizoen
Visie & Strategie.
Visie & Strategie.
De dag van het solliciteren - introductie
Presentatie projectplan werkgroepen
Informatiebijeenkomst Beleidregel combinatiefuncties.
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
SCRUM Agile ontwikkelen
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
Introductie Systems Engineering
Veranderingsprocessen
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Bijeenkomst 4 Rotterdam, 00 januari 2007 Lesopbouw 7 i.p.v. 9 lessen! Les 1 & 2: Context Les 3 & 4: karakterschets team Les 5, 6 & 7: Organisatorisch.
Naam: Rayiha Inanc Klas: 4 E ICT & Multimedia. Inhoud  Stageperiode  Hoe ben ik deze stageplek terechtgekomen?  Het bedrijf  Stage dag 1 t/m stage.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
Betrouwbare iOverheid en het belang van duurzame toegankelijkheid André Plat – Projectcoördinator duto-DO - Nationaal Archief Erik Saaman– Projectleider.
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
©Van Weert + Partners, 2005 Leergang CMS Exclusief voor VGN leden Van Weert + Partners Najaar 2005.
Copyright 2008 – Morningstar Systems – All rights reserved 1.
Helder Bedrijfsadvies Marja Dedden. Waarvoor Quickscan van uw bedrijf Ondersteuning bij het optimaliseren van de organisatie Hoe zet ik mijn bedrijf beter.
Structuurborden. Visualisatie hulpmiddelen inclusief training en coaching op de werkplek. Om dagelijkse problemen vast te leggen, de voortgang te bewaken.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Een vergadering organiseren
Wanneer een project? Als het gecompliceerd en enigszins riskant is.
Behavior Based Safety Warehousing
Meesterlijk Besturen Presentatie: Wil Hovy, senior onderwijs- en innovatieadviseur.
Visieontwikkeling Les
Vergadering Personeelsdienst
Werkvorm Vergaderen op kleur.
Groeien in ATEX volwassenheid
Methodisch handelen Week 5 les 4. Methodisch handelen Week 5 les 4.
Workshop Afspraken maken
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

5S in Velsen

Aanleiding In het kader van het managementontwikkeltraject is gekozen voor de opdracht om 5S een nieuw leven in te blazen en er voor te zorgen dat dit standhoud. 5S is een LEAN-methode om je werkomgeving te optimaliseren en is enige jaren geleden bij ons op de energiecentrales ingevoerd. Echter zoals het vaak gaat met top-down introducties zonder een goede uitleg, is draagvlak voor de lange termijn ver te zoeken. Het gevolg, dat na een paar schoonmaakacties het klad erin gekomen is. Het uiteindelijke doel is een “standaard” implementatieplan, welke toe te passen is op de verschillende LAG’s. Omdat er een LAG als eerste moet zijn, hebben we gekozen voor LAG Velsen.

Probleem analyse Wat is het probleem dat we op willen lossen? Waarom geven medewerkers 5S geen hoge prioriteit? Wat is de context van het probleem? LEAN audit 5S productie 2010 gaf een sterke daling te zien van 85 naar 65% Realisatie van 5S op de werkplek zorgt voor: Veiligheid, Efficiëntie, Prettige werkomgeving 5S helpt mee met het bereiken van de doelstellingen van Vattenfall Doel case: mensen enthousiast krijgen zodat ze 5S ook gaan gebruiken in hun dagelijkse werk Kennis subdoel: Wat is 5S? Waarom 5S? Hoe 5S te gebruiken? Wie zijn de belanghebbenden? Deelnemers managementontwikkeltraject Medewerkers LAG Velsen Wat is de oplossingsruimte? Niet alleen vandaag Proces wat tijd vergt/tijd nemen Maak gebruik van leanteam, CV team en Maarten Zelfstudie- managing to learn Zelf doen = zelf ervaren! Je doet het niet alleen Wanneer succesvol? Er is draagvlak voor 5S bij alle medewerkers Medewerkers zijn bewust bezig met 5S De werkwijze voor 5S is bij alle afdelingen bekend en eenduidig Barrieres/randvoorwaarden Doel wordt ondersteunt door LAG-manager Ieder heeft een eigen systeem ontwikkeld

Stappenplan Fase 0 - Waarom 5S - Stuurgroep completeren - De eerste vergadering Fase 1 - 5S training op de lokatie - Hoe draagvlak creëren - De standaard opzetten - Visualisatie - Het goede voorbeeld - Uitwerken clean out - De dag van de clean out Fase 2 - Standhouden - Controle en audits

Fase 0 Waarom 5S CM dient het belang van 5S voor de organisatie aan te geven. Het doel moet voor een ieder helder zijn. Stuurgroep complementeren In de stuurgroep dienen alle afdelingen vertegenwoordigt te zijn door enthousiaste medewerkers. De eerste vergadering Plannen en agenda maken Resultaten onderzoek Tijdbalk

Fase 1 (1) 5S training op de lokatie Om de managers en stuurgroepleden het doel en belang te laten inzien deze mensen trainen Hoe draagvlak creeëren Uitleg CM op de afdeling Het juiste materiaal is beschikbaar Kaders zijn duidelijk aangegeven De standaard opzetten Afspraken met de verschillende afdelingen Visualisatie 5S visualiseren op de werkvloer Opzet 5S bord Volgen van 5S formulieren Volgen van 5S verbetervoorstellen Radardiagram Het goede voorbeeld Managers hebben hun zaken op orde voor zij naar buiten komen met 5S Managers doen actief mee aan de clean out

Fase 1 (2) Uitwerken clean out Zones vaststellen voor de clean out Vastleggen wanneer, hoe en waarmee De dag van de clean out Het daadwerkelijke opruimen, ordenen en sorteren van de vastgestelde zones

Fase 2 Standhouden Samen met de stuurgroep een plan opstellen om het gewenste resultaat vast te houden. Controle en audits Vaststellen hoe we gaan controleren Frequentie van audits vastleggen Auditteams vaststellen

Visualisatie 5S 5S bord Wat komt erop: Aandachtsgebieden Afspraken v.w.b. schoonhouden 5S verbeterideeën 5S registratieformulieren Radardiagram Markeringen Wat hebben we nodig: Vloertape Labelprinter 2 componentenverf Campagne Posters: