Integraal risicomanagement

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startconferentie 25 maart 2010
Advertisements

Zicht op verandering.
Op weg naar meerjarenafspraken van GGZ Nederland, IGZ en HKZ over de toetsing van veiligheidsnormen, aansluitend op de doelstellingen van het patiëntveiligheidsprogramma.
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Lid raad van toezicht op voordracht van de cliëntenraad
QUICK SCAN OP KWALITEIT EN EFFICIËNTIE VAN DE SERVICES
Hoofdinspecteur verpleging en chronische zorg
Naar fair en effectief toezicht Jan Maas, Maas Bestuursvraagstukken Landelijke bijeenkomst Kinderopvang 5 november 2009.
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
De rekenkamer van Venlo
7 juli 2014 NTA Quiz Wat weet u van de NTA?. 7 juli Eén van de kernonderdelen van een VMS is… een rapportagematrix een risico-inventarisatie.
Risico’s en gevaren van techniek
Beleidsplan Welzijn Het Beleidsplan Welzijn heeft een tweeledig doel: het formuleren van het welzijn, van aan ons toevertrouwde dieren, voor besturen en.
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
Motivatie van de professional Willy Limpens
Visie Dienstverlening Secretarissen provinciale afdelingen, 9 april Utrecht Roelant Schenk.
Risicomanagement Beperking van vrijheid of ruimte voor kansen
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
Gedragscodes en het belang van waarden voor een goed bestuur
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Grip op de Omgevingsdienst Midden-Holland
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
9/11/2014 8:56:26 AM De ideale vestigingsplaats voor een Europees pensioenfonds - Belgisch Perspectief Elise Laeremans 7 december.
Ondernemen tussen markt en overheid Lessen voor hybride kinderopvangorganisaties Dr. Philip Marcel Karré
Crisismanagement in de zorg: communicatie op het grensvlak met het openbaar bestuur 1 november 2012 Marco Zannoni.
De rol van IGZ in het patiëntveiligheidsprogramma GGZ
Het Patiëntveiligheidprogramma GGZ 2008 – 2011, Wat is precies ontwikkeld? *de opbrengsten van het landelijk programma *de waarde voor de praktijk.
30 september 2005 Professioneel asset management Kunstwerken eindrapport.
Optimale Parkinsonzorg
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Introductie OHSAS
1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven november Doelen Programma Dienstverlening aansluiten wensen en behoeften klant voldoen aan wettelijke eisen denken.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 IPVO Werkbijeenkomst Leermiddelenbeleid Leeuwarden Ronald Kool, relatiemanager vo 25 november 2010.
Risicomanagement in projecten
Convenant Rotterdam Half Time Tribune MKB-Rijnmond 1 1.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Kwaliteitszorg…. U een zorg?
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Dienst Wijken Wijkdialoog Leidsche Rijn In gesprek met bewoners en professionals over de wijkambities tot 2014.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
“Kijken, denken en doen met voor risico”
Het INK-managementmodel: inhoud, filosofie, toepassing
 Leiden van een organisatie  ontwikkelingen sturen en beïnvloeden  beheersen van processen.
Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Wettelijk kader Kwaliteitswet zorginstellingen
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
Landelijke Agenda suïcidepreventie Directie Curatieve Zorg, Mw. Mr. M.O. Samuels.
1 Financiële risico’s decentralisaties Robert ‘t Hart
1 Cultuur Profielen & Programma’s GEDRAG Visie op leiderschap persoonlijke beleving business strategie transfer.
Landelijk beleidskader OTO. OTO Opleiden Trainen Oefenen Ter voorbereiding op een ramp of crises.
Zelforganisatie: einde van instituties? 10 november 2010 Inleiding Ton van Overbeek Voorzitter Raad van Bestuur Careyn Zuwe Aveant.
Risico-inventarisatie Unicoz GMR Gordon Robinson, 14 maart 2016.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Van financieel toezicht naar lokaal inzicht: De Echternach processie naar meer inzicht in je eigen financiële cyclus.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Brunssum op eigen kracht Beleidskader Rekenkamercommissie Brunssum 7 januari 2014 Etienne Lemmens Jean-Paul Essers.
Succesvol cultureel ondernemen
Financiële rechtmatigheid
Blik op de toekomst Annet van Zon Branche Jeugdzorg Gelderland Bestuurlijke conferentie 23 mei.
Programma Welkom! Toelichting op de masterclass Introductie van de gastsprekers Toelichting op Kamerbrief over goed bestuur.
Zero Accidents Netwerk Nederland Voorjaar 2014
Een kijkje in de keuken bij KleurrijkWonen
Toezicht op Goed Bestuur bij IGJ Toezichtfestival maart 2019
Programma Veilige zorg, ieders zorg
Transcript van de presentatie:

Integraal risicomanagement binnen Dimence 26 november 2010: Bestuurlijke conferentie risicomanagement GGZN

Inhoud Over Dimence… Governance en risicomanagement Risicomanagement Vragen?

