De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Napoleon Bonaparte 1769-1821.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Napoleon Bonaparte 1769-1821."— Transcript van de presentatie:

1 Napoleon Bonaparte

2 Napoleon Bonaparte Napoleon Bonaparte is op 15 augustus 1769 in Ajoccio,een stadje op het eiland Corsica geboren. De ouders van Napoleon sloten zich aan bij de Franse regering. Hierdoor kreeg Napoleon een studiebeurs en kon hij studeren aan de militaire academie in Brienne en Parijs

3 Napoleon Bonaparte Na zijn school was Napoleon tweede Luitenant van de Artillerie. Later werd hij kapitein van de revolutionaire artillerie En weer later werd hij benoemd tot Brigade-Generaal

4 Napoleon Bonaparte Na overwinningen in Italië vertrekt Napoleon naar Egypte. Hier stond generaal Marmont aan zijn zijde.

5 Generaal Marmont

6 Napoleon Bonaparte In 1799 zet Napoleon de Franse regering aan de kant en nam hij de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk veroverd had, dus ook in Nederland.

7 Napoleon kroont zichzelf tot keizer

8 Napoleon Bonaparte Daarna startte Napoleon als generaal oorlogen tegen de keizer van Oostenrijk, de Russische tsaar en de Engelse koning. Als keizer regeerde hij vanaf 1806 over bijna heel Europa. Hij was een ‘verlicht despoot’. Dat betekent dat hij alleen de baas was

9 Napoleon Bonaparte De Nederlandse Republiek was al in 1795 door de Fransen veroverd. De Fransen kregen daarbij hulp van Nederlandse patriotten. De Bataafse Republiek (zo heette Nederland toen) bleef zogenaamd onafhankelijk van Frankrijk. In het echt was dat niet zo. Voor de meeste beslissingen moesten de Fransen eerst goedkeuring geven.

10 Nederland als onderdeel van het Franse rijk.
Nederland heeft in de Franse tijd vier verschillende namen gehad: Bataafse Republiek ( ) Bataafs Gemenebest ( ) Koninkrijk Holland ( ) Onderdeel van het Franse Keizerrijk ( ) Dit is een kaart van Koninkrijk Holland

11 Lodewijk Bonaparte In 1806 besloot Napoleon dat zijn broer Lodewijk koning van Holland werd. Nederland was toen opeens een koninkrijk. Maar in 1810 was dat alweer voorbij. Napoleon zette zijn broer af en maakte Nederland onderdeel van het Franse Keizerrijk.

12 Lodewijk Bonaparte Lodewijk Bonaparte zorgde goed voor het Nederlandse volk. Anders dan zijn broer Napoleon was hij begaan met de mensen die in Nederland woonden.

13 Gevangenschap Napoleon
Drie jaar nadat Napoleon zijn broer Lodewijk koning van Nederland had laten maken, in 1813, werd Napoleon verslagen en op het Franse eiland Elba gevangengezet. Nederland werd weer onafhankelijk.

14 Invloed van Napoleon Napoleon is heel belangrijk geweest voor de Europese geschiedenis. Dat komt omdat hij veel veranderde in de landen die bij zijn keizerrijk hoorde. Hij zorgde voor een ‘moderne’ regering, met duidelijke wetten. Iedereen was voortaan gelijk voor de wet en een rechtszaak was altijd openbaar.

15 Invloed van Napoleon Napoleon voerde overal de meter en de kilogram in. Heel handig, want tot die tijd waren maten en gewichten in veel landen anders.

16 Invloed van Napoleon Aan Napoleon danken veel mensen hun familienaam, want hij zorgde ervoor dat iedereen werd ingeschreven bij de burgerlijke stand. Daarvoor moest iedere familie die nog geen achternaam had een familienaam kiezen. Hiernaast zie je een lijst met inschrijvingen van de Burgerlijke stand.

17 De Nederlanders reageerden verschillend op deze vernieuwingen
De Nederlanders reageerden verschillend op deze vernieuwingen. Sommigen vonden de Code Napoléon, zo heette het Franse wetboek, een enorme verbetering. Het nieuwe wetboek was volgens hen veel beter. Het nieuwe wetboek maakte bijvoorbeeld geen verschil meer tussen gewone mensen en edelen. De mensen die tegen de Code Napoléon waren, vonden dat Napoleon geen rekening hield met de plaatselijke gewoonten en afspraken.

18 Invloed van Napoleon

19 Invloed van Napoleon Ook met de dienstplicht voor jonge mannen waren veel mensen het niet eens. Zeker niet toen er steeds meer oorlogen kwamen waar soldaten voor nodig waren.

20 Napoleon Bonaparte Toen Napoleon was verslagen, dacht niemand erover om zijn veranderingen weer af te schaffen. Het nieuwe wetboek bleef bestaan, net als veel andere moderniseringen.

21 Napoleon Bonaparte Op 5 mei 1821 stierf Napoleon Bonaparte op Sint Helena, hij was toen 51 jaar oud. Oorspronkelijk werd aangenomen dat hij was overleden aan kanker, waarschijnlijk maagkanker.

22 Napoleon Bonaparte Napoleons lichaam werd overgedragen aan Frankrijk en werd later in een paalgraf in de Dôme des Invalides te parijs bezet.

23 Opdracht Jullie weten nu wie Napoleon was en wat voor invloed hij op Nederland heeft gehad. Het wetboek van Napoleon is erg belangrijk geweest. Bedenk nu zelf een aantal wetten waarvan jij vind dat ze belangrijk zijn. Leg ook uit waarom. Uiteindelijk bundelen we alle wetten samen tot een wetboek van de klas!


Download ppt "Napoleon Bonaparte 1769-1821."

Verwante presentaties


Ads door Google