Nederlandse literatuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
18de eeuwse literaire ontwikkelingen
Advertisements

Patriotse en Bataafse revolutie
Literatuurgeschiedenis
Napoleon Bonaparte
Gemaakt door: Samantha Bartels Simone Groot
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
John Locke: tabula rasa. Door ervaring leven vullen…
Het socialisme Paragraaf 7..
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
4.1 De Pruikentijd.
Revolutie in Nederland
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
V AN H UNEBED TOT HEDEN Nederland wordt een parlementaire democratie – les 8.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Ontwikkeling van politieke rechten.
Belangrijke namen In de 18de en 19de eeuw
Nederlandse literatuur
Vervolg 18 de en 19 de eeuw 18 de eeuwse literaire ontwikkelingen Verschillende genres komen in de 18 de eeuw opzetten… Classicistisch toneel Deugdzaamheid.
Republiek versus Frankrijk
Le sIecle des Lumières -verlichting-
Achttiende en negentiende eeuw
6 De Republiek in Europa.
Tijd van Pruiken en revoluties
Wetenschappelijke revolutie
In de 17de eeuw werd Frankrijk langzaam het machtigste land van Europa
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Tijd van pruiken en revoluties,
Wetenschappelijke revolutie
Par 7.2 Van Republiek naar parlementaire democratie 4 De Nederlanden.
Vrijheid en democratie De opmars van het parlement
De democratische revolutie in de Republiek
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
Pruiken en revoluties – 1700 tot 1800
Revolutie in Nederland De tijd van pruiken en revoluties.
Wat weet jij van hoeden en pruiken? De grote Quizzzz.
H7 Pruiken en revoluties§7.2 Het ancien régime Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe Frankrijk er politieke en economisch voorstond in de 18.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
De tijd van de pruiken en de revoluties
Revolutie in Nederland
Nederlandse literatuur
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Hoe teksten uit de achttiende eeuw te benaderen…
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Verlichting V5.
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Pruiken en revoluties 4.4 Revolutie in Nederland
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Hoe benader ik een literaire tekst ui de negentiende eeuw?
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Transcript van de presentatie:

Nederlandse literatuur …in de achttiende en negentiende eeuw

Historische context De 18de eeuw Vrijheidsoorlog in Amerika Engeland met haar koloniën REVOLUTIE!!! In 1799 grijp ik de macht: Napoleon Bonaparte. De Revolutie is dan voorbij! Franse Revolutie

Historische context Pruikentijd Machtstrijd in de Republiek. 3 partijen: De stadhouder en zijn aanhang De regenten De patriotten (wilden meer invloed voor de burgerij!) In economisch opzicht ging de Republiek in de 18de eeuw ook achteruit: de Industriele Revolutie liet in de Nederlanden op zich wachten (de rijke regenten investeerden niet, maar rentenierden…) Eind 18de eeuw: Frankrijk valt de Republiek binnen en sticht de Bataafse Republiek.

Culturele context Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? KENNIS Ik ben Immanuel Kant, een filosoof. Twee vragen stonden voor mij centraal: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? KENNIS Via zintuiglijke waarneming = ervaring WAARHEID Via RATIO Bijv. Tijd, Ruimte & Causaliteit

Culturele context Verlichting Vanuit de burgerij Kern: zelfstandig, kritisch denken: rationeel zijn en op basis daarvan handelen KENNIS BEVORDERT DEUGD Onderwijs en verspreiding van kennis als belangrijk middel tegen vooroordelen.

Culturele context Ratio en kennis moesten ervoor zorgen dat mensen (van de burgerij) mondig gemaakt werden! Montesquieu hier: ik pleitte voor verdraagzaamheid en godsdienstvrijheid. Ik ben J.J. Rousseau. Ik vind dat de mens vervreemd is van zichzelf en misvormd door de maatschappij. Terug naar zijn oorsprong!!! Door goede opvoeding.

Culturele context Kunstenaar als opvoeder en opinievormer pruiken Kapotte pijpen en drankflessen pruiken Dus waarschijnlijk: regenten Drankmisbruik, dronkenschap: sluit ratio uit!! Is dus slecht!

Culturele context renaissance classicisme 16/17 eeuw; vooral voor “geleerden” renaissance Voorzetting van renaissancegedachte, eind 17de eeuw/midden 18de eeuw… classicisme Het classicisme wordt in de 18de eeuw aangepast aan de opvattingen van de burgerij: nadruk op eenvoud, zakelijkheid, regelmaat etc.

Literaire ontwikkelingen BURGERIJ SCHRIJVERS ZIJN OPVOEDERS EN OPNIEVORMERS

Literaire ontwikkelingen Ik ben Justus van Effen. Ik richtte naar Engels voorbeeld een spectatoriaal tijdschrift op in Nederland: De Hollandsche Spectator Ik ben Pieter Langendijk en schreef classicistisch komedie. Naar voorbeeld van Franse classicistisch toneel. Het stuk bevat wel duidelijk een les voor de burgerij (Het wederzijdse huwelijksbedrog) De opvattingen van de verlichting worden gepropageerd: deugd, redelijkheid, tolerantie etc. Kritiek op ondeugden.