Beslishulp beroerte thuis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op koers met het Zelfmanagementkompas
Advertisements

Casus M orthopedagogisch bekeken
Korte schets van het Menzis GGZ inkoopbeleid 2013
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Special Interest Group SIG EduStandaard ES Werkgroep Metadata WG MD maart 2013 Mogelijk gemaakt door:
Informatie en gebruikershandleiding versie 3.0 Mei 2010 Arthur Kleijn
Duizenden mensen in de zorg zetten zich in 26 JUNI CHANGE DAY NEDERLAND Iedere dag staan er duizenden mensen in de zorg klaar om anderen te helpen. Zij.
Mogelijkheden en beperkingen bij terugkeer naar arbeid
PRESENTATIE AFSTUDEERONDERZOEK Robin van Leeuwen 2010.
Eerstelijnspsychologische functie Poperinge-Ieper-Diksmuide.
VUmc Basispresentatie
Teamleren, hoe werkt dat?
Wie is aan zet ? - 1 jaar BYOD op het Liemers. Stand van zaken: – Devices mógen: iedereen weet dat – Regels hanteren ? – Neemt het aantal devices toe.
Presenetatie Landelijke Studiedag Multiproblemgezinnen 30 mei 2013 Ellen Loykens Molendrift
Pilootproject ZorgTV Ervaringen en conclusies Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen 29 juni 2010.
pilot studie Chronische CVA zorg in de huisartsenpraktijk.
Informatie en gebruikershandleiding versie 2 April 2009 Arthur Kleijn
DE KLIMOPSTUDIE OUDEREN EN KANKER
Gebruikerscommissie Gaëlle Vanbutsele
opslag en ordening digitale verwerking van informatie
Drugs- en alcoholverslaving
Projectmanagement (SBC) 19 november 2009
Vermoeidheid na een CVA
Welkom Eerste openbare casuïstiekbespreking 2012 Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland.
Opzet van onderzoek in de chronische fase Werktitel: “CVA-APK” CVA-keten Regio Zuid-Kennemerland
Een nieuwe kijk op “nazorg” voor patiënten met NAH
Patiëntenparticipatie: Ook in de stroke service?
24 MEI UITREIKEN VISIEDOCUMENT REACTIES /OPMERKINGEN Een helder en over het algemeen duidelijk verhaal Als keten zijn we al best vooruitstrevend!
SIGEB: Signaleringsinstrument voor de thuissituatie
CBO richtlijn beroerte
Enquête ‘Coördinator’ Een overzicht van de antwoorden
Werken met SIGEB/ ACAS Presentatie door Rita Fleur,
Screening in de thuissituatie: ACAS
Screening in de thuissituatie: evaluatie gebruik ACAS
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
CQ en empowerment. Joop Gillissen, directeur DVN 24 april 2007.
Diseasemanagement programma psychotische stoornissen 12 april 2011 Vera van Stiphout.
Entercultureel een digitaal leertraject voor het verwerven van interculturele competentie Joke Simons (Lessius Mechelen) FLAMENCO, 15 mei 2012.
Kwaliteitscriteria; wat, waarom en hoe? Lisenka van Loon, projectleider NFK 19 april 2010.
De patiënt aan zet Lynn Rulkens Programmamanager zorginnovatie, CZ
Mijn Trajectboekje Een handige hulp?.
De MCC werkafspraak CVA/TIA, wat wordt er verwacht van de POH
Family Presence during Cardiopulmonary Resuscitation Jabre P
Netwerkbijeenkomst GGZ Midden Limburg juni 2014 René bekhuis CZ
Langer doorwerken door oudere werknemers
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
A W N I R M E O T Revalidatie van CVA-patiënten.
Kiezen voor zorg in de laatste fase Herman Haverkort KITTZ.
Psychosociale begeleiding bij kanker
De patiënt achter het CVA: persoonlijke factoren
Omgaan met de gevolgen van trombose
1 Project Richtlijn CVA in praktijk implementatie van de ‘Oefengids’ Trisca Bosch en Conny Beerepoot 23 april 2012.
Later begint vandaag: Vroegtijdige zorgplanning vanuit een vragenlijst.
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Ervaringen in de praktische betekenis met het Beroerte Advies Centrum
Centraal meldpunt onverzekerdenzorg Sylvia Commandeur 16 februari 2017
WOG Opening Verslag vorige keer
Workshop Kernboodschap Gebiedsgericht Werken 14 oktober 2016
De Kracht van Communicatie
De rol van de huisarts in de oncologische nazorg
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
Samenwerking HA en SO in verzorgingshuis
De Kwaliteit Verbetercyclus
Opnieuw licht op de zaak
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Werkgroep transmurale communicatie
Aanmeldingen schooljaar
The making of: Omgevingsvisie
drs. Marije van Dalen Promovenda/psycholoog-onderzoeker
Transcript van de presentatie:

