Waaronder Centrale Aanmelding! Maatregelen in Nijmegen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Universiteit van Amsterdam
Advertisements

Passend onderwijs.
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
[Titel bijeenkomst] [Datum] Presentatie door: [naam]
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Ga? 2010.
Informatieavond 22 april 2013
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Nu: weer samen naar school
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Welkom Groep 8 Meester Michel (8a) Meester Erik (8b)
 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Regiopartnerschappen Schoolbesturen internationaliseren in samenwerking met scholen en andere organisaties in de omgeving Judith Dayus-Brouwer.
Hoe meld ik een kind aan op
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
Centrale Aanmelding in Nijmegen (Apparatsjik-dwang of Keuze, comfort en transparantie)
Een kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen Het centraal aanmeldingsregister.
LeerKansenProfiel op De Buutplaats Harro Veerman - coördinator
Een sociale weg naar gemengd onderwijs
passend onderwijs en zorgplicht
Krimpen met perspectief
Buitenonderhoud op rapport
Andere Tijden? Informatie over een continurooster met gelijke schooldagen voor alle kinderen van de Twirre.
Open avond Deelschoolleider onderbouw, Freek Wevers.
Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april
de ouderbetrokkenheid vergroten
Inschrijven in de basisschool voor het schooljaar Het centraal aanmeldingsregister.
Inschrijven voor het schooljaar Het centraal aanmeldingsregister.
Maatschappelijke Stages
Harmonisatieplannen kabinet
“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres.
Een Zeer Zwakke School, is het te vermijden?
39 Convenanten ‘Aanval op schooluitval ’ & ‘1-loket voor verzuim en voortijdig schoolverlaten’ Gerda Brinkman, Accountmanager OCW Utrecht, 4 juni.
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
Succes met SPBS Effectievere begeleiding via de agenda SPBS in het VO.
De zin van een SOP 14 oktober 2014 Dick Rasenberg.
Zorgplicht in passend onderwijs
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Schoolkeuze Voortgezet Onderwijs
Zorgen in de basisschool
Naar het Voortgezet Onderwijs Naar het Voortgezet Onderwijs
Schooljaar  Goede aansluiting primair-voortgezet onderwijs  Transparantie  Uniforme toelatingseisen  Voldoen aan wet- en regelgeving.
Advies en POVO procedure
Samen voor Kwetsbare Jongeren
Weigering van lln met specifieke onderwijsbehoeften Inschrijven onder de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht.
PLAATSINGSWIJZER PROFIELEN WEG en DUBBEL ADVIES mogelijk Belangrijkste veranderingen voor het PO: - Profielen verdwijnen - Dubbel adviezen.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Vergadering directieraad Samenwerkingsverband V(S)O februari 2014.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Informatieavond groep 8 Overgang Basisschool – Voortgezet onderwijs Donderdag 13 december uur.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
Sterk VMBO deze school past bij mij! Informatie over onderwijs en ondersteuning op de VMBO- scholen van Sterk VO.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
LOP werking en anderstalige nieuwkomers N.a.v. opening van asielcentra aan de kust LOP Westkust basis LOP Oostende – Middelkerke Basis LOP Oostende – Middelkerke.
De Buut voortgezet onderwijs groep 8
Informatiemiddag PO-VO
Aanmelden PO Gerard van Drielen (namens de besturen)
Naar een aanmeldingssysteem voor LOP Antwerpen secundair onderwijs*
Scheurkalender aanmelden en inschrijven
Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte
De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Nieuw kader inschrijvingsrecht
OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO)
Conferentie kansrijk van school naar werk Bussum 19 juni 2019
Transcript van de presentatie:

Waaronder Centrale Aanmelding! Maatregelen in Nijmegen

Wat zijn kenmerken van Nijmegen. Weinig besturen zoals: PO 6 besturen, 42 scholen leerlingen VO 5 besturen (excl. speciaal onderwijs) 20 scholen dan wel locaties leerlingen 1 ROC bestuur leerlingen De laatste twee (combinaties van) besturen vormen vervolgens het samenwerkingsverband VO/ROC (bestuur van het Flex College).