Over Dimence…

Over Dimence… Afbeelding : Verzorgingsgebied Dimence

Governance en risicomanagement De vrijblijvendheid voorbij: sturen en toezicht houden op kwaliteit en veiligheid in de zorg (IGZ, Staat van de gezondheidszorg, 2009) Veiligheid in de zorg: achtergrondstudie bij de Staat van de Gezondheidszorg 2009 (2009, iBMG) Ruimte en rekenschap voor zorg en ondersteuning (juli 2009, VWS) Governance en kwaliteit van zorg (2009, RVZ) Zorgbrede Governancecode (2010, BoZ) Consultatie Toezichtkader ‘Bestuurlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid’ (2010, IGZ) Rode draad uit deze rapporten: een centrale aansturing op veiligheid ontbreekt, de verantwoordelijkheden zijn onvoldoende belegd of te diffuus of te vrijblijvend ingevuld wat leidt tot risicovolle en onveilige situaties

Governance en risicomanagement Twee belangrijke ontwikkelingen: Toenemende spanning tussen professionele, private en publieke governance Sturingsmodel ‘controleren’ versus ‘leren’ Vertrouwen is belangrijk!

Governance en risicomanagement

Risicomanagement in de actualiteit

Waar willen we naar toe? ‘In control’ zijn Integrale benadering Expliciet in kaart brengen van risico’s -> transparantie Inbedden in de P&C cyclus Sturen op risicomanagement (ipv incidentmnt)

Visie op risicomanagement Risico’s vormen een integraal onderdeel van onze activiteiten. Het is het beleid van Dimence om ervoor te zorgdragen dat risico’s die het behalen van de doelstellingen kunnen bedreigen door iedereen goed begrepen worden, zodat deze tijdig beheerst kunnen worden. Door het vroegtijdig signaleren van risico’s zijn wij in staat proactief te handelen en het systeem van beheersmaatregelen op adequate wijze aan te passen. De risico’s worden (binnen de risico acceptatiegraad) beheerst door de verantwoordelijke mensen in de organisatie op elk niveau. Door het geven van duidelijk over welke risico’s Dimence wel en niet wenst te lopen, willen we onze medewerkers de weg wijzen in het nemen van risico’s. Aan onze patiënten willen we tonen dat zij bij ons in veilige handen zijn. De maatschappij laten wij zien dat we maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Risico acceptatiegraad (1) We realiseren ons dat wij bepaalde risico’s moeten nemen om onze doelstellingen te kunnen bereiken. Wij stellen ons op als risicobewuste organisatie. Als zorgorganisatie zijn we over het algemeen terughoudend in het nemen van risico’s. Echter op bepaalde gebieden zijn we bereid een weloverwogen risicovoller beleid te voeren. We beseffen ons hierbij dat wanneer gekozen wordt voor een soms onzekere ontwikkeling, niet alleen de kans op succes maar ook de kans op mislukking altijd aanwezig zal zijn. Op deze van te voren gedefinieerde gebieden zijn we bereid dit risico te nemen.

Risico acceptatiegraad (2)

Risico acceptatiegraad (3) Wanneer meer specifiek wordt gekeken naar de risico’s die van invloed zijn op de doelstellingen, dan kan geconcludeerd worden dat Dimence geen risico’s wil nemen die: een negatief effect kunnen hebben op de veiligheid van patiënten en/of medewerkers (risicogebied processen) een negatief effect kunnen hebben op de reputatie of het imago van Dimence (risicogebied maatschappij) kunnen leiden tot het niet nakomen van wet- en regelgeving (risicogebied politiek/juridisch) de continuïteit van Dimence in gevaar kunnen brengen (risicogebied middelen)

Risico acceptatiegraad (4) Met betrekking tot de doelstelling ‘toonaangevende innovatieve kennisorganisatie’ wil Dimence een risicovoller beleid voeren met betrekking tot risico’s: die een positief effect kunnen hebben op procesoptimalisatie (risicogebied processen) die een positief effect kunnen hebben op de state of the art vakinhoudelijke kennis en producten o.a. door het bestaan van kennis- en expertisecentra binnen Dimence (risicogebied medewerkers) die een positief effect kunnen hebben op de toepassing van ICT ter ondersteuning van zorgprocessen (risicogebied middelen)

Risico analyse Waar lopen we tegenaan?

Risico inventarisatie Doelstelling Kwalitatief hoogstaande zorg Risicogebied Medewerkers Risico Kwalitatief goede zorg wordt niet geleverd doordat de deskundigheid van personeel niet goed aansluit op de gevraagde zorg

Onveilige zorg door ondeskundig personeel???? http://www.youtube.com/watch?v=2SohQo6pMEA

Wat hebben we met de risico analyse gedaan? Top 10 risicodossiers zijn benoemd in kaderbrief: Dwang & Drang Veilig werken Medicatieveiligheid Suïcidepreventie Psychiatrische en somatische comorbiditeit Voedselveiligheid Gebouwveiligheid (incl. brandveiligheid) Informatiebeveiliging Personeel Financiën Extra risicodossiers RvB-RvT: Vastgoed Governance

Wat hebben we met de risico analyse gedaan? Programma organisatie rondom risicodossiers Top 10 risicodossiers standaard op agenda op elk werkoverleg Elk organisatieonderdeel heeft een risicomanagementplan

Vragen?

Contact Sybren Bangma Voorzitter raad van bestuur Dimence s.bangma@dimence.nl Dimence Postbus 5003 7400 GC Deventer