School, strain en jeugddelinquentie: een toets van Agnews contextuele General Strain Theory dr. Hanne Op de Beeck Prof. dr. Lieven Pauwels Prof. dr. Johan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
Advertisements

Masterproef door Karl Destoop Academiejaar David Schroyens (Agentschap voor onderwijscommunicatie) Leen Neirynck (Vrij CLB Roeselare)
SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de studieloopbanen in het secundair onderwijs op het succes in het hoger onderwijs Kim Bellens & Jan.
Het schoolwelbevinden van Brusselse scholieren
26/06/2014 | pag. 1 Jong in Gent en Antwerpen een inleiding waarin ook de besluiten al worden verklapt (tevens een poging om heel veel logo’s op één slide.
Allochtone jongeren en criminaliteit, demografische aspecten
Auteur : Hanne Op de Beeck Made by Hannelore Meeuw De mogelijkheden van Agnew’s General Strain Theory tot het verklaren van geslachts- en leeftijdsverschillen.
Enkele Determinanten van Peer Review Presentatie werkstuk Geert Wissink Universiteit van Amsterdam, 13 januari 2003.
Diederik Cops Leuvens Instituut voor Criminologie
Het verband tussen levensstijlrisico’s en jeugddelinquentie uitgediept Hanne Op de Beeck.
Jeugddelinquentie en levensstijlrisico’s in Brussel
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Sociale relaties op school en geestelijke gezondheid
De context van ‘jongeren in cijfers en letters’
De ideale levensloop van jongerern
Introductie Er zijn verschillende manieren om producten te presenteren. Zo kan ieder product een eigen ‘look en feel’ krijgen om zo verschillende doelgroepen.
Individuele factoren die bewustwording, behoeften en participatie in professionele ontwikkelingsactiviteiten beïnvloeden: Een model op drie niveaus over.
Thuis oefenen met het Otago Oefenprogramma
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
0 ‘Zorgen voor een zorgbeleid’ Determinanten van een goede socio-emotionele leerlingenbegeleiding in de eerste graad SO BOF-project Promotor:
Copy + Gisteren deed ik vervelende ontdekking. Al jaren heb ik een goed idee om een onderneming op te zetten. 2 jaar geleden had ik geen opdracht en begon.
Vergelijkbaarheid historische studies
LEREN OMGAAN MET MEERTALIGHEID IN HET BASISONDERWIJS IN DE VLAAMSE RAND- EN TAALGRENSGEMEENTEN Ervaringen uit het Rand & Taal- evaluatieonderzoek
1 Neemt de kennis van onze studenten toe? Een analyse van de kennisgroei op basis van VGT scores Marieke van Onna & Samantha Bouwmeester.
Gerapporteerde jeugdcriminaliteit doorheen de tijd Een analyse van 8 jaar JOP-monitor Diederik Cops.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Presteren ijverige studenten beter? De complexe relatie tussen
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
toetsen voor het verband tussen variabelen met gelijk meetniveau
1 Diplomaruimte Infosessie studenten Faculteit Sociale Wetenschappen.
Jong geleerd, fout gedaan?
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
Het belang van vroegtijdig ingrijpen bij jeugdcriminaliteit
Rewarding seniority Fischer (2008). Journal of Social Psychology, 148(2),
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Claudia van Kruistum, Ilona de Milliano, Roel van Steensel
Professionele ontwikkeling
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Cultuurparticipatie bij jongeren
Brussel nader onderzocht
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
Kinesiofobie bij lage-rugpijn: kan het eenvoudig en toch ‘’evidence-based? Prof.dr. Rob Oostendorp, Nancy Demolon MSc, Olaf van der Zanden MSc, Prof dr.
Rookstopcursus voor jongeren
Sessie 1 Schoolloopbanen Nele Havermans (FaPOS, K.U.Leuven) Prof. Dr. Em. Jan Van Damme (K.U. Leuven) LAGO studiedag 22 september 2011.
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Workshop Buitenschrijnwerk – Oplossingen voor Toegankelijkheid Jan Desmyter.
Over de gevolgen van werkloosheid en jobonzekerheid voor het welzijn
Delinquent gedrag bij Vlaamse jongeren.
© I. Nicaise Comprehensief onderwijs en gelijke kansen: lessen uit onderzoek Studienamiddag School+ ‘Hervorming secundair onderwijs’ Leuven, 14 mei 2009.
De Hoge Kleij - Klanttevredenheidsonderzoek
“Ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen en schoolse kenmerken”
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Youth & Use chilling or killing?
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
How do organizations allocate rewards? Fischer et al. (2007). Journal of Cross-Cultural Psychology, 38(1), 3-18.
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Voortijdig schoolverlaten
MANTELZORGQUIZ.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen,
Bevolkingsprojecties voor Regio Brugge - Oostende Johan Surkyn en Liza Lauwers 1.
De seksuele start Timing en kenmerken van de eerste keer, en verbanden met de latere seksuele loopbaan Dra. Katrien Symons Prof. Dr. Mieke Van Houtte Dr.
De rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Anjuli Van Damme Lieven Pauwels.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Minder leerlingen definitief uitsluiten: utopie of realiseerbaar
WoON 2012 Differentiatie woningaanbod in aandacht wijken
Onderzoek ‘Loopbanen in het secundair onderwijs’: een stand van zaken
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

