‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het doen van eigen onderzoek
Advertisements

Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Filosofie Op HAVO en VWO.
Zaden op reis.
“Een reis naar Licht”.
D o e d a g E I N Z E Wat wil ik worden? Ga ik naar Technisch, of naar ASO? Wil ik denkwerk doen? Of toch liever iets met mijn handen? … Al deze vragen.
Wat is wijsheid Terugblikje Weten dat je niets weet: en toch een goede keuze maken Pauze Gesprek: Beslissen zonder dé Waarheid Afsluiting We hoeven niet.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
PLATO.
Woorden en tijd.....
Alleen voor de flinke nadenkers onder ons
Bloemen, vruchten, zaden
AARDRIJKSKUNDE Waar gaat dat over ?.
Maarten Steenhagen KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN DE NABOOTSINGSTHEORIE Maarten Steenhagen.
Nog 65 lesdagen…. Nog 65 lesdagen… verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten Harry verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten.
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Wat maakt het leven zinvol?
Ab Kan Restaurant beheerder.
De mens is de maat van alle dingen
Als we nou een definitie van rechtvaardig-
Onderwerp Filosofie 1BaMV
Zonnestralen van vriendschap
Bij ons vrouwen gaat, samen met onze leeftijd, ook ons gewicht omhoog
Kunnen we leren kiezen? Jan Bransen Alumnidag 2006.
De Tijger.
ZIJN ONOMATOPEE __________________________________________.
Suzanne,lieke,kim en julia
Suus,Juul,Lieke en Kimmie Van Suus,juul,liek en Kimmie
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
met mensen die niet horen je kunt het achterwege laten
Een bericht speciaal voor jouw m’n
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Tiny Farm Gaming. Over tiny farm Tiny farm is een spel waarin je een boerderij bezit. Eerst kun je kippen houden, voeren en broeden. Je verdient geld.
Interpreteren van data
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Alweer over de zonde … ?!.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Nachts am Wolgastrand - Die Flippers
Jakobus: In moeilijke tijden overeind blijven.
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Welkom.
Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
Woord van Leven Juli 2014.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Onze doelen en visie in beeld
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Rouw & Verlies Les 3.
Van Engel, Minke en Helen
ECHT OF ONECHT Echtheidskenmerken geld 40! Papier Voelbare inkt Watermerk Inkt met kleuromslag Veiligheidsdraad Hologram Ultraviolet licht.
Welkom ik maak me sterk.
7.2 Plato en zijn voorgangers in de wijsbegeerte
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Tuin tangram-cramignon. 1.Waarom deze presentatie? 2.Boomplantdag 3.Wat mag wel en wat mag niet? 4.Verzorging inhoud.
Diverse spreuken en gezegde`s
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
1. Kan je alleen aan wetenschap doen of heb je anderen nodig?
Transcript van de presentatie:

‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’ Wat vooraf ging… PARMENIDES: ‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’ HERAKLEITOS: ‘De wereld is in wezen veranderlijk’

PLATO’s IDEEËNLEER Wat is filosofie?

filosofie is: dingen willen weten Filosofie is: de essentie van dingen willen weten

Als je echt wilt weten wat een boom is, kun je om je heen kijken en proberen de ‘definitie van boom’ in je hoofd te krijgen

Op schoolreis in Italië stel je je beeld van wat een boom eigenlijk is, een beetje bij.

Op vakantie op de Cariben krijg je weer wat ‘input’ om jouw beeld van ‘de boom in het algemeen’ te vervolmaken

DE IDEALE BOOM Al met al krijg je in de loop der tijd een aardig idee van wat een boom is.

DE IDEALE STOEL = DE IDEE STOEL Zo kun je je, bijvoorbeeld, ook bij de IKEA een aardig beeld vormen van wat een stoel eigenlijk is DE IDEALE STOEL = DE IDEE STOEL

Nee! Ze bestaan echt, in een aparte eigen wereld, de Ideeënwereld Maar zijn en nu puur producten van denkwerk in het hoofd? DE IDEE STOEL DE IDEE BOOM Nee! Ze bestaan echt, in een aparte eigen wereld, de Ideeënwereld

IDEEËNWERELD ONZE WERELD DE IDEE STOEL DE IDEE BOOM abstract Er zijn twee gescheiden werelden (dualisme) met verbindingen ertussen DE IDEE STOEL DE IDEE BOOM IDEEËNWERELD abstract immaterieel concreet materieel ONZE WERELD

