Universiteit Utrecht Voorlopige conclusies uit de science court.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

De bevlogen leerkracht
Nut en noodzaak van evaluatieonderzoek
Filosofie Op HAVO en VWO.
Door goede gesprekken groeien
All Media are SOCIAL Eenleven zonder media, is dat mogelijk? Media spelen een belangrijke rol in ons sociale leven en zijn een primaire levensbehoefte.
CHAPEAU, MIJNHEER FILLON !!! Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 02/2010.
Geloof, wetenschap en de leeftijd van de aarde
Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
“Zonder taal geen verhaal” .
In het bestuursakkoord
Kwaliteit en betrouwbaarheid van simulaties ir. Rudolf van Mierlo Efectis Nederland BV.
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Wat maakt het leven zinvol?
Titel presentatie Vragen subsets OM1 Gemeente Amsterdam 1 januari 2003.
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Moderne Kunst.
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
Eerst je Bachelor, dan een baan,... en dan pas een Master Jan Bransen Onderwijsdag 2007.
Sociale media op school
Hoofdstuk 2 Kwaliteitszorg Deel 1.
Hoofdstuk 2 Het onderzoeksonderwerp formuleren en verduidelijken Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian.
Wetenschappelijke methode
Verwondering in de natuur
Peter Cras, april 2007 Begrijp jij het nog? Presentatie over competenties en kwalificaties voor bestuurders en andere “simpele zielen” Peter Cras, april.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
Master Leren & Innoveren Jan Streumer 25 maart 2010 Conferentie Platform Onderwijsarbeidsmarkt Rotterdam.
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
Leren organiseren voor de New Millennium Learners Frans de Vijlder.
De evaluatie van een project
Universiteit Utrecht Creativiteit in meervoud Prof. Dr. Henk Becker, Doorn Waarom een debat in de vorm van een ‘science court’?
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
Academische vorming: noodzaak of luxe? Dr. Maarten J. Verkerk juni 2008.
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Mijn Ogen.
6 stappen in Risico management
Een wetenschappelijke theorie?
Leerstijlen KOLB SJM.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Kritisch denken ‘vertaald’
Gemaakt door Nouk en Lotte
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!
Opdrachten en eindopdracht
Kwaliteit en beleid Of hoe een leuk vak nog leuker gemaakt kan worden.
Niets is wat het lijkt.
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
Kompas voor het diplomalandschap. Ik vind het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de diploma’s van Wetenschap & Technologie Internationaal.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat
Thema Leven deel 1 Wat is wetenschap?.
Een vergadering organiseren
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
Vergadering Personeelsdienst
Cursus Interne auditor
Ontwerponderzoek.
Examen samenvatten 2010 II Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? Hoe ziet de samenvatting eruit?
Aardrijkskunde 7.6 Relaties 7.5 Weer 7.4 Klimaat
Transcript van de presentatie:

Universiteit Utrecht Voorlopige conclusies uit de science court

1.Creativiteit is herschikking van informatie, en over de voorwaarden voor creativiteit bestaat een redelijke mate van consensus

2. Kennisdoorbraken in de wetenschap, en artistieke vondsten, ‘hangen vaak in de lucht’, ‘de tijd is er rijp voor’. Dit betekent, dat het stimuleren van creativiteit vooral neerkomt op mensen leren zichzelf open te stellen, en leren situaties systematisch af te tasten op zoek naar nieuwe oplossingen.

3.Serendipiteit, dus toevallig vinden, treedt vaak op vlak ná systematisch zoeken Dit betekent, dat trainingen in creativiteit mensen moet leren op deze samenhang te letten. Serendipiteit en systematisch zoeken zijn uitersten, waarbij tal van tussenvormen in het geding zijn.

4.Geloofsovertuigingen spelen vaak een rol in de evolutie of de emancipatie van groepen Deze samenhang is reeds lang bekend. Geloofsovertuigingen kunnen stimuleren [denk aan Calvinisten] of remmen [denk aan Fundamentalisten]. Mocht er een brede maatschappelijke discussie over religie en wetenschap komen, dan zou deze over ‘religie, wetenschap en samenleving’ moeten gaan.

5.Kunnen geloofszekerheden en wetenschappelijke waarheden duidelijk worden onderscheiden? Hierbij kan het helpen om een tweetraps- benadering te volgen. Definieer eerst geloofszekerheden en wetenschappelijke waarheden afzonderlijk en bekijk vervolgens de onderlinge beïnvloedingen. Er blijven twee standpunten: het onderscheid is mogelijk en zinvol, tegenover een ontkenning hiervan.

6.Raken recente vondsten in de wetenschap het Godsgeloof of het geloof in Gods ingrijpen in de natuurlijke wereld? Neen, want het betreft twee uiteenlopende denkwerelden.

7.In de godsdienstfilosofie hebben pogingen om de waarschijnlijkheid van God aan te tonen geen resultaten opgeleverd. Een almachtig opperwezen kan zich aan berekeningen onttrekken.

8.De traditionele natuurweten- schappen hebben de laatste jaren veel vorderingen gemaakt bij het beschrijven en verklaren van evolutieprocessen er zijn vele ontbrekende schakels gevonden [bijv. Fishapod]; tal van complexe systemen zijn ontrafeld; een opzet voor een computersimulatie is beschikbaar; een computersimulatie kan plaatsvinden zonder meer ‘blackboxes’ te gebruiken dan de poortwachters toestaan.

9.De aanhangers van een ‘intelligent design’ hebben eveneens heel wat vorderingen gemaakt zij hebben aangekondigd, dat zij een nieuw, volwaardig wetenschaps- programma vormen; zij hebben ook aangekondigd, dat zij een computersimulatie van evolutieprocessen kunnen inbrengen;

Mijn aantekening: wat de evolutie- wetenschappers in hun computersimulaties tijdelijke ‘blackboxes’ noemen, zullen de ID-ers als ‘ontwerp’ aanduiden. Voor de simulatie maakt dit geen verschil. Standpunt 1 : de twee computersimulaties zullen zo sterk op elkaar lijken, dat van een Fanfare-effect gesproken kan worden [met dank aan Bert Haanstra en de twee rivaliderende fanfares, die in zijn film uiteindelijk harmonieus bleken samen te spelen]. Standpunt 2 : tussen de twee computer- simulaties zullen fundamentele verschillen blijven bestaan.

10.Het baseren van creativiteits- trainingen op analyses van oude creatieve processen verdient navolging De TRIS methode is gebaseerd op een analyse van miljoenen verleende octrooien. Een octrooi wordt pas verleend, nadat een ‘inventive sprong’ in de betrokken methode is aangetoond. Het databestand van miljoenen octrooien kan bruikbare checklists opleveren. Trainingen van wetenschappers en managers zijn uitvoerbaar. Navolging in andere sectoren van de samenleving verdient aanbeveling.

11.Stimuleren van wetenschap- pelijke creativiteit vereist inschakeling van het beschikbare human capital In de wetenschap leveren 40ers de meeste publicaties en kennisvernieuwing. Het onthouden van middelen aan productieve seniorwetenschappers van 60 jaar en ouder leidt tot een verlaging van de wetenschappelijke productie van een land als geheel.

12.Het inschakelen van het ‘format’ van de ‘science court’ heeft de discussie en het formuleren van conclusies substantieel bevorderd.