prof. dr. Karel Hoppenbrouwers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uit liefde voor het vak… Onderwijs slim organiseren!!!
Advertisements

Prof. Dr. Pol Ghesquière Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Te laat komen beter laat dan (n)ooit
‘Op deze school wordt niet gepest!?’
Handelingsgericht werken en de IB
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
functiebeschrijving de rol van de in het loopbaanbeleid
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Schuldpreventie Martijn Schoeman, preventiemedewerker armoedebeleid
STAB: een veilig netwerk voor startende leerkrachten
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Centrum voor Leerlingenbegeleiding
Centrum voor Leerlingenbegeleiding
0 ‘Zorgen voor een zorgbeleid’ Determinanten van een goede socio-emotionele leerlingenbegeleiding in de eerste graad SO BOF-project Promotor:
Peter Van der Hallen Voorzitter Mireille Gillebeert VDAB Baan-brekend.
1 Presentatie Mediatheek TF ’06 Door: Barbara Vermaas, Jeroen van Beijnen en Erik Oomen Praktijkvoorbeelden m.b.t. instituutscontacten op TF 1.Virtuele.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Pastoraal op school.
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Conferentie leerlingenbegeleiding Workshop: Niet storen, hier wordt geleerd! Leerlingenbegeleiding en onderwijsleerproblemen.
prof. dr. Raoul Van Esbroeck
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
Suïcide Dagelijks sterven in Vlaanderen drie mensen door zelfdoding Minstens éénmaal per week pleegt een leerling zelfmoord.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Marleen De Vry Rapport Eerste Onderwijsplannen Overlegplatform Centrumsteden 5 mei 2009.
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
CLB en CAR twee partners, samen sterk in zorg. Evoluties binnen de C.A.R. 1 Nieuwe conventie vanaf 01/05/2012 Centra moeten zich meer richten op ‘medische.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
Jeugdwelzijnsoverleg Eeklo. Enkele cijfers over Eeklo > % ,6 7,90%
Preventie effectiever maken
Rookvrije school, educatie en rookvrije klassen Werkgroep onderwijs.
Ondersteuning van kinderen van ouders met problematisch middelengebruik Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening, werkgroep gezin, werkgroep onderwijs.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
NOV Conferentie 7 oktober 2008
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Handelingsgericht werken
 Minister Vandenbroucke  Voorstellen tegen spijbelen  12-actieplan.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Leerlingbegeleiding in de eerste graad
Taalontwikkelend lesgeven? Taalgericht vakonderwijs?
1 23 maart 2010 De NVAB, het beleid nu en straks Kring ZW.
De zin van een SOP 14 oktober 2014 Dick Rasenberg.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep alcohol Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 30 november 2006.
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Op school en in de scholengemeenschap
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Voortijdig schoolverlaten
Advies; verder in 2015 met het Scholennetwerk en netwerkscholen?
PGZ, GOK en kleuterparticipatie Inge Van Trimpont Monica Bulcke.
 5 gemeenten  25 schoolbesturen  83 scholen  ca llngen.
De leerkracht = DE BELANGRIJKSTE PERSOON in de schoolloopbaan van je kind! PARTNER vd ouders …
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Experten in de derde graad Proefproject
Leerlingen succesvol begeleiden doorheen het secundair onderwijs
Netwerk ‘Samen tegen schooluitval’ Brussel
Het zorgcontinuüm.
Progressief universalisme
Antwerpen plus welkom In naam van het beheerscomité van Antwerpen plus, onder voorzitterschap van Mr. Luc De Kelver, In naam van alle betrokken partners,
CLB Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?
het katholiek basisonderwijs
Team radicalisering in de kering Stad Gent
Het iCLB Gent in het Atheneum Wispelberg
Workshop – Opdracht, speelveld en verwachtingen
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Transcript van de presentatie:

prof. dr. Karel Hoppenbrouwers Lea Maes Voorzitter prof. dr. Karel Hoppenbrouwers KULeuven Help, een dokter op school

