ONDERNEMINGENONDERNEMINGEN.  De sociale economie bestaat uit een verscheidenheid van bedrijven en initiatieven die in hun doelstellingen de realisatie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

Loopbaanbegeleiding in Vlaanderen
De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling
Kader - situering Vlaams Regeerakkoord
Toeleiding, screening en indicering van personen met een arbeidsbeperking
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
Van Participatie naar Participa(c)tie
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ BETREKKEN VAN DE DERDE PARTNER Een praktijkbeeld uit.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
Pedagogisch Sociaal Werk Stichting Midden-Limburg
De (S)DAEB verankering in de regelgeving - Visie van de Koepel LDE
DENKDAG ‘Bekwaamheden Beter Benutten’ VLAB – SST 31 maart 2004.
Buurt- en Nabijheidsdiensen Mieke Frans ‘ Buurt- en nabijheidsdiensten zijn een broedplaats Van arbeidsplaatsen voor laaggeschoolden’. Jacques Delors (Europees.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
 Definitie duurzame mobiliteit  Definitie sociale economie  Duurzame mobiliteit inherent aan de sociale economie.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Voorstelling van de catalogus
NME: kiezen, leren, meedoen
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
Opleidingen. Doel? Mensen uit kansengroepen ondersteunen bij het verwerven van competenties die nodig zijn voor het vinden, behouden of verbeteren van.
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
1 Werkwinkels Een integrale benadering xxxx. 2 Vandaag Werkwinkels - waarom?  Definitie  Doelstellingen  Uitgangspunten Wat gebeurt er in een Werkwinkel?
Oog voor het verschil Een op diversiteitgericht HRM-beleid dient het individu centraal te stellen. Paul breman, lobke smeels en maartje kleijn DIVERSITEIT.
Aan de bak Behoefte aan arbeidsbemiddeling in een detentiecontext.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
 Sociale Werkplaatsen gecontesteerd  Onrechtmatige staatsteun  Markt als dominant gegeven  Groepsvrijstellingsverordening  DAEB (Diensten van algemeen.
Sociale economie Sociale economie in Vlaanderen: een proeve van conceptualisering en afbakening.
Een ondersteuning vanuit het personeelsbeleid.  Student: Maatschappelijk Advisering  Stagecontext: UNIZO Jobkannaal  W.I.P. Kortgeschoolde jongeren.
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
Schakelen tussen Onderwijs & Arbeidsmarkt Festival van het Leren, 12 september 2014.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Beleidsplan Lokaal Sociaal Beleid Lokaal Sociaal Beleid Decreet van 3 maart 2004 Doel: vergroten toegankelijkheid van de sociale dienst-
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Vlaams overleg Groenprojecten SST 17 september 04.
VDAB in een veranderend landschap
1 Uitstroom Sociale Economie ESF november 2012.
De Groene Vingers van de Sociale Economie
Commissie diversiteit 17/11/2014 Annemie Merckx Compaan – Sofie Drieskens Job-Link Samen maken we het verschil.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
VLAAMSE BELEIDSMAATREGELEN IN SECTORAAL PERSPECTIEF Faiza Djait.
Instrumenten en voorzieningen
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Evaluatie in CMW & LDE. Evaluatie WOP en doorstroom in CMW.
Efficiënter werken aan werk. Het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid wil: 1.De bestaande energie efficiënt inzetten 2.Voor de groepen die nu minder.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
Wettelijke taak: Het bieden van aangepaste arbeid aan personen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste.
Decreet Lokale Diensteneconomie Rol van RESOC en FORUM Lokaal Werkgelegenheidsbeleid.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
Beleidsmaatregelen in sectoraal perspectief
3 maatregelen Doelgroepvermindering voor jongeren
Gsiw Strategische planning
Verbinden van de werkgever, de school en de gemeente
Evaluatie in CMW & LDE.

Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid.
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
DE PARTICIPATIELADDER
Ann Jughmans Stafmedewerker VVSG
SIGNAALNOTA LOP MIDDELKERKE.
Doorstroom naar (echt) werk
MeeGaan vzw   Visie.
Transcript van de presentatie:

ONDERNEMINGENONDERNEMINGEN

 De sociale economie bestaat uit een verscheidenheid van bedrijven en initiatieven die in hun doelstellingen de realisatie van bepaalde maatschappelijke meerwaarden vooropstellen en hierbij de volgende basisprincipes respecteren: - voorrang van arbeid op kapitaal - democratische besluitvorming - maatschappelijke inbedding - transparantie - kwaliteit - duurzaamheid

 Doelgroep: personen die omwille van persoons- en/of maatschappijgebonden redenen niet (meer) kunnen werken onder een arbeidscontract in het regulier of beschermend tewerkstellingscircuit  Arbeidsmatige activiteiten in een werkomgeving  Dienstverlening of productie  Ondersteuning van de mens  Brengt de latente functies van arbeid in hun bereik  algemeen welzijn van arbeidszorgmedewerkers  Bestaat in diverse soorten (bv. geestelijke gezondheidszorg, zorg voor personen met een handicap, sociale en beschutte werkplaatsen, …)

 Een beschutte werkplaats is in de eerste plaats een tewerkstellingsplaats voor alle werkwillige personen met een arbeidshandicap die tijdelijk of definitief niet in het normaal economisch circuit terecht kunnen.  Uiteindelijk doel van de beschutte werkplaats is de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap met het oog op hun verbeterde integratie in de maatschappij. 

