De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Informatiemiddag PO-VO

Verwante presentaties


Presentatie over: "Informatiemiddag PO-VO"— Transcript van de presentatie:

1 Informatiemiddag PO-VO
30 augustus 2017

2 Nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO
Met name informatie over de belangrijkste veranderingen Informatie over: Leer Weg Ondersteunend Onderwijs, & Praktijkonderwijs op het Waterland De Delta Onderwijs Transparant Het grootste deel van de PO-VO procedure blijft hetzelfde!! Voor een totaaloverzicht zie de notitie.

3 Wat blijft hetzelfde? Criteria en procedure voor Praktijkonderwijs
Soort adviezen: VMBO, VMBO-LWOO, VMBO- (LWOO) screening, Praktijkonderwijs, VSO LWOO blijft bestaan Tijdpad Samenwerking met Loket Passend Onderwijs Werkwijze in Onderwijs Transparant

4 Veranderingen schooljaar ’17 - ‘18
Er is geen LWOO-aanwijzing van het SWV meer nodig. De basisschool adviseert en de VO school beslist. Criteria voor toekenning LWOO worden richtlijnen. Gevolg: minder leerlingen worden centraal getest.

5 Welke leerlingen nemen deel aan het POVO traject
Leerlingen die in aanmerking komen voor een advies praktijkonderwijs Leerlingen die in aanmerking komen voor een VMBO(LWOO) screeningsadvies Leerlingen die in aanmerking komen voor een VMBO LWOO advies nemen geen deel aan POVO traject.

6 Leerling wel of niet aanmelden?
20 September : bijeenkomst PPO – uur Aanmelden bij Peter Pot Raadpleeg PPO adviseur Raadpleeg LPO Richtlijnen bepalend

7 Procedure voor LWOO De VO school wijst LWOO toe op basis van:
* Het advies en OKR van de basisschool * De richtlijnen van het SWV VO De VMBO school doet dossieronderzoek op basis van het OKR en met name het leerlingvolgsysteem van groep om de ondersteuningsbehoefte van de leerling in kaart te brengen. De commissie van toelating van de VO school wijst de extra ondersteuning in het kader van LWOO toe.

8 Van criteria naar richtlijnen
Criteria voor leerachterstanden zijn het uitgangspunt voor de opgestelde richtlijnen Van de richtlijnen kan afgeweken worden op basis van aanvullende informatie over de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerling. De commissie van toelating van de VO school bepaalt of de extra ondersteuning in het kader van LWOO noodzakelijk is. De adviescommissie POVO beslist of een VMBO (LWOO) screeningsadvies noodzakelijk is.

9 Richtlijnen LWOO Richtlijnen Leerwegondersteunend onderwijs Leerachterstand Tussen 25% en 50% op minimaal 2 domeinen Sociaal Emotionele problematiek Faalangst en/of prestatie/motivatie problemen en/of emotionele instabiliteit Deze leerlingen hoeven niet aangemeld te worden bij het Loket Passend Onderwijs voor een advies.

10 Scholen die VMBO LWOO aanbieden
VMBO Boerhaavelaan Da Vinci College Lammenschans Wellant College Oegstgeest Bonaventuracollege Roelofarendsveen

11 Praktijkonderwijs Gevolg: didactisch- en capaciteitenonderzoek
Het recht op Praktijkonderwijs blijft. Scholen voor praktijkonderwijs en het samenwerkingsverband zijn verplicht bij toelating de landelijk geldende wettelijke criteria toe te passen. Gevolg: didactisch- en capaciteitenonderzoek

12 Wettelijke criteria Praktijkonderwijs
Leerachterstand Meer dan 50% op minimaal 2 domeinen Capaciteiten Een IQ van minimaal 55 en maximaal 80 Deze leerlingen worden door de basisschool bij het Loket Passend Onderwijs aangemeld middels een ZAF in OT voor een advies. Zij worden uitgenodigd voor de testprocedure (Drempelonderzoek en/of Capaciteitenonderzoek).

13 Samenvattend Een beperktere groep leerlingen wordt onderzocht en geadviseerd door het samenwerkingsverband ( LPO). Er wordt een selectie gemaakt op grond van de vastgestelde richtlijnen van de leerlingen die in aanmerking kunnen komen voor Praktijkonderwijs of die gekenmerkt worden als mogelijke screeningsleerlingen. Deze leerlingen krijgen een uitnodiging voor het didactische onderzoek. Indien nodig volgt daarna een capaciteitenonderzoek.

14 Aandachtspunten: Leerlingen die uitstromen naar VO scholen in een andere regio Mogelijk moeilijk plaatsbaar? gezamenlijk advies bao en LPO Januari: mogelijkheid tot overleg! LWOO: leerachterstanden blijven centraal staan!

15 Belangrijke data: 20 September : bijeenkomst PPO 13.30 – 15.30 uur
Aanmelden bij Peter Pot : T/m 2 oktober: lln. PO-VO traject aanmelden met Zorg Aanmeld Formulier (ZAF) in Onderwijs Transparant (OT) Let op: contactpersoon in OT Vanaf 9 okt.: ouders informeren over testlocatie, datum, tijdstip 24 okt. t/m 14 nov.: Testronde Drempelonderzoek en/of NIO

16 T/m 15 nov.: lln. VSO- route aanmelden via ZAF bij ACT
Voorzitter: Maaike Swart Voor kerstvakantie: Uitslag/advies Vanaf 8 jan.: Basisschool geeft ouders advies Open Dagen VO 1 feb. t/m 15 mrt: Aanmelden VO 13 juni: Warme Overdracht

17 *I.B.-ers a.u.b. aanmelden bij: peterpot@pporegioleiden.nl
Graag voor 2 oktober! Hartelijk dank! *Problemen OT > helpdeskfunctie in OT of J.Kranenburg: *Uitrijkaarten verkrijgbaar bij de receptie!

18 Alle informatie is terug te vinden op:
kennisbank scholen > PO-VO Voor professionals PO-VO traject voor scholen

19 Programma 14.30-15.15 Ronde 1 15.20 – 16.05 Ronde 2
Ronde 1 5e etage *OT; instructie werkwijze lokaal 505 *LWOO + ondersteuningsbehoeften in het VO lokaal 509 *Bovenschoolse voorziening De Delta lokaal 512 *Praktijkonderwijs op Het Waterland lokaal 521 *Loket Passend Onderwijs; vragenronde o.a nieuwe procedures + route VSO Aula 3e etage 15.20 – Ronde 2 16.05 – afsluitende borrel


Download ppt "Informatiemiddag PO-VO"

Verwante presentaties


Ads door Google