Beslishulp beroerte thuis Annette Baars-Elsinga, Mia Willems & Bertjo Renzenbrink

Programma Aanleiding Doel ‘Beslishulp Beroerte Thuis’ Projectplanning Stand van zaken Hoe ziet het er nu uit!

Aandacht voor chronische fase na CVA, Mia Willems et al, 2012 Aanleiding project Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de patiënten die een CVA krijgt, in de jaren erna inactief, vermoeid, somber en beperkt mobiel is. Ook partners van CVA-patiënten hebben vaak gezondheidsklachten. Ze rapporteren onder andere een mindere kwaliteit van leven en depressieve symptomen. De klachten van patiënten en hun partners kunnen in de loop van de tijd verergeren. Is dit herkenbaar voor jullie? Aandacht voor chronische fase na CVA, Mia Willems et al, 2012

Aanleiding project Hulpverleners geven aan weinig inzicht te hebben op de diverse verwijsmogelijkheden voor CVA-patiënten in de chronische fase. Veel verschillende hulpverleners betrokken bij de nazorg van CVA patiënten Huisarts / praktijkondersteuner gemiddeld zo’n 45 patiënten in het bestand – groeiende groep

Doel Ontwikkelen van een digitale beslishulp om CVA patiënten in de chronische fase te screenen op problemen en de verwijsmogelijkheden aan te geven. Bruikbaar voor alle hulpverleners betrokken bij de nazorg. Patiënten en/ of familie kunnen deze beslishulp (in de toekomst) ook zelf kunnen raadplegen. Digitale beslishulp Er moet zeker een digitale beslishulp komen als je kijkt naar de ontwikkelingen in de zorg. Het is nog de vraag of er ook een papieren versie moet zijn. Een van de punten die we graag aan jullie willen voorleggen. Chronische fase De zorg in de chronische fase gaat in op het moment dat de patiënt terugkeert in de thuissituatie (definitieve woonsituatie). Dit kan zijn na ontslag uit het ziekenhuis, revalidatiecentrum, of na revalidatie in het verpleeghuis of na poliklinische revalidatie. Dit is het moment dat de patiënt (en zijn naaste / mantelzorger) het leven weer moet(en) zien op te pakken en moet(en) leren omgaan met de gevolgen van het CVA. Dit is de definitie zoals deze ook door het kennisnetwerk CVA Nederland wordt gehanteerd. Verwijsmogelijkheden Er zijn al wel screeningsmogelijkheden voor CVA patiënten in de chronische fase maar wat hier nog niet bij gedaan is, is de stap toevoegen waar je deze patiënt dan naar toe moet verwijzen. De focus van Beslishulp beroerte thuis ligt een totaaloverzicht van de zorg in revalidatiecentra en ziekenhuizen maar wij hopen meer mee te kunnen nemen zoals de zorg die beschikbaar is in de 1e lijn. Dit is ook een van de punten waar Manon Fens ons straks iets meer over kan vertellen. Er zijn veel verschillende hupverleners die zich met nazorg bezig houden, de beslishulp beroerte thuis moet voor al deze hulpverleners geschikt zijn. Dat zorgt misschien ook voor andere eisen. Daarom heeft deze werkgroep ook een diverse samenstelling. Het mooist zou natuurlijk zijn als een patiënt of naaste straks de beslishulp zelf in kan vullen. Dit stelt weer andere eisen aan het product. We gaan zeker ons beste doen hiervoor.

