TALENTENCAMPUS Talentencampus Venlo 5-4-2017.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op weg naar het “IKC” en een nieuw onderwijsmodel ‘t Schrijverke, loc
Advertisements

Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk
Realisatie kindcentrum
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
Gedragsproblemen
Werken naar onderwijsbehoeften
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
MBO passend onderwijs
Wat is Passend Onderwijs
Educatief partnerschap en VVE
Inhoudelijke samenwerking “……..Palet Vliedberg”
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Samenwerken in burgerschap
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderdagverblijven
Begeleidingsplannen GGZ
Voor alle kinderen betaalbare en toegankelijke dagarrangementen woensdag 12 september D&C Amsterdam Antoinette Kat.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Steeds Vaardiger: Marketing&Communicatie VWC conferentie 7 oktober 2008.
1zorg-route.
Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?
De Wingerd: een brede school in ontwikkeling….  Ontwikkelingsarrangementen  Buurt  Kunst en cultuur.
Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap!
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
Doelen, ambities en werkwijze Passend Onderwijs
Onderwijs op de Masten in
23 september 2014.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Jouw partner in de school Leuk, professionele ruimte, maar hoe neem je die? Congres CNV Schoolleiders 6 november 2014.
Ouderavond Groepsorganisatie
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
Programma Opening door Tilly Film Shift Happens Presentatie Visie op Slim Fit Stelling bespreken met behulp van de gekleurde hoeden Film van Slim Fit op.
Brede Schoolontwikkeling Nijmegen Tussenrapportage 30 mei 2013.
Onderwijs op de Masten Van onderwijzen naar leren.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
INFORMATIEAVOND 25 FEBRUARI Onderwijs dat leeft!.
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Welkom Dinsdag 2 april uur Andere schooltijden.
Werken aan de doorgaande lijn van 0-13 jaar De visie van 7 onderwijsbestuurders.
Zorg voor peuters Vroeg Erbij in Assen Zorg voor jonge kinderen.
Kick off IKC Europaschool Welkom Soep met … IKC Europaschool (wie, wat, waarom) World café Afsluiting Rondje door de school (Reageren?
Autisme in het Voortgezet Onderwijs Conferentie Passend Onderwijs 11 november 2009.
Kindcentrum [naam] Voor ieder kind van 0 tot 13 jaar!
TALENTENCAMPUS Talentencampus Venlo Presentatie vertegenwoordiging Lecso Frans Vullings.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Peuterspeelzaalbeleid Voorbereidende Vergadering 16 oktober 2007.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
Kindcentrum De Troubadour samen aan het roer Mirjam Brussée Afdelingsmanager 0-6.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Ontwikkelingen Peuterspeelzaal
Altijd in ontwikkeling Altijd in verbinding
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Hoe geven wij ons onderwijs een nieuwe kleur?
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Heb jij ballen voor scrummen?
Sint-Jozefsinstituut
Sint-Jozefsinstituut
Transcript van de presentatie:

TALENTENCAMPUS Talentencampus Venlo 5-4-2017

DE PARTNERS Stichting Fortior Hertog Reinoudschool De Opstap Stichting Speciaal Onderwijs Noord- en Midden Limburg De Vijverhofschool Het Poortje Ambulante Dienst en Interdisciplinair Team Wel.kom Peuterspeelzaal, kinderopvang (0-4jaar) Buitenschoolse opvang (4-12 jaar) Gemeente Venlo 5-4-2017

VISIE Het creëren van een rijkere en krachtige leeromgeving voor kinderen van 0 tot ongeveer 13 jaar, passend bij hun eigen ontwikkelingsperspectief. Dat leidt tot een breed spectrum van leeromgevingen met meer mogelijkheden voor leerlingen dan in het huidige systeem. Het leveren van een bijdrage aan de sociale integratie van kinderen. Kinderen die met het oog op hun specifieke ontwikkelingsperspectief tot nu toe naar aparte voorzieningen gaan, ontmoeten elkaar nu in één leef- en leergemeenschap. 5-4-2017

Talentencampus en de omgeving Onderwijs en buitenschoolse opvang voor leerlingen tussen 0 en 13 jaar Passend onderwijs op basis van het eigen ontwikkelingsperspectief en doorlopende leerlijn. Gebouw, buitenomgeving ook ten dienste van de buurt/wijk 5-4-2017

Visie op ontwikkeling en leren van marionettenspelersmodel waarin één of twee spelers (leidster, leerkracht, assistent) die van moment tot moment voor de marionetten (de kinderen) bepalen wat er gebeurt. naar participatiemodel Hier starten we met de overweging dat ontwikkeling en leren processen zijn die kinderen zelf moeten voltrekken: leren doe je zelf, dat kan een ander niet voor je doen. Het participatiemodel kapitaliseert het meeleef-, meehelp-, meedenk-, meebeslisvermogen van kinderen.

