Leren ondernemen en ondernemend leren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene vorming in het secundair onderwijs van de toekomst
Advertisements

23 mei 2011 Plaats van kunst en cultuur in het secundair onderwijs Willy Sleurs Afdeling Projecten: EVC, Curriculum en Kwalificaties (APECK)
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra De impact van de crisis op de onderwijssituatie van kinderen en jongeren Ides Nicaise KU Leuven (HIVA.
Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003 Gelijke onderwijskansen dankzij zorg? Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003.
Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool, Onderwijsraad, mei 2010.
Welkomstwoord Josse De Baerdemaeker - voorzitter VILT.
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
donderdag 27 mei 2010 Els Vanhoudt
WORKSHOP GESLAAGD IN HET VAK: ROC MONDRIAAN – DE HAAGSE HOGESCHOOL 3 OKTOBER 2013 ONDERNEMERSCHAP EN ONDERWIJS.
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in “a global world”
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
Het Nibud Geldexamen voor alle basisscholen in Amsterdam
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk.
Valorisatie Programma Rotterdam
Concept Opdrachtgever: Agentschap Ondernemen (AO). In het kader van ondernemingsplanwedstrijd (OPW) Vlaanderen, dé officiële ondernemingsplanwedstrijd.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Competenties: meer dan alleen kennis.
Meeting Vlaamse ASP- scholen Overzicht van mogelijke initiatieven rond internationalisering in het onderwijs.
Internationaal Ondernemen en het MKB: “Ver weg of dichtbij?” Nicolette Tiggeloove EIM Beleidscafé 18 juni 2009.
Dialoog en netwerkvorming i.h.k.v. het lokaal sociaal beleid
Drie richtinggevende vragen Waaraan zullen we het succes van het 1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? Maxiale leerwinst? Een meer.
1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? 2. Is er een limiet aan gelijke kansen? 3. Kunnen concentratiescholen ook goede scholen zijn?
Betrokkenheid als kwaliteit van leerprocessen en leerresultaten
Samen grenzen verleggen voor elk talent
Seminar « De lerende gemeente » heet u welkom! Antwerpen, 28 oktober 2010 Een co-productie van Antwerp Management School, het CNO, de VVSG en Politeia.
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
1 De wereld aan je voeten ! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in “a global world”
Vrije-CLB-Koepel vzw Driemaal Taal Kansenbevordering in de hedendaagse CLB- praktijk taalstimulering
Dag van de kennisuitwisselin g Annelieke van Schie 19 januari 2010.
Leuven, 25 mei ZONDER ECONOMIE, WERKT HET NIE... Vaststelling en overtuiging Meer aandacht voor economisch beleid Beleidsaandacht voor economie.
Thematische workshop Thematische workshop Ondernemerschap.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Een project van de NSGK. Projectdoelen de positie van jongeren met een handicap in de samenleving verbeteren de beeldvorming met betrekking tot jonge.
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
Medezeggenschap levert op Ondernemersontbijt TPN West 17 maart 2011 Pieter van der Have.
Een perspectief voor Vlaanderen Aggiornamento Een perspectief voor Vlaanderen auteur functie datum Beter Engels of beter Nederlands in het hoger onderwijs.
Taalontwikkelend lesgeven? Taalgericht vakonderwijs?
Update 1 september 2014 Marijke Wilssens opleidingscoördinator
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
OLVP MIDDENSCHOOL EERSTE GRAAD. DE BRUGFUNCTIE VAN DE EERSTE GRAAD Specifieke opdracht: Een kwalitatieve opvang organiseren van leerlingen uit de basisschool.
Samenvatting  Sociaal-economische verschillen in ongezond gedrag  Voor een verklaring moet aan twee voorwaarden worden voldaan: 1.Een relatie met het.
45 jaar Vereniging van Grafisch Technologen (GTSC) ; 9 april 2008 Opleiden voor de Creatieve Industrie Arie van Tilborg, directeur MediaCollege.
 Ondernemerschapspaspoort De reis naar de arbeidsmarkt van de toekomst, kun je vastleggen, de route bepaal jezelf! Waarom een paspoort: De Nederlandse.
Personeelsbeleid tav grensarbeiders Eurocadres & Unizo Seminarie, 4 Oktober 2007 L. Coppin & T. Vandenbrande 1 Personeelsbeleid ten aanzien van grensarbeiders.
OPO MANAGEMENT I OLA Inleiding tot management. Management versus ondernemerschap.
Studiedag Basisonderwijs Provincie Vlaams-Brabant 12/11/2015 Departement Onderwijs en Vorming WAT IS STEM?
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
1. De Academie voor Muziek, Theater & Dans Maasmechelen: Een korte geschiedenis.
1 BEROEPS KUNST BuSO Leren en werken TECHNISCH ASO Het secundair onderwijs website CLB.
Studiedag VVKHO - De versterking van de professionele bacheloropleidingen De professionele bachelor van de toekomst: creatief, ondernemend en onderzoeksvaardig.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Gelijke kansen op school: het kan!
RTC Oost-Vlaanderen vzw
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
WELKOM bij de workshop van team Economie & Ondernemen (E&O)
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Gelijke onderwijskansen dankzij zorg. Jean Pierre Verhaeghe
INTRODUCTIE academiejaar
Sint-Jozefsinstituut
Drie richtinggevende vragen
Flankerend onderwijsbeleid Stad Lokeren
Sint-Jozefsinstituut
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
Drie richtinggevende vragen: 1
Transcript van de presentatie:

Leren ondernemen en ondernemend leren Deel 1 Ondernemerschap en ondernemerschapsonderwijs

Indeling in drie presentaties Ondernemerschap en ondernemerschapsonderwijs Terminologie Kenmerken Effecten Situatie in Vlaanderen Ondernemerschap Ondernemerschap in het onderwijsbeleid Ondernemerschapsonderwijs per onderwijsniveau Pleidooi voor meer ondernemerschapsonderwijs Conclusie Koppeling aan maatschappelijke doelen Voorwaarden voor succes

Drie dimensie van ondernemerschap Zakelijk ondernemerschap Creatie van economische waarde via het opstarten van ondernemingen Sociaal ondernemerschap Creatie van maatschappelijke meerwaarde door vernieuwing in de non-profitsector Persoonlijk ondernemerschap Leven en loopbaan in handen nemen en als werknemer vernieuwingen realiseren

Waardenpatroon van ondernemers Proactiviteit Zin voor initiatief Doorzettings-vermogen Creativiteit Wens tot onafhan-kelijkheid Risico-bereidheid Verantwoor-delijkheidszin Zelf-vertrouwen

Vaardigheden en kennisgebieden van ondernemers Communicatie-vaardigheden Management-vaardigheden Analytische vaardigheden Leervermogen Economisch inzicht Kennis van eigen product/dienst Kennis van de sector Kennis van regelgeving

Belang van ondernemerschap Ontplooiing van het individu Realisatie van persoonlijk potentieel Nut in het dagelijks leven Werkgelegenheid Ontwikkeling van de economie Meer flexibiliteit en innovatie Gereed voor internationalisering Meer welvaart voor iedereen Cohesie in de samenleving Lokale dynamiek Vertrouwen in de toekomst Constructieve attitudes

Meer onder-nemer-schap Onder-nemers binnen het gezin Beschikbaar-heid van kapitaal Appreciatie voor ondernemers Netwer-ken en exper-tise Mate van regulering Onderwijs-systeem Meer onder-nemer-schap

Ondernemerschapsonderwijs Vormingsactiviteiten binnen het onderwijs onder gelijk welke vorm specifiek gericht op de verwerving van ondernemers-competenties (attitudes, vaardigheden en/of kennis) Belangrijke neveneffecten ontwikkeling van de persoonlijkheid van jongeren vermindering schoolmoeheid en ongekwalificeerde uitstroom ontwikkeling van zelfvertrouwen introductie van actieve werk- en leervormen inzicht in maatschappelijke meerwaarde van ondernemerschap een hogere dynamiek binnen onderwijsinstellingen meer samenwerking tussen scholen en lokale actoren

