BIOF 27 november John Crombez. Inleiding Opsomming van een aantal gegevens van derde partijen Als reactie op de globale aanpak van de regering.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Begroting 2013 Budget 2013 Synthese / Synthèse janvier 2014 / januari 2014 Ministre du Budget Olivier Chastel Minister van Begroting Olivier Chastel.
Advertisements

1 juni ’14 Toekomst AWBZ: welke richting Jan Coolen Zorgverzekeraars Nederland maart 2008.
Zelf waarde maken in de wijk Jan Brouwer Ede, 18 mei 2011.
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Ernstig Incident Ernstig Incident tijdens het vervangen van een HD afsluitercombinatie aan de dr. Kortmanweg in Venray.
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
1. Achtergrond: ontstaan crisis 2. Waarom ingrijpen? 3. Lente-akkoord 4. Hoe nu verder? Eurocrisis! 5. Keuzes D66 op 12 september Lente-akkoord & Verkiezingen.
Standpunt van de OCMW's in het automatiseringsproces van de sociale zekerheid Huidige toestand, vastgelegde projecten en perspectieven Sante Broccolo Chef.
Beknopte Commentaar bij: Nut en Doelmatigheid van Begrotingsregels en onafhankelijke Begrotingsinstellingen door Luc Van Meensel (NBB) Paul Van Rompuy.
Van de economische crisis, de dingen die niet voorbij gaan…
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Economische groei.
De arbeidsmarkt in Zuid-Limburg (in de techniek)
BBC Gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar
05/07/ De handel: gaat nog jobs creëren in 2010! Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder 25 februari 2010.
Wat kost de EHS ons als de EHS klaar is ? Een verkenning Aris Gaaff, Henk Smit, Arianne de Blaeij Ruimteconferentie 3 november 2009.
Zorg - Wonen - Pensioenen Het mes snijdt aan twee kanten Praktische mogelijkheden voor de korte termijn Hans Snijders, voorzitter directie.
ERASMUS+. Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks : Een Leven Lang Leren : Erasmus+
Plan.be Terugblik en vooruitblik Rétrospective & perspectives De economische context Le contexte économique Henri Bogaert.
Zorg om Zorg Alliantiedagen 2011 – Verweer en Vernieuwing FNV vakcentrale.
Exploderende Zorguitgaven Presentatie Anne Mulder 16 september 2011.
Is er nog hoop voor geïnterneerden?
Overheidsfinanciën Klik om verder te gaan.
Logica in al zijn zin en waanzin.
Financierings- en begrotingssaldo
Beknopte Commentaar bij: Nut en Doelmatigheid van Begrotingsregels en onafhankelijke Begrotingsinstellingen door Luc Van Meensel (NBB) BIOF-Studiedag “Begroting.
Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden.
Structurele personeelstekorten bij de lokale politie
Netwerk organisatiebeheersing Krachtlijnen auditstrategie
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
KIVI Speurwerkprijs ‘Noodzaak van innovatie in de gezondheidszorg’ Prof.dr.ir. Theo de Vries 16 december 2003 KIVI Speurwerkprijs 2003.
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen augustus 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
1 © GfK 2013 | Supermarktkengetallen | December 2013 GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Wat is de omzet van de supermarkten op weekniveau?’ ‘Hoe ontwikkelt het.
Aanpassing GEP’s voor de Rijkswateren
De ontvangsten van de lokale besturen in drie stellingen Jan Leroy Studiedag VLO Brussel, 27 mei 2010.
1 De last van de schuld op onze overheidsfinanciën Luc Buffel BIOF 16/09/2011 Begroting 2011 – Fiscaal beleid.
BIOF studiedag 27 november 2009 Dirk De Smedt Directeur Beleidscel.
Beknopte commentaar bij de uiteenzettingen van C. Valenduc en G. Nicodème BIOF - studiedag 16 september 2011 Luc Van Meensel Research Department DS
Vereisten Europese Unie m. b. t
Kingdom of Belgium - Federal Public Service FINANCE - Treasury - Debt Agency Page 1 Inhoud / Aperçu Introduction Strategie van het schuldbeheer.
Krijn de Zeeuw25 november 2010 Ledenvergadering VGDN 24 november 2008 Hoe staat het fonds er voor? Rondje langs de velden.
Hoe groot is die eigenlijk?
Kabinet van de Vice-Eerste Minister en Minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen 1.
Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting Een terugblik over de financiën van 2007 t/m 2013, maar ook de uitgangspunten om een gezonde vereniging te.
Arbeidsvoorwaardencongres 2009 Workshop 4: Afspraken maken over meer uren werken in tijden van werktijdverkorting.
Voorbereiding SE 1 Aardrijkskunde 2015.
7.3 Wat geeft de overheid uit?
Strategische doelen van het hbo: kansen en bedreigingen Jaap de Koning Presentatie voor de themabijeenkomst ‘Nieuw licht op de zaak’, georganiseerd door.
Hervorming FFEU. Agenda 1. Welkom 2. Hervorming algemeen 3. Hervorming in de praktijk - stappenplan 4. Vragen en antwoorden │2│2.
Regio West-Brabant Paul Vermeulen Programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Leefbaarheid “Ontkoppelen behoud en bereikbaarheid voorzieningen”
Begrotingstekort. Inkomsten Land X begroot de inkomsten voor 2014 op €200 miljard.
De gevolgen van de federale taxshift op de gemeentelijke APB- ontvangsten Werkgroep centrumsteden 15/12/2015.
Economische vooruitzichten 2016 Danny Reweghs Directeur Strategie.
P RESENTATIE P ARLEMENTAIR O VERLEG K ONINKRIJKSRELATIES 8 Jan januari 2009 College financieel toezicht 1.
Vlaams Parlement – 17 sept Vlaanderen moet plaats vinden voor nog eens huishoudens. Er wordt in de publieke opinie nu al geklaagd dat er.
Economische en budgettaire situatie Aruba 6 januari 2009.
Université Libre de Bruxelles DULBEA Raming van de belastingfraude in België Hafsatou Diallo Güngör Karakaya Danièle Meulders Robert Plasman Département.
De Euro In de Eurozone. De EU bestaat momenteel april 2015 uit 28 landen.
Kosten sociaal domein 2015 COMMISSIE SAMENLEVING 29 MAART 2016.
Presentatie van het advies van het Common Strategic Framework (CSF) over het normatief begrotingstraject in het kader van het stabiliteitsprogramma
Presentatie - Verslag HRF 2016
Alles doen om de herwonnen groei te ondersteunen
Samenvatting inkomsten-uitgaven
Masterclass Openbare Financiën
De overheid stimuleert Plannen van de regering
Inkomsten en uitgaven
Jaarrekening 2017 Inkomsten
13. Overheidsfinanciën en overheidsschuld
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Transcript van de presentatie:

BIOF 27 november John Crombez

Inleiding Opsomming van een aantal gegevens van derde partijen Als reactie op de globale aanpak van de regering

HRF sept 2009 Over het herstel van het saldo (onder -3%) “…maar ook en vooral om de rampzalige logica te doorbreken van het « Sneeuwbaleffect » dat opnieuw dreigt te ontaarden in een explosieve spiraal Die laatste brengt inderdaad het risico met zich mee op zijn beurt de houdbaarheid van de overheidsfinanciën ernstig te bedreigen alsmede de financiering op langere termijn van de budgettaire kosten van de vergrijzing “ –Zie opmerking bij Rekenhof

HRF sept 2009 De doelstellingen worden niet gehaald voor 2010 en 2011.

SCvV, juni 2009 Het tekort stagneert op -7%, Ondanks de herneming van de parameters, Budgettaire impact herneming = budgettaire impact vergrijzingskost

Opmerking rekenhof 1 “Voorts werd nog geen rekening gehouden met de ontwerpbegrotingen van de deelstaten, maar werd uitgegaan van de hypothesen vervat in het stabiliteitsprogramma.” –Impact onduidelijk, ook wegens onduidelijkheid over inkomsten en uitgaven in entiteit I aangehaald door het Rekenhof

Opmerking rekenhof 2 “Het tekort van de sociale zekerheid in 2010 wordt beperkt door een bijkomende dotatie van ruim 2,5 miljard euro die het vorderingensaldo voor het jaar 2010 van de federale overheid verslechtert. Dit vorderingensaldo wordt echter positief beïnvloed door de versnelde inkohiering van de personenbelasting in 2009 “ –De fiscale basis eind 2010 strookt niet met de realiteit, de groei op 2011 is aan de hoge kant, maar zal pas door een volgende regering moeten behandeld worden.

Opmerking rekenhof 3 “De geraamde schuldgraad van de gezamenlijke overheid zal door het grote begrotingstekort (zowel in 2009 als in 2010) toenemen van 92,1 % van het BBP in de aangepaste begroting 2009 tot 101,7 % van het BBP eind “ –De versnellende toename van de rentelast vormt een probleem dat een oplossing na 2011 vertraagt en bemoeilijkt

conclusies De begroting wordt niet aangepakt in lijn met de aanbevelingen HRF De inspanning is niet aangepast aan de parameters waar de opmaak van uitgaat Enkel engagement tot 2011 Dreiging van rentesneeuwbal Fiscale basis vertekent het pad Het niet – crisis gebonden deel van de tekorten moeten sneller worden opgelost