Visie op ontwikkeling en leren Dat betekent: kinderen keuzevrijheden geven, een inbreng geven in de vormgeving van hun eigen leerprocessen. een uitdagende, krachtige maar tegelijkertijd ondersteunende leeromgeving creëren en sterk inspelen op de interesses, de pedagogische behoeften en de leerbehoeften van kinderen, vertrouwen geven, gebruik maken van de groeiende eigen regie van de kinderen over hun eigen leren

Fasering We onderscheiden voorlopig drie fasen: TALENTENCAMPUS Fasering We onderscheiden voorlopig drie fasen: Voorbereidingsfase: tot aan de overgang naar de Talentencampus. Fase 1: het eerste jaar op de Talentencampus. Fase 2: de periode na het eerste jaar op de Talentencampus.

PROJECTSTRUCTUUR WGen WGen Expertgroep

Kartrekkers Kartrekkers opereren in sfeer van voorbereiding van de uitvoering en de uitvoering (onder verantwoordelijkheid van veranderteams) in nauw overleg met Projectleiding Gaat om de toekomstige regisseurs De groep Kartrekkers vervangt ICgroep en werkgroep Kernconcepten (kartrekkersgroep neemt deze functies over) Twee per school, leden van betreffende veranderteam Veranderteam moet doorvertaling maken naar schoolniveau Gefaciliteerd voor een(zelfde) dag in de week > frequent gezamenlijk overleg mogelijk

Ontwikkelingsperspectieven: ‘Het beeld dat we hebben van de doelen die binnen het bereik van het kind liggen’ ‘Gerelateerd aan onze pedagogische en maatschappelijke opdracht’ ‘hun talenten, wensen of ambities’ ‘hun mogelijkheden, i.c. de doelen die binnen hun bereik liggen’ ‘brede ontwikkeling: cognitief, sociaal-emotioneel, creatief/kunstzinnig, en motorisch’ ‘aansluiten bij hun eigen leervragen’ ‘nauwe relatie met pedagogische en didactische onderwijsbehoefte’

Waarom denken en handelen vanuit ontwikkelingsperspectieven? Startpunt ‘natuurlijke ontwikkeling en ongedeeld onderwijstraject’ Het ontwikkelingsperspectief is richtinggevend voor (het bevorderen van) het leren en de ontwikkeling van dat kind. Het wordt geoperationaliseerd in termen van: de doelen die binnen zijn bereik liggen, c.q. de competenties die het kan verwerven, een (keuze)aanbod dat uit die doelen en competenties voortvloeit. Geeft richting aan de evaluatie van de ontwikkeling van het kind en de doelmatigheid van je onderwijs Ontwikkelingsperspectief: tijdelijk en tijdgebonden

Ambulante Dienst en Interdisciplinair Team als partners TALENTENCAMPUS Ambulante Dienst en Interdisciplinair Team als partners De eerste start is “bij de voordeur” één-loket-gedachte ontwikkelings- en handelingsgerichte intake het ontwikkelingsperspectief van kinderen, de basisgroep de zone rol vervullen t.a.v. de leerlingvolgstructuur Casemanager in het continuüm van mogelijkheden Binnen dit continuüm van zorg een procesbegeleidende rol Van theorie naar praktijk De aanwezigheid van expertise en begeleidingsmogelijkheden Professionalisering, support en ondersteuning Professionalisering, support en ondersteuning van het onderwijsteam, Bruggehoofd in het satellietmodel Opgedane ervaringen en inzichten worden meegenomen naar andere scholen

TALENTENCAMPUS ZONES Een van de instrumenten in de voorwaardensfeer om de leeromgeving succesvol pedagogisch, leeftijds- en aanbods- adequaat vorm te geven is de zonering van het gebouw: open zone: open ruimte, waarin de structuur wordt aangebracht door middel van functionele gebruikselementen half open zone: in omvang kleiner dan de open zone, waarin niet slechts functionele gebruikselementen als afscheiding worden gehanteerd, maar tevens wanden en muren besloten zone: vormgeving van de ruimte die de meeste overeenkomsten vertoont met het traditionele klaslokaal, paarsgewijze gegroepeerd, met uitnodigende mogelijkheden voor groepsoverstijgende activiteiten

GEBOUW TALENTENCAMPUS

Teamteaching Uit de mindmap: Medewerkers met noodzakelijke competenties, open houding en hoog doelstellingenbewustzijn; Werken in teams:samen verantwoordelijk voor meer basisgroepen, naast eigen eindverantwoordelijkheid Optimale inzet van eigen kwaliteiten Werk sluit aan bij eigen interesses Er is zorg voor behoud van en uitbouw van expertise Scholing geschiedt deels on the job

Scholing van medewerkers

Nadere informatie verkrijgbaar via www.talentencampusvenlo.nl www.dedroomvanvenray.nl a.van.gastel@ssonml.nl a.van.helvoirt@poortje.nl