School, strain en jeugddelinquentie: een toets van Agnews contextuele General Strain Theory dr. Hanne Op de Beeck Prof. dr. Lieven Pauwels Prof. dr. Johan Put

Inleiding Contextuele invloeden rol van buurt is klein (o.m. Pauwels, 2007) voor jongeren: belang van school (Gottfredson, 2001) Agnews General Strain Theory rol van ‘strain’

General Strain Theory (GST) Strain als centrale oorzaak voor delinquentie confrontatie met negatieve stimuli verlies van positieve stimuli niet kunnen bereiken van doelen Rechtstreeks verband (strain als directe motivatie): delinquentie als ‘uitlaatklep’ of ‘oplossing’ voor negatieve emoties Onrechtstreeks verband (chronische strain): strain verzwakt bindingen, verhoogt de kans op levensstijlrisico’s… stresserende’ ervaringen die negatieve emoties teweeg brengen. Vb. armoede, verlies, slachtofferschap…

Macro General Strain Theory (MST) Hoge concentraties van strain op schoolniveau – grotere individuele kans op delinquentie Compositie-effect: scholen trekken individuen aan die strain ervaren Contextueel effect: scholen met een hoge concentratie aan strain beïnvloeden ‘nieuwkomers’ strain op schoolniveau verhoogt de kans op individuele strain, wat dan weer de kans op delinquentie zou vergroten

MST op schoolniveau: huidige studie H1: Variantie op schoolniveau in jeugddelinquentie is significant H2: Strain op schoolniveau is significant gerelateerd aan delinquentie op individueel niveau (ook na controle op demografische variabelen) H3: Het verband tussen strain op schoolniveau en delinquentie op het individuele niveau wordt gemedieerd door individuele strain

Schematische voorstelling hypothesen NIVEAU 1 NIVEAU 2 School strain Gemiddelde levenstevredenheid, gemiddelde toekomstverwachtingen en gemiddelde negatieve affectiviteit op schoolniveau Individuele strain Levenstevredenheid, toekomstverwachtingen en negatieve affectiviteit Individuele delinquentie ‘Algemene’ delinquentie en geweldsdelinquentie Individuele achtergrondkenmerken Geslacht, leeftijd, onderwijsvorm, opleidingsniveau ouders, tewerkstellingsstatus ouders Rechtstreeks effect Onrechtstreeks effect

De JOP-monitor Brussel Scholenonderzoek in 2010, beperkt tot leerlingen in het Nederlandstalig secundair onderwijs schriftelijke vragenlijst individueel in de klas ingevuld met aanwezigheid van een veldwerker 76% van de Nederlandstalige secundaire scholen werkten mee aan het onderzoek (32 van de in totaal 42 scholen) random selectie van de bevraagde klassen op basis van studiejaar en onderwijsvorm uiteindelijke responsgraad van 89% (N=2513)

De JOP-monitor Brussel Praktische en methodologische beperkingen van het onderzoeksdesign Enkel jongeren in het Nederlandstalig secundair onderwijs, niet de jongeren in het Franstalig onderwijs + mogelijk groot aantal jongeren niet uit Brussels Gewest zelf (bleek uiteindelijk om 30% van de respondenten te gaan) Enkel schoolplichtige jongeren (dus beperking tot ± 20 jaar) Relatief beperkte tijdsduur van de afname van de vragenlijst (één lesuur) Probleem van taalkennis: officiële cijfers geven aan dat in 2009- 2010 slechts 36% thuis Nederlands spreekt met moeder