Conceptversie Om te komen tot een conceptversie zijn de volgende stappen genomen: basis is ACAS (voorheen SIGEB) bijeenkomst werkgroep patiëntenvereniging geraadpleegd feedback werkgroep op papieren versie Waar moet naar gevraagd worden? Welke probleemgebieden. De probleem gebieden zijn gelijk aan die van de ACAS (voorheen SIGEB) een screenings instrument voor CVA patiënten in de chronische fase afgenomen door de thuiszorg. Dit neemt nu ongeveer 1,5 uur in beslag. Werkgroep bestond uit praktijkondersteuner, thuiszorg, revalidatiearts,

Testfase Eerste digitale versie getest door 15 (verschillende) hulpverleners Tweede digitale versie getest door 5 (verschillende hulpverleners Laatste aanpassingen worden momenteel gemaakt.

Eisen eindproduct centrale vraag: Wat willen we weten? Welke probleemgebieden/ vragenlijsten moeten erin? Waar moet naar gevraagd worden? Welke probleemgebieden en welke vragenlijsten. Is er wel een vragenlijst nodig?

Patiëntenperspectief (I)ADL Sociale activiteiten Cognitie Communicatie Emotioneel/psychisch Vermoeidheid Risicomanagement leefstijl Risicomanagment medicijnen Medische controle Medische status Relatie met naasten Informatievoorlichting Wat verwachten jullie dat de 3 belangrijkste items zijn? Overleg enkele seconden met je buurman/buurvrouw. Ik zal verklappen dat het het in de bovenste helft zit. Ik noem de eerste 6 items een voor een, mag ik van jullie handen zien als je denkt dat die in de top 3 zit.

Patiëntenperspectief Top 3 belangrijkste items: 1. 2. 3.

Patiëntenperspectief Top 3 belangrijkste items: Cognitie Vermoeidheid (I)ADL

Patiëntenperspectief Digitaal – papier Afname duur < 30 minuten - > 30 minuten In te vullen door patiënt – hulpverlener Nadruk op screening – verwijzing Vragenlijsten gebruiken – open vragen Naast de probleemgebieden hebben we ook een aantal vragen gesteld over

Patiëntenperspectief Digitaal – papier Afname duur < 30 minuten - > 30 minuten In te vullen door patiënt – hulpverlener Nadruk op screening – verwijzing Vragenlijsten gebruiken – open vragen Zwarte items geen duidelijke verdeling. Rode items wel Nadruk op screening werd uitgelegd met argument dat dit belangrijk is voor de juiste verwijzing. Je kunt niet goed verwijzen zonder goed te screenen.

Perspectief werkgroep Digitaal – papier Afname duur < 30 minuten - > 30 minuten In te vullen door patiënt – hulpverlener Nadruk op screening – verwijzing Vragenlijsten gebruiken – open vragen Naast de probleemgebieden hebben we ook een aantal vragen gesteld over

Perspectief werkgroep Digitaal – papier Afname duur < 30 minuten - > 30 minuten In te vullen door patiënt – hulpverlener Nadruk op screening – verwijzing Vragenlijsten gebruiken – open vragen Dezelfde vragen zijn gesteld aan de werkgroep: Betreft afnameduur voorkeur voor 30 minuten.

Vragenlijst invullen: (I)ADL Sociale activiteiten Cognitie Communicatie Emotioneel/psychisch Vermoeidheid Verduidelijkende vraag: Behoefte aan begeleiding? ADVIES

Opbouw advies I STAP 1 Invullen vragenlijsten Bij problemen – aanvullende vraag      

Opbouw advies II STAP 2 Op basis van de uitkomsten maak een keuze welk advies je wilt weergeven Vrije tekst toevoegen Advies opslaan/ printen

Verwijsmogelijkheden

Hoe nu verder? Gratis beschikbaar op www.synthezis.nl Er volgt nogmaals een evaluatie na 1 jaar gebruik Doorontwikkeling Up to date houden folder overzicht en vragenlijsten Financiering?

Beslishulp beroerte thuis

aelsinga@umcutrecht.nl