 Deze diensten kunnen verleend worden in individuele en collectieve dienstverlening zoals: buurtgerichte kinderopvang aanvullende thuiszorg vervoer- en boodschappendiensten energiesnoeiers het uitbaten van een fietsenstalling sociale restaurants groen- en buurtonderhoud onderhoud van fiets- en wandelpaden buurtsport  Via deze dienstverlening wordt er duurzame tewerkstelling gecreëerd voor personen uit kansengroepen. De werknemers worden intensief begeleid zodat de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd is.  De dienstverlening is vaak gericht naar een minder gegoed publiek, waardoor de prijzen kunnen variëren naargelang het inkomen van de klant.

 Een initiatief lokale diensteneconomie moet volgens het decreet aan volgende inhoudelijke voorwaarden voldoen: - bijkomende tewerkstelling creëren; - maximaal inspanningen leveren om kansengroepen aan te werven en gelijkwaardige kansen te bieden in de organisatie; - garanties bieden inzake kwaliteit van de arbeid voor kansengroepen met het perspectief op duurzaamheid, waarbij bij de organisatie van het werk rekening wordt gehouden met de behoeften van de werknemers; - stimuleren en bevorderen van doorstroom- en doorgroeimogelijkheden; - ingebed zijn in het lokale socio-economische weefsel; - aanvullend zijn ten opzichte van het reeds bestaande aanbod; - een kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening verstrekken; - aandacht hebben voor milieuzorg; - als sui-generis afdeling werkzaam zijn ingeval de organisatie nog andere activiteiten heeft dan die in het kader van de lokale diensteneconomie

 Sociale Werkplaatsen zijn erkende initiatieven die een bedrijfsactiviteit ontwikkelen met werkgelegenheid voor zeer moeilijk bemiddelbare werkzoekenden in een beschermde werkomgeving.  Creëren werkgelegenheid waarbij productiviteit gepaard gaat met aandacht voor de specifieke noden van de werknemers.  Wordt gesubsidieerd via loonsubsidies en omkaderingssubsidies.  De werknemer behoort tot de doelgroep van zeer moeilijk te plaatsen werkzoekenden. Dit zijn werkzoekenden die geen werk vinden op de gewone arbeidsmarkt. De reden daarvoor is hun persoonlijke problematiek. Zij zijn wel in staat om onder begeleiding arbeid op maat te verrichten.

 De werknemer moet voldoen aan volgende voorwaarden: - fysieke of psychische of sociale beperkingen en moeilijkheden hebben; - op de dag vóór indienstneming ingeschreven zijn bij de VDAB als niet-werkende werkzoekende; - een begeleidingstraject van de VDAB volgen; - op de dag vóór indienstneming ononderbroken gedurende een periode van minstens 5 jaar inactief zijn; - geen hoger diploma, getuigschrift of brevet hebben behaald dan een diploma van lager secundair onderwijs, buitengewoon hoger secundair onderwijs of hoger secundair beroepsonderwijs; of - Is op de dag vóór de indienstneming doelgroepwerknemer in een sociale werkplaats. 

 Een invoegbedrijf stelt invoegwerknemers tewerk. De invoegwerknemer is: een persoon met hoogstens een diploma HSO die de dag voor zijn aanwerving beantwoordt aan één van volgende kenmerken: - jonger dan 50 jaar en min. 12 maanden inactief - ouder dan 50 jaar en min. 6 maanden inactief - min. 6 maand leefloongerechtigd of arbeidsgehandicapt - deeltijds werkzoekende leerling van het deeltijds beroepssecundair onderwijs en een dag inactief (= noch in loondienst, noch op zelfstandige basis hebben gewerkt, noch als cursist een individuele beroepsopleiding (IBO) hebben gevolgd.)  Invoegbedrijven zijn ondernemingen die bereid zijn kansengroepen een duurzame tewerkstelling te garanderen met aandacht voor opleiding en begeleiding in een arbeidsomgeving waar maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat.

 Sociale werkplaatsen | Sociale Economie.be Sociale werkplaatsen | Sociale Economie.be  bQ bQ  TU TU 