Vanaf 1985 Dit is het gevolg van min of meer bewuste inspanningen vanaf De laatste 3 jaren wordt dit steeds meer verfijnd. Ook vooral autonoom door besturen zelf. Daardoor is een soort van bestuurlijke volwassenheid ontstaan waardoor een aantal nieuwe projecten mogelijk worden (Centrale aanmelding, Flex College, doordecentralisatie van huisvestingsmiddelen).

Gevolgen Wij voeren overleg op een volwassen manier met elkaar over De echte problemen in het onderwijs Gemeente chanteert de besturen niet langer met subsidies Besturen gedragen zich meer verantwoordelijk voor het geheel

In dit licht,…. Moet het project centrale aanmelding worden beschouwd.

Betrokkenen 6 schoolbesturen met 42 basisscholen en +/ leerlingen Gemeente Nijmegen Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen

Doelen Schoolbesturen: Betere spreiding kansarme/- rijke leerlingen Niet bouwen voor witte of zwarte vlucht Goede verdeling onderwijsgelden Meer en sneller duidelijkheid voor scholen en ouders in samenstelling groepen Geen dubbele inschrijvingen

Doelen Gemeente Nijmegen: Betere spreiding kansrijke/-arme leerlingen Gemengde scholen Sterkere band tussen school en omgeving Verminderen reis- en trekgedrag Gelijke kansen voor elk kind

Doelen Ministerie van OCW: Het probleem van segregatie speelt in meerdere gemeenten en men wil toe naar een betere spreiding Via pilots op zoek naar een succesvolle werkwijze om segregatie te bestrijden

Wat? Een gezamenlijke doel: Samen bestrijden de schoolbesturen en de gemeente Nijmegen segregatie in het (basis)onderwijs. Zoals eerder reeds vermeld zien wij segregatie eerst en vooral als de ongelijke verdeling van kansarme en kansrijke leerlingen over en tussen verschillende basisscholen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het centraal aanmeldsysteem

Hoe? Belangrijkste randvoorwaarden voor het succes van het centrale aanmeldpunt in Nijmegen zijn: Alle Nijmeegse scholen leveren kwalitatief goed onderwijs De bestuurlijke schaalvergroting bij scholen Doordecentralisatie huisvestingsmiddelen vanaf 2007 Convenant centrale aanmelding

Via schoolwijzernijmegen.nl kunnen ouders hun kind gemakkelijk en op meerdere scholen aanmelden. Via schoolwijzernijmegen.nl worden de beschikbare plekken op basisscholen eerlijk, rechtvaardig en helder verdeeld. Schoolwijzernijmegen.nl hanteert spel- en voorrangsregels die gelden voor alle aanmeldingen en alle scholen. Schoolwijzernijmegen.nl….Waarom?

Ouders geven minimaal 3 en maximaal 6 voorkeursscholen op in volgorde van voorkeur. Ouders geven de reden van de voorkeur op (broertje/zusje, denominatie, onderwijsconcept). Vervolgens worden kansarme en kansrijke leerlingen (vgl gewicht) bijgeplaatst al naar gelang de hoeveelheid kansarme en kansrijke leerlingen op een school en in de klas. Aanmelden voor het nieuwe schooljaar gebeurt vóór 1 maart voorafgaand aan dat schooljaar. Per school wordt een maximaal aantal leerlingen vastgesteld voor de totale school en een maximum aantal voor groep 1. Dit noemen we het plafond.

Wanneer het kind vóór 1 maart is aangemeld ontvangen ouders vóór 1 april een plaatsingsadvies. Met dit plaatsingsadvies gaan ouders naar de betreffende basisschool om hun kind in te schrijven. Schoolwijzernijmegen.nl.. Plaatsingsadvies?

Voorrangsregels zijn ingegaan in voor het schooljaar De werking van het centraal aanmeldpunt was in beleidsarm. Dit jaar 100% bereik waarbij 1500 van 1500 leerlingen worden aangemeld. Schoolwijzernijmegen.nl…StaVaZa?

Problemen dan wel uitdagingen: Waar we geen rekening mee hebben gehouden is met de medewerking van de individuele directeuren; Want dit systeem is erg kwetsbaar voor toezeggingen aan ouders door directeuren! En vervolgens doet zich de volgende vraag voor: Welke bestuurder durft zijn of haar directeuren te dwingen mee te werken?