Onze wereld ‘hangt af’ van de Ideeënwereld STOEL GRAS BOOM HOEKIG HOUT BRUIN GROOT METAAL ROND GROEN KLEIN

Onze wereld ‘hangt af’ van de Ideeënwereld de ideeënwereld is: onveranderlijk HOEKIG absoluut GROOT 100% waar ROND transcendent KLEIN van een lagere orde slechts de halve waarheid relatief onze wereld is: veranderlijk

DOORZETTINGS-VERMOGEN DIEPZINNIGHEID Als we kijken naar de eigenschappen van mensen, dan spelen er heel andere ideeën: RECHTVAARDIGHEID SLIMHEID VRIENDELIJKHEID EERLIJKHEID SCHOONHEID DOORZETTINGS-VERMOGEN DIEPZINNIGHEID

Negatieve ideeën bestaan niet. VALSHEID CHAGRIJNIGHEID

VRIENDELIJKHEID EERLIJKHEID Bij negatieve kenmerken ontbreekt gewoon het lijntje met de ideeënwereld VRIENDELIJKHEID EERLIJKHEID Dat maakt de ideeënwereld veel perfecter dan onze wereld (hoe mooi die soms ook is)

/ DE WAARDE DE IDEE HET GOEDE VRIENDELIJKHEID EERLIJKHEID SLIMHEID Al die mooie ideeën hebben dan ook deel aan de mooiste en hoogste idee: DE IDEE HET GOEDE / DE WAARDE VRIENDELIJKHEID EERLIJKHEID SLIMHEID DOORZETTINGS-VERMOGEN DIEPZINNIGHEID RECHTVAARDIGHEID SCHOONHEID Je zou kunnen zeggen dat het feit dat de ideeën ‘goed’ zijn hun ‘waarde’ bepaalt

/ DE WAARDE DE IDEE HET GOEDE STOEL Zo heeft zelfs een stoel een zekere waarde: namelijk dat je erop kunt zitten DE IDEE HET GOEDE / DE WAARDE STOEL Een kapotte stoel heeft juist zijn waarde verloren, want hij functioneert niet meer als stoel

STOEL GRAS BOOM HOEKIG HOUT BRUIN GROOT METAAL ROND GROEN KLEIN Wat moet ik met de ideeën? Waarom wil ik de essentie van dingen weten?

om al redenerend de wereld te ordenen en te snappen STOEL GRAS BOOM HOEKIG HOUT BRUIN GROOT METAAL ROND GROEN KLEIN om al redenerend de wereld te ordenen en te snappen (dieren en planten kunnen dat niet)

om te weten hoe je je moet gedragen DE IDEE HET GOEDE / DE WAARDE SLIMHEID VRIENDELIJKHEID EERLIJKHEID SCHOONHEID DOORZETTINGS-VERMOGEN DIEPZINNIGHEID RECHTVAARDIGHEID om te weten hoe je je moet gedragen (dieren en planten hoeven dat niet)

OK, het is dus nuttig… Hoe kom ik dan aan die kennis? abstract IDEEËNWERELD immaterieel DE IDEE BOOM concreet Rondkijken in onze concrete wereld is verleidelijk, maar levert slechts een beperkt beeld op materieel ONZE WERELD

Alleen in de ideeënwereld kom je op betrouwbare ideeën! abstract IDEEËNWERELD immaterieel absoluut 100% waar DE IDEE BOOM onveranderlijk  WARE KENNIS transcendent het voorbeeld concreet materieel  MENINGEN, VERMOEDENS relatief halve waarheid veranderlijk van een lagere orde ONZE WERELD namaak

Vandaar de houding van Plato op het beroemde filosofenfresco van Rafaël…

IDEEËNWERELD Ware kennis is te vinden ‘boven ons’ in een soort paradijs voor filosofen. Maar hoe kom je daar?

“Mensen die werkelijk een wetenschappelijke houding hebben, streven van nature naar het wezenlijke en blijven niet stilstaan bij alle verschillende concrete dingen die alleen maar echt lijken. Zij gaan verder. Hun hartstocht houdt niet op en boet niet aan felheid in voordat ze het eigenlijke wezen van de dingen aanraken met het deel van hun psyche dat bestemd is zoiets aan te raken, omdat het ermee verwant is. Pas wanneer ze daarmee het wezenlijke zijn genaderd en zich er echt mee hebben verenigd, wordt het inzicht in de waarheid geboren, waardoor ze het ware leven leren kennen, worden gevoed en eindelijk van hun weeën worden verlost.” Plato, Politeia (vert. Koolschijn)