Vragen voor deze workshop Wat zijn uitdagingen waar we als school, als ouder, leerling, CLB, welzijnswerker voor staan? Wat betekent dit voor het beleid van de school? Wat betekent dit voor de opdrachten van het CLB? Wat betekent dit voor de netwerking met welzijns- en gezondheidssector? Wat betekent dit voor andere schoolnabije ondersteuners? Zijn er kritische voorwaarden om dit te kunnen realiseren? Help, een dokter op school

Help, een dokter op school Vraag 1: omgevingsanalyse welke elementen ontbreken of kloppen niet? (1) Programmatorische gezondheidszorg moet meer ingebed worden in een brede welzijnsdefinitie. Het onderwijs is een uitgelezen plaats om de doelstellingen van jeugdgezondheidszorg te realiseren omdat daar alle kinderen en jongeren tussen 2,5 en 16 à 18 jaar bereikt kunnen worden. Preventie én zorg zijn opdrachten van de jeugdgezondheidszorg binnen het CLB. Sommige doelgroepen zijn moeilijk te bereiken voor globale preventieve (medische) zorg. Help, een dokter op school

Vraag 2: Wat betekent dit voor het schoolbeleid? Help, een dokter op school Werken aan een preventief gezondheidsbeleid is een opdracht voor de artsen en de verpleegkundigen van het CLB, niet voor de school. Een preventief gezondheidsbeleid, is geen opdracht voor het CLB alleen.

Vraag 3: Wat betekent dit voor het CLB? (1) Het CLB moet een sterker evenwicht bereiken tussen een programmatorische zorg voor iedere jongere en maatwerk voor individuele leerlingen. De rol en de vaststellingen van consulten moeten aanleiding geven tot accurate en gerichte communicatie met ouders. Het CLB moet een sterker continuüm omvatten dat onderscheid maakt tussen een basisaanbod voor alle leerlingen, een intermediair aanbod en een exclusief aanbod. Help, een dokter op school

Vraag 3: Wat betekent dit voor het CLB? (2) Het CLB moet sterker uitgaan van de vraagsturing vanuit de leerling (patiënt). Men moet daarom afstappen van het ‘medisch expert-model’ tijdens het verplicht medisch consult. Ook de curatieve geneeskunde gaat nu meer uit van de vraagsturing door de patiënt. Het CLB moet sterker het gezondheidsbeleid op de school ondersteunen en minder belast worden vanuit de programmatorische zorg. De (verplichte) medische consulten moeten een plaats krijgen in een breder gezondheidsbevorderend beleid dat door de school wordt aangestuurd. Er is een duidelijke behoefte aan de ontwikkeling van een ”CLB-competentie. Help, een dokter op school

Vraag 4: Wat betekent dit voor de samenwerking met een breder netwerk? Er bestaat een overaanbod van externe instanties die de school “ondersteunen” voor deelaspecten van het gezondheidsbeleid. Er is nood aan een duidelijker uitklaring van de draaischijffunctie van het CLB. De taakverdeling tussen de school en het CLB moet duidelijker zijn. Deze uitklaring moeten ertoe leiden dat er duideliike aanspreekpunten binnen onderwijs ontstaan voor de welzijns- en gezondheidssector. Help, een dokter op school

Help, een dokter op school Vraag 5: Samenwerking met andere schoolnabije ondersteuners (pedagogische begeleidingsdienst) Er is een te grote overlapping in de ondersteuningopdracht van de pedagogische begeleidingsdienst enerzijds en het CLB anderzijds. Dit leidt tot onduidelijkheid bij de scholen over de invulling van hun zorgbeleid. De ondersteuning door de pedagogische begeleidingsdienst neemt af naarmate er meer specifieke en individuele ondersteuning voor een leerling nodig is. Het CLB ondersteunt de initiatieven die gericht zijn op een individuele leerling; de pedagogische begeleidingsdienst ondersteunt het zorgkrachtig beleid in de school. Help, een dokter op school

Vraag 6: Kritische voorwaarden Help, een dokter op school Er is een sterkere beleidsafstemming nodig tussen de verschillende beleidsdomeinen op het vlak van gezondheidsbevordering.