Evolutie % ontbrekende antwoorden: 14-18 jarigen 0,00 5,00 10,00 15,00 20,00 25,00 30,00 35,00 40,00 45,00 1 21 41 61 81 101 121 141 161 181 201 221 241 261 281 301 321 341 361 381 401 item % Ontbrekend

De JOP-monitor Brussel Profiel van de ‘slechte invullers’: - Thuistaal: geen Nederlands - Onderwijsvorm: vooral bso - Leeftijd: jongere respondenten - Woonplaats: Brussel Opzet liet ons wel toe een bepaalde subgroep te bevragen die in andere studies met een ander design veelal wordt gemist: betere ‘dekking’ van de volledige populatie dan eerdere studies die een andere methode hanteerden

Resultaten H1: variantie op schoolniveau Lage percentages! 4.5% ‘algemene’ delinquentie 7.5% geweldsdelinquentie

Resultaten H2: verband schoolstrain en individuele delinquentie ‘algemene’ delinquentie: geen effect geweldsdelinquentie: significant effect van toekomstperspectief op schoolniveau en betere ‘model fit’ controle voor achtergrondvariabelen: een deel van de schoolvariantie in zowel algemene als geweldsdelinquentie wordt verklaard door geslacht en onderwijsvorm (compositie-effect) het sterke verband tussen toekomstperspectief op schoolniveau en geweldsdelinquentie blijft echter ongewijzigd. Maar: we weten dat delinquentie een multi-oorzakelijk fenomeen is + ook de meeste andere studies naar schoolinvloeden vinden eerder lage percentages. Enkel zeer klein effect van negatieve affectiviteit op schoolniveau. De andere twee schoolvariabelen zijn niet significant. Bovendien levert het toevoegen van deze variabelen nauwelijks meerwaarde aan het model. Vandaar: 'geen effect‘ Jongens en jongeren uit bso plegen meer delinquentie. Scholen die meer jongens hebben of die vooral bso-richtingen aanbieden, zullen daarom een hogere concentratie aan delinquentie hebben.

Resultaten H3: mediërend effect individuele strain Negatieve affectiviteit op individueel niveau is significant gerelateerd aan beide delinquentievariabelen Zowel levenstevredenheid als toekomstperspectief op individueel niveau is gerelateerd aan ‘algemene’ delinquentie, maar het effect is klein Individuele strainvariabelen verbeteren het model voor beide delinquentievariabelen Het verband tussen toekomstperspectief op schoolniveau en delinquentie blijft onveranderd

Resultaten ‘algemene’ delinquentie NIVEAU 1 NIVEAU 2 Individuele strain Levenstevredenheid, toekomstverwachtingen en negatieve affectiviteit Individuele delinquentie ‘Algemene’ delinquentie Individuele achtergrondkenmerken Geslacht, onderwijsvorm Rechtstreeks effect Onrechtstreeks effect

Resultaten ‘geweldsdelinquentie’ NIVEAU 1 NIVEAU 2 School strain Gemiddelde toekomstverwachtingen Individuele strain Negatieve affectiviteit Individuele delinquentie Geweldsdelinquentie Individuele achtergrondkenmerken Geslacht, onderwijsvorm Rechtstreeks effect Onrechtstreeks effect

Discussie Net als in andere studies (vb. Oberwittler, 2004) wordt een schooleffect gevonden voor geweldsdelinquentie, maar niet voor ‘algemene’ delinquentie Cf. Pelleriaux (2001): negatieve toekomstverwachtingen op schoolniveau gaan samen met angst en conservatieve gevoelens op individueel niveau

Discussie Het effect van negatieve toekomstverwachtingen op schoolniveau wordt niet gemedieerd door individuele strain Mogelijke verklaringen: Rechtstreeks effect (cf. Brezina et al., 2001) Onrechtstreeks effect via andere mechanismen, zoals een grotere geweldstolerantie (cf. Op de Beeck & Put, 2011) Rol geslacht en onderwijsvorm. Vormt de onderverdeling in onderwijsvormen een belangrijker segregatiemechanisme dan louter schoollocatie of –omkadering?

Besluit Schooleffecten bestaan maar blijven beperkt. Cf. andere Vlaamse studies (Pauwels, 2010; Vynckier & Pauwels, 2010) Schooleffecten blijven mogelijk ‘hangen’ binnen de schoolmuren De resultaten tonen de meerwaarde van een strainperspectief op schoolniveau in de studie van geweld, maar er moet gezocht worden naar alternatieve mechanismen

Bedankt Vragen of opmerkingen: Hanne.opdebeeck@keki.be Hanne.opdebeeck@law.kuleuven.be