De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De canon van moerdijk Venster Napoleon.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De canon van moerdijk Venster Napoleon."— Transcript van de presentatie:

1 De canon van moerdijk Venster Napoleon

2 De Franse tijd Tussen 1795 en 1813 staat de regio Moerdijk onder invloed van de Fransen. Of liever gezegd de beide Napoleons. De jongste van de twee, Koning Lodewijk Napoleon zoekt voortdurend contact met het volk en was een kundig bemiddelaar. Broer en Keizer Napoleon Bonaparte vond hem te loyaal en zette hem af. Hij lijfde Nederland in en stationeerde soldaten en douaniers in Willemstad… 1. Geologie 2. Vondsten 3. 1e bestuurders 4. Het Mirakel 5. Onder water 6. Boven water 7. Reformatie 8. Fijnaart/Heijningen 9. Klundert 10. Standdaarbuiten 11. Willemstad 12. Zevenbergen 13. Aard&karakter jarige oorlog 15. De Oranjes 16. Handel&ambachten 17. Beroemde passanten 18. Vervoer toen 19. Verkeer/vervoer nu 20. Monumenten 22. Franse tijd 23. Religie 24. Landbouw toen 25. Landbouw nu 26. Visserij

3 Konijn van Olland Lodewijk bleek een betrokken koning met oog voor de problemen van zijn volk. Hij probeerde zich zo goed en zo kwaad als het kon het Nederlands aan te leren. De verhalen gaan dat hij zich tijdens een toespraak in Amsterdam onsterfelijk had gemaakt met de uitspraak ‘Iek ben konijn van Olland’ (Ik ben koning van Holland), waarbij zijn Franse accent zijn Nederlands nog wat in de weg zat. Maar hij probéérde zich tenminste zoveel mogelijk aan te passen aan de Nederlanders en weigerde het Frans als hoofdtaal in te voeren. Hij vond het belangrijk dat de Nederlandse identiteit bewaard bleef.

4 Dure loge en bliksembezoeken
Tijdens zijn bezoek aan Zevenbergen zou Lodewijk Napoleon de nacht doorbrengen in het herenhuis van de heer Anemaat aan de Molenstraat. Heel het dorp was in rep en roer, alles moest versierd en verlicht worden en de bedden moesten prachtig opgemaakt worden. Het kostte Zevenbergen een hoop geld en uiteindelijk bleef de koning niet eens slapen! Hij bracht namelijk, tot grote teleurstelling van de Zevenbergenaren, de nacht door in Willemstad. Ook Klundert moest genoegen nemen met een bliksembezoek.

5 DE GULLE KONING We kunnen dus stellen dat onze gemeente een hoop schulden heeft overgehouden aan het bezoek van Lodewijk Napoleon. Schulden die pas later ingelost konden worden. Maar in ruil daarvoor kregen de inwoners een luisterend oor. Het was heel bijzonder dat een koning contact zocht met het volk en luisterde naar de problemen van het dorp en steun vormde voor de armen.

6 Wat heeft Napoleon uitgevonden.
De Meter De kilo Achternaam

7 Gemaakt door Annefleur en Britt


Download ppt "De canon van moerdijk Venster Napoleon."

Verwante presentaties


Ads door Google