Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mei 2013 GOED VERKORT? over (ver)korte opleidingen in het HBO.
Advertisements

Gebruik van enquête voor teamleiders binnen Scouting Academy
Prof. dr. Harry Martens voorzitter Raad Hoger Onderwijs
Tevredenheidonderzoek Maatjesproject
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
De rekenkamer van Venlo
Basiskwalificatie onderwijs in een internationale context Lezing 31 oktober 2006 Riekje de Jong.
Gaan studeren met een functiebeperking
`Onderwijsinnovatie die werkt …`
Educatief leiderschap, niet in de klas maar in de schoolorganisatie
Stichting RechtenOnline
1 Meer mogelijk maken Platform Gehandicapten mbo 16 mei 2013 Marian de Groot directeur handicap + studie.
Welkom.
Challenge the future Delft University of Technology Onderwijs en Kwaliteitszorg Visitatie-ervaringen Paul Rullmann 15 oktober 2013.
Handicap + studie nieuwe stijl Congres OCW Studeren met een functiebeperking Utrecht, 24 november 2011.
In het bestuursakkoord
AISHE cursus Beleidscyclus na de audit 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Opbrengstgericht werken
MWD Hva JUNI 2012 Een antwoord van de of een opleiding op alle zinvolle bijdragen is niet zo snel te geven. Graag wil ik u eerst meenemen naar.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Stichting RechtenOnline ICT in het juridisch onderwijs.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Governance van de informatievoorziening
Peter IJsenbrant en Marloes van Bussel
30 november 2010 ** 1 Rekenkamercommissie Maasdriel Vijfde onderzoek : beheersing grote projecten.
Hoofdstuk 2 Kwaliteitszorg Deel 1.
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
Presentatie Flexcollege Experimenteren met flexibiliseren
Zorggroep Fysiotherapie Zutphen Oost Achterhoek. De stand van zaken, hoe staat het ervoor? Zorgstandaard Integrale bekostiging Ketenzorgorganisatie Monodisciplinaire.
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
Harmonisatieplannen kabinet
Startbijeenkomst benchmarking Publiekszaken
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Het Patiëntveiligheidprogramma GGZ 2008 – 2011, Wat is precies ontwikkeld? *de opbrengsten van het landelijk programma *de waarde voor de praktijk.
Kwaliteitszorg ● Huidige accreditatie (status)
Het portfolioproject van de AOC’s EduExchange 2006 Groene Scharnieren.
Programma Diversiteit en Anti Discriminatie HBO-I Docentendag 30 maart 2010 Ineke van Halsema.
Afdelingsvergadering najaar 2010 Afdeling Schermvliegen KNVvL Bestuur en Commissies Vrijdag 5 november 2010 Amrâth Motel Maarsbergen.
Training examencommissies
Naam van de Auteur 7 januari 2008 IPVO Werkbijeenkomst Leermiddelenbeleid Leeuwarden Ronald Kool, relatiemanager vo 25 november 2010.
Toetsbeleid en digitaal toetsen casus HvA
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
Subsidiebeleid Barendrecht
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS- VLAANDEREN Toelichting 21 januari 2011.
NVAO: kwaliteitszorg en accreditatie
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Audit SDV. Wat is een audit? Waarom een audit? Hoe werkt een audit?
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Social work Week 2.
Studiedag Kindcentrum IJsselmonde 10 november 2015.
Examencommissies in accreditatiekader 6 juni 2011 Fred Mulder.
CIKO Historiek en visie CIKO oprichting aan de UA.
Jaarplan 2016 Hogeschool VHL Vastgesteld door het College van Bestuur van Hogeschool VHL op 2 juli 2015.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Het accreditatiestelsel: het verleden en het heden.
09/11/2009 Interactie met studenten Workshop opleiding Psychologie 9 november 2009.
Algemene ledenvergadering 25 november Stand van zaken Beleidsvoornemens overheid: 2010 overgangsjaar / stand still Spoorboekje minister NZa-advies.
Onderwijskwaliteit: een zaak voor peers onder elkaar, of voor politiek en democratie?
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Feedbackplatform bijeenkomst 2 Instellingstoets Kwaliteitszorg en Kwaliteitszorg 2020 Maandag 6 februari 2017.
Implementatieonderzoek naar financiële projectbeheersing
Marketing in het Verzetsmuseum Wat is marketing Marketing in Verzetsmuseum Doel van de marketing Eerdere doelen PR vragen Doel, strategie Marketing.
Grassrootsproject IMPULS digitaal.
ICTO-beleid van de Nederlandse universiteiten
Studentenwelzijn en kwaliteitszorg werken met de beleidsscan
Transcript van de presentatie:

Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011

INSTELLINGSAUDIT ja nee positiefnegatief beperkte opleidingsbeoordelinguitgebreide opleidingsbeoordeling 2 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

VRAGEN IN KADER INSTELLINGSREVIEW: “de instelling beschikt over adequaat beleid om de visie op de kwaliteit van haar onderwijs te realiseren. Dit omvat in elk geval beleid op het terrein van onderwijs, personeel, voorzieningen, toegankelijkheid en studeerbaarheid voor studenten met een functiebeperking.....” UITGEBREIDE OPLEIDINGSBEOORDELING, standaard 6: “Het programma is studeerbaar”. Toelichting: “.... Studenten met een functiebeperking krijgen bovendien op dit aspect extra studieloopbaanbegeleiding” NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november