Typische kenmerken van ondernemerschapsonderwijs Behalen van een doel Werken met groepen Emotionele betrokkenheid Gebruik van wedstrijden Iets doen met ideeën Informele en flexibele leersessies Nadruk op het “hoe” en “wie” Grote interactiviteit Leraar als coach en facilitator Onder druk leren werken Leren door te doen Leren van meerdere personen Probleem- georiënteerd en multidisciplinair Studenten genereren zelf kennis

Een cultureel conflict? Onderwijsinstellingen zoeken naar … Beheersing van de situatie Duidelijke scheidingslijnen Neergeschreven afspraken Formele kwaliteitscriteria Beleid op basis van waarden Informatie en papier Orde en netheid Planmatigheid Denken in systemen Nood aan transparantie Verantwoording Bij ondernemers zien we meer … ‘I do it my way’ Overlapping en flexibiliteit Informele afspraken Persoonlijke inschatting van kwaliteit Tactische en pragmatische opstelling Observatie (zien is geloven) Ongeordend Voortgaan op intuïtie Aanvoelen en beoordelen Omgaan met onduidelijkheid Werken in vertrouwen

Een greep uit vele onderzoeksresultaten Bij drie vierde van de deelnemers aan JA-YE programma’s in Europa zijn de teamwerkvaardigheden aanzienlijk toegenomen Twee derde van de Noorse leerlingen die participeerden aan minionder- nemingen vond dat het gemeenschapsgevoel tussen leraren en leer- lingen daardoor positief beïnvloed was, en 70% dat de vriendschap onder de leerlingen was toegenomen. Bij DBSO-deelnemers aan NFTE-cursussen bleken o.a. stiptheid, respect, leermotivatie en zelfvertrouwen zeer sterk toegenomen Twee derde van de leraren aan het Schotse School Enterprise Pro- gramme vond dat de attitudes van de leerlingen dankzij de enterprise education waren verbeterd. 86% van de leraren vond dat Determined tot Succeed een positieve impact gehad had op de leerlingen. Eén op vijf studenten die ooit participeerden aan oefenfirma’s in Europa start later een bedrijf op Diverse studies in het Verenigd Koninkrijk tonen aan er bij jongeren die ondernemerschapsonderwijs hebben genoten de kans veel groter is dat ze later een bedrijf opstarten Enzovoort…

Leren ondernemen en ondernemend leren Deel 2 De situatie in Vlaanderen 12

Graad van jong ondernemerschap (GEM) 13

Er gebeurt reeds heel wat Verschillende initiatieven en structurele elementen Vakoverschrijdende eindtermen en ontwikkelingsdoelen Ondernemerschapsonderwijs binnen het handelsonderwijs en in opleidingen aan hogeschool Honderden onderwijsinstellingen ontplooien specifieke initiatieven rond ondernemerschap 20.000 leerlingen in het secundair onderwijs behalen jaarlijks het attest “basiskennis bedrijfsbeheer” Meer aandacht in het beleid Vlaamse Regeringsverklaring en beleidsnota’s ministers Meerbanenplan met Actieplan Ondernemend Onderwijs (o.a. Competento, Ondernemersklasseweek, …) Vlaanderen in Actie / Actie in Vlaanderen Nieuwe initiatieven: brugprojecten, leerondernemingen, Flanders DC Fellows, … 14

Een breed palet aan initiatieven Alle typische vormen van ondernemerschapsonderwijs Attractief didactisch materiaal Contacten met ondernemers Simulatiespellen Leerling- en studentenbedrijven Wedstrijden tussen leerlingen- en studententeams Organisatie van evenementen Actoren uit alle hoeken Overheidsdiensten en ministeries Non-profitorganisaties Bedrijfsverenigingen Onderwijsinstellingen Individuele bedrijven 15

