3 de collegagroep voor zorgcoördinatoren 17/01/2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 6 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Advertisements

Leefgroepen in de kleuterschool
MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
vrije basisschool De Bloesem
Informatieavond 22 april 2013
Collegagroep : Roze korrels voor zorg! Beatrijs Van De Casteele en Luc Lemarcq.
Werken met de BaSO-fiche
Weer Samen Naar School 2012 en verder studiedag Dronten,
Ouders & School “Ouderbetrokkenheid in het secundair onderwijs” Promotoren: Prof. Dr. Piet Van Avermaet Prof. Dr. Ruben Vanderlinde Onderzoekers: Celine.
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Realisatie kindcentrum
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
Wat komt er zoal bij kijken?
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Vijf-gelijke-dagen model
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
4de collegagroep voor zorgcoordinatoren 13 maart 2013
de ouderbetrokkenheid vergroten
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst - Brugge.
Onderwijskundig Ontwerpen Vzw Horizon Lotte Beernaert Lieselot Bolle Lien Lagrange Céline Sercu
2de collegagroep Roze korrels voor zorg!
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Terugkoppeling OLB Collegagroep zorg Valérie De Smet 16/1/2014.
3 de Collegagroep voor zorgcoördinatoren. 24/01/2012.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Het werken met portfolio
TIENERZWANGERSCHAP BINNEN DE SCHOOLCONTEXT IVIO Binnenhof Gent
Pass’t Montessorionderwijs ?
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
van schooladvies tot inschrijving
Planborden en dag- /weektaken
Workshop klassenmanagement
Welkom op de ouderavond van de groepen 4
Kanjertraining..
Online filmpjes maken. (
1. 2 Waarom Multimove in Damme ? 3 Nog geen activiteiten naar die doelgroep. Extra sportief aanbod na de schooluren. Meer kleuters aan het bewegen krijgen.
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Basisschool Op De Horst
Basisschool Op De Horst
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Keuzeworkshop 3 “ouders betrekken bij taalbeleid, hoe doe je dat?” Robertjan de Wilde Docent/Trainer C-lion.
Wijzigende regelgeving sector Basisonderwijs Ingrid Verstrepen.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Terugkoppeling Oudercafé HUISWERK & MEERTALIGHEID.
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
Experten in de derde graad Proefproject
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Wat is coöperatief leren?
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Eind september 2015 stelden de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor.
Ze durven de taal die ik geef niet meer te gebruiken
Communicatie CAR Tonté Chow – Dienst Communicatie Voorstelling:
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Inleiding campusvoorrang
Cijferloos lesgeven bij talen
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Transcript van de presentatie:

3 de collegagroep voor zorgcoördinatoren 17/01/2012

Programma: Het tomatisavontuur van de Triangel. Casussen ahv coöperatieve werkvormen. Presentatie Kies Raak in het kader van onderwijsloopbaanbegeleiding door vzw De schoolbrug. Een toetje! Schoolrijpheid opdracht via google.docs. Interessante studiedagen Simple Simon.

“Tomatis luistertraining.”

Misschien weten jullie dat we bij ons op school al enkele jaren bezig zijn met Tomatisluistertraining: het gehoor van kleuters wordt via muziek op bepaalde frequenties getraind in het oppikken van de frequenties van onze taal. Dit is belangrijk voor het correct horen van alle klanken in het Nederlands. Er zijn momenteel drie scholen die dit organiseren in België. Wij zijn op bezoek geweest in de andere twee scholen, en we hebben ons laten overtuigen door hun enthousiasme om ook in te stappen in het Tomatisavontuur. Het is zeker een enorme investering, zowel naar middelen als naar tijd en organisatie toe, maar de eerste resultaten lijken goed. Zo hebben we vorig jaar een grote verbetering gezien in het lezen en in de werkhouding van de kinderen die startten in het eerste leerjaar (na één jaar Tomatis luistertraining).

Casussen uit de groep!

Ik wil als zorg-gokjuf graag een comeniusproject rond “zittenblijven” uitschrijven. Kan ik dit als de andere leerkrachten dit niet zien zitten? Voor onze school willen we graag starten met een zorgwebsite. Nu gebruiken we blogspot voor alle klasblogs. Maar deze is niet zo gebruiksvriendelijk als opzoek- of infomedium. Weet jij een andere methode die 'gratis' is of hebben we daar geld voor?

Een toetje!

Kies Raak door vzw de Schoolbrug Doelstellingen Ouders maken een bewuste school- en studiekeuze. D.w.z.: - in overin overleg met het kind - in overeenstemming met interesses en mogelijkheden van het kind - starten tijdig met het nadenken over een school- en studiekeuze - schrijven hun kind ook tijdig in - kennen hun rechten bij inschrijving in een nieuwe school en raken ook ingeschreven. School, CLB en De Studiewijzer geven voldoende informatie afgestemd op de doelgroep zodat ouders een bewuste keuze kunnen maken. Inbedding van de activiteiten in de school.