Instellingstoets kwaliteitszorg Technische Universiteit Delft De commissie heeft op 30 juni 2011 een serie gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de TU Delft. Daarbij is gesproken met het College van Bestuur; het management, de decanen en stafdirecteuren op centraal niveau; de kwaliteitszorgdeskundigen en andere experts, waaronder de beleidsmedewerker verantwoordelijk voor studeren met een functiebeperking; studenten en docenten uit vertegenwoordigende organen. De commissie is nagegaan of de TU Delft voldoende beleid heeft ontwikkeld gericht op de toegankelijkheid van het onderwijs voor studenten met een functiebeperking. Zij constateert dat de TU Delft in het najaar van 2009 een beleidsnotitie heeft vastgesteld rond studeren met een functiebeperking. Naast de visie, strategie en de stand van zaken zijn ook de beleidsacties en speerpunten voor geformuleerd: 4 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

Instellingstoets kwaliteitszorg Technische Universiteit Delft: Beleid De registratie van studentengegevens om meer inzicht te krijgen in het aantal studenten met een functiebeperking; Een efficiënte en effectieve informatievoorziening; De inrichting van een herkenbare en werkbare zorgstructuur (procedures, richtlijnen); Initiatief, assertiviteit en verantwoordelijkheid van de student bevorderen door middel van het opzetten van een klankbordgroep functiebeperking; De toegankelijkheid van voorzieningen. 5 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

Instellingstoets kwaliteitszorg Aanbeveling van de commissie voor de TU Delft Ook het geformuleerde en reeds geïmplementeerde beleid met betrekking tot studenten met een functiebeperking is adequaat. De verschillende initiatieven die er tot nog toe waren, worden hierdoor op een meer gestructureerde wijze aangepakt. De universiteit beschouwt dit beleid als een aanloop naar een inclusief onderwijsmodel. De commissie wil de TU Delft motiveren om het geformuleerde beleid zo snel mogelijk om te zetten in structurele maatregelen. 6 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

Instellingstoets kwaliteitszorg Radboud Universiteit Nijmegen Om een goed beeld te krijgen van de maatregelen voor studenten met een functiebeperking zijn twee bijeenkomsten rond dit thema gehouden. De commissie heeft gesproken met verantwoordelijken voor de (uitvoering van) het beleid op dit punt, en met studenten met een functiebeperking. De commissie is ook nagegaan of de Radboud Universiteit voldoende beleid heeft ontwikkeld gericht op de toegankelijkheid van het onderwijs voor studenten met een functiebeperking: 7 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

Instellingstoets kwaliteitszorg Radboud Universiteit Nijmegen: Beleid De commissie constateert dat dit beleid in de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen en is positief over de getroffen voorzieningen en over de grote betrokkenheid van de verantwoordelijke medewerkers. Een kanttekening daarbij is wel dat het beleid tot nu toe vooral in projecten is ontwikkeld: de medewerkers zelf geven aan dat een en ander moet worden omgezet in structureel beleid, inclusief de bijbehorende middelen. De commissie sluit zich hierbij aan. Daarnaast constateert de commissie dat nog niet voor elke student een oplossing aanwezig is; een voorbeeld is het ontbreken van goed werkende ringleidingen voor slechthorende studenten. Tot slot moet op de werkvloer het bewustzijn nog groeien dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om studenten met een functiebeperking. Dat geldt voor docenten, maar ook voor bijvoorbeeld examencommissies (in verband met instroomeisen). (vervolg op volgende pagina) 8 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

Instellingstoets kwaliteitszorg Aanbeveling van de commissie voor RU Nijmegen Het beleid rondom studenten met een functiebeperking is tot nu toe projectmatig ingevuld. De commissie adviseert de Radboud Universiteit hier een meer structurele bedding aan te geven 9 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

Instellingstoets kwaliteitszorg Hanze Hogeschool Groningen Respect voor verschillen tussen mensen is voor de HG een belangrijk uitgangspunt, dat zowel consequenties heeft voor excellente studenten als voor studenten met een functiebeperking. De HG werkt voortdurend aan de verbetering van de ondersteuning van deze studenten. Het beleid voor studeren met een functiebeperking en de aansturing van de uitvoering daarvan is belegd bij de afdeling Studentenzaken van het Facilitair Bedrijf en daarbinnen bij de studentendecanen. Deskundigheid van studieloopbaanbegeleiders en docenten wordt bevorderd door inhoudelijke bijeenkomsten. In 2010 gingen deze bijeenkomsten over dyslexie en autisme. 10 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011

Instellingstoets kwaliteitszorg CONCLUSIES NA 3 AUDITS altijd spreken met studenten met een functiebeperking instellingen nemen beleid serieus audit helpt instellingen bij het reflecteren op het eigen functioneren 11 NVAO -Studeren met een functiebeperking:wat kan accreditatie betekenen -november 2011