Ondernemerschap in het basisonderwijs De structuurkenmerken maken het in principe gemakkelijk om ondernemerschapsonderwijs te introduceren Algemene ondernemerscompetenties (creativiteit, communica-tie,…) komen expliciet aan bod in de ontwikkelingsdoelen Het aantal specifieke initiatieven rond ondernemerschap is beperkt, maar zal de komende jaren sterk toenemen Ondernemingen komen nauwelijks aan bod in de ontwikkelingsdoelen en leerplannen De meeste onderwijzers hebben weinig affiniteit met ondernemingen en ondernemerschap 16

Ondernemerschap in het secundair onderwijs Jaarlijks zijn meer dan 12.000 leerlingen betrokken bij “intensieve trajecten” rond ondernemerschap (vooral TSO en BSO) 7.000 leerlingen maken gebruik van simulatieprogramma’s Meer dan 10.000 leerlingen zijn betrokken bij bedrijfsbezoeken en contacten met ondernemers Veel scholen gaan vaak heel rigide om met de lessenroosters Sommige leerkrachten en directies staan niet open voor ondernemerschap en ondernemend gedrag Ondernemerschapsonderwijs kan vaak niet verantwoord worden omdat er geen economische invalshoek is in het leerplan 17

Ondernemerschap in het hoger onderwijs Meer “eigen” initiatieven dan in het secundair onderwijs De accreditatiecriteria omvatten de ontwikkeling van algemene competenties (zoals creativiteit, probleemoplossen, communicatie, …) Het aantal studentenbedrijven neemt toe (al meer dan 500 per jaar) Meer dan 6.000 studenten gebruiken simulatieprogramma’s Hogescholen zijn veel actiever dan universiteiten Toenemende aandacht voor valorisatie van onderzoek Binnen het academisch denken wordt ondernemerschap vaak exclusief gekoppeld aan de toepassing van wetenschappelijke innovaties 18

Leren ondernemen en ondernemend leren Deel 3 Pleidooi voor meer ondernemerschapsonderwijs 19

Vijf conclusies Vlaanderen scoort steeds zwakker op gebied van ondernemerschap Deze situatie legt een zware hypotheek op onze welvaart Zowel meer zakelijk als meer sociaal en persoonlijk ondernemerschap zijn noodzakelijk voor de toekomst Ondernemerschapsonderwijs kan hiertoe een belangrijke bijdrage leveren Ondernemerschapsonderwijs genereert ook veel andere positieve sociale en pedagogische effecten 20

Ondernemerschapsonderwijs om maatschappelijke doelen te bereiken Meer onderne-merschaps-onderwijs Actieve didactiek Onder-nemende jongeren Enthou-siaste lerenden Onderne-mende scholen Nieuwe onder-nemingen 21

Twaalf voorwaarden en voorstellen Dynamische actoren Scholen Hoger onderwijs Lerarenopleiding Werkveld Duidelijk kader Ondersteuning Coördinatie Financiering Inzicht Proactief beleid Draagvlak Lange termijn Leerlijn Vorming volwassenen 22

Proactief beleid Een breed draagvlak voor ondernemerschap Een coherent langetermijnbeleid Een consistente leerlijn ondernemerschap Vorming voor ondernemende volwassenen 23

Dynamische actoren Scholen die ondernemerschap bevorderen Hoger onderwijs dat ondernemende studenten vormt Ondernemerschap ingebouwd tijdens de lerarenopleiding Een sterk engagement van het werkveld 24

Een duidelijk kader Ondersteuning van onderwijs-instellingen Coördinatie en afstemming van initiatieven Structurele en transparante financiering van ondernemerschapsonderwijs Inzicht in de effecten van ondernemer-schapsonderwijs 25

Tot slot… Gunstige voorwaarden scheppen Onderne-merschaps- onderwijs Grote maat-schappelijke effecten Duurzame samenleving 26