Activiteiten in Kies Raak Introduceren van activiteiten in de school zoals: Talentenzoektocht Beroepenmarkt Getuigenissen Info over het secundair onderwijs Schoolbezoeken Stellingen rond schoolkeuze Via multimedia: video, website De Studiewijzer en De Stapper, …

Schoolrijpheid

Een toetje!

Interessante studiedagen.

Segregatie in het Basisonderwijs: Het afgelopen jaar kwam de etnische segregatie tussen scholen meerdere malen in de media. Dit ging soms gepaard met het uiten van meningen die niet altijd even onderbouwd waren. Naar aanleiding van de afronding van een vierjarig onderzoeksproject (FWO) naar de omvang, oorzaken en effecten van segregatie in het basisonderwijs organiseren de onderzoekspartners een slotconferentie om een breed netwerk van stakeholders de kans te geven kennis te nemen van de onderzoeksresultaten en hierover in interactie te gaan. Vrijdag 17 februari u00 – Auditorium Zeger Van Hee – De Valk - Tiensestraat 41, Leuven *Inschrijving vereist €18 inclusief boek

1.Communicatie met ouders

2. PCM congres Gent

Positief leren omgaan met diversiteit via klasuitwisselingen

Welbevinden van leerlingen! Hoe gaat de onderwijsinspectie bij een doorlichting het welbevinden van de leerling/cursist na? In de huidige doorlichtingsronde is de component output het vertrekpunt voor de doorlichting. Deze component bestaat naast de meetbare indicatoren 'leerprestaties', 'outcomes' en 'schoolloopbaan', ook uit de (zogenaamde) zachte outputindicator 'tevredenheid'. Deze indicator bestaat op zijn beurt uit de variabelen 'welbevinden van leerlingen/cursisten', 'tevredenheid van de personeelsleden' en 'tevredenheid van partners met wie wordt samengewerkt'. De Vlaamse onderwijsinspectie definieert welbevinden als de mate waarin de leerlingen de school beleven vanuit actuele en duurzame schoolervaringen. Het gaat om een multidimensioneel begrip dat het resultaat is van de perceptie van volgende dimensies: de tevredenheid of hoe leerlingen zich voelen op school en in de klas, de betrokkenheid of de wijze waarop de leerlingen zich engageren op klas- en schoolniveau, het academisch zelfconcept, waarbij de klemtoon ligt op het beeld dat de leerlingen hebben over het eigen schoolse kunnen, het pedagogisch klimaat dat een beeld geeft van de wijze waarop leerlingen het klimaat in de school en in de klas percipiëren de sociale relaties of de interpersoonlijke relaties van de leerlingen op school. Net zoals de gegevens van de harde output nemen de inspecteurs de gegevens die de scholen over 'tevredenheid' ter beschikking stellen, mee als bronnenmateriaal tijdens het vooronderzoek en het doorlichtingsbezoek. Zo bekomen ze een genuanceerd en volledig beeld over de onderwijskwaliteit van een school. De onderwijsinspectie ontwikkelt in de eerste plaats voor het leerplichtonderwijs (bao, bubao type 1 en 8, so, dbso, buso OV3 en OV4) gestandaardiseerde vragenlijsten om te peilen naar het welbevinden van de leerlingen en om na te gaan of scholen in het kader van hun kwaliteitszorg het welbevinden van hun leerlingen bewaken. Vanaf schooljaar komen de vragenlijsten ter beschikking van de scholen die doorgelicht worden. De vragenlijsten komen vanaf schooljaar ter beschikking van alle scholen.

Simple Simon De film is een langspeelfilm van 87''. Het is geen documentaire maar een grappige film met als hoofdpersonage Simon, een jongen met Asperger. De kenmerken van ASS worden wat uitvergroot en extreem gemaakt om een duidelijk beeld te geven. Ook worden veel beeldende elementen gebruikt om de manier van denken van Simon visueel duidelijk te maken. Handelingsgerichte opbrengsten zijn er zeker, vooral naar inzicht en omgaan met ASS kinderen. De film is een langspeelfilm van 87''. Het is geen documentaire maar een grappige film met als hoofdpersonage Simon, een jongen met Asperger. De kenmerken van ASS worden wat uitvergroot en extreem gemaakt om een duidelijk beeld te geven. Ook worden veel beeldende elementen gebruikt om de manier van denken van Simon visueel duidelijk te maken. Handelingsgerichte opbrengsten zijn er zeker, vooral naar inzicht en omgaan met ASS kinderen