door mannelijke artsen van vrouwelijke patiënten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een gebrek aan patiëntveiligheid
Advertisements

PATIENTENRECHTEN EN PLICHTEN
Binnen een VPG-setting
Inschrijven - stroomdiagram
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
GEDEELD BEROEPSGEHEIM ONDER ARTSEN SYMPOSIUM PROVINCIALE RAAD ANTWERPEN ORDE VAN ARTSEN G. ALBERTYN
VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
BIEDT EEN ORDE VAN ARTSEN ANNO 2010 EEN MEERWAARDE? 5 JUNI 2010 PATRIK VANKRUNKELSVEN Orde van geneesheren: een nieuw concept.
Beroepsgeheim op de SEH
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
Water, schapen en vrouwen
SUBROGATIE Aon Risk Services.
De rechtsbijstandverzekering, enkele deontologische aspecten Permanente vorming Vlaams pleitgenootschap 16 november 2001.
De nieuwe zorgverzekering
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
‘Op weg naar de huisarts’
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
4.3 Politieke stromingen.
Collectieve en Individuele valbeveiliging
Doorbreek de muur van stilte:
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Frequent gestelde vragen
Woord van Leven Mei 2011.
LOB Wat wordt er allemaal binnen de school gedaan en wat is er buiten de schooltijden als voorbereiding te doen.
Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.
Het Potlood.
Bij ons vrouwen gaat, samen met onze leeftijd, ook ons gewicht omhoog
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Face t0 face - 3 De wet van het koninkrijk …. Face t0 face - 3 Johannes 13:1-20 Pijnlijke situatie : slaaf vergeten voor de voetwassing Allen klaar om.
Vrijwel iedereen die aan sport doet, of heeft gedaan, kent wel de term fair play. Globaal kunnen we het fair play-beginsel omschrijven als 'het hanteren.
De ethiek van de publieke sector Den Uyl lezing 2006 Margo Trappenburg.
Aanpassing Selectie beleid
De beste hypotheek tegen de laagste kosten! Door de kredietcrisis, eurocrisis, etc wordt het steeds lastiger om exact te berekenen hoeveel hypotheek u.
Wat willen we vandaag doen?
Interpreteren van data
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
Wachtdienstregeling.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
19 april y9nVa3LJr8&feature=fvst.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Atelier: ‘Vrij en bekwaam om te kiezen’ Nadia Hadad – Tim Claerhout – deelnemers aan het atelier – Geert Van Hove.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Patiënten kunnen artsen beter
RISPERDAL ® CONSTA TM voor de onderhoudsbehandeling bij schizofrenie.
STELLINGENSPEL.
In dit winkelcentrum hebben vrouwen de mogelijkheid een echtgenote te kiezen uit verschillende mannen...
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Functie 2B: ambulante langdurige zorg Samenwerking met de eenheid 511 UMC Sint-Pieters ziekenhuis Modaliteiten uitbouwen voor een goede samenwerking tussen.
“En bovenal, kleed u in de liefde, dat is de band die u tot een volmaakte eenheid maakt!”
Welkom bij het eerste huwelijksbureau op het net !! In deze presentatie is het mogelijk om de vrouw te vinden die vanaf nu uw dagen zal kleuren. Contactbureau.
STOPPEN MET DIALYSEREN
Multimorbiditeit bij mensen met verstandelijke beperkingen de rol van informatie-uitwisseling NHG Wetenschapsdag 8 juni 2012 Mathilde Mastebroek, arts.
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
HIV en disclosure ”Mag ik het zeggen?” Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard-D’Hulst.
9. Administratieve info. Administratieve info Alle briefwisseling bestemd voor het Departement Arbitrage wordt gericht aan het secretariaat: Marathonlaan,129.
PROJECT ZOET ZWANGER REGISTRATIE PRAKTISCHE ASPECTEN.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Prof. Em. Dr. Etienne De Groot Voorzitter Grondwettelijk Hof
Prof. Em Psychiatrie Paul Cosyns UA
Mediprima en Dringende Medische Hulp
ASGB-symposium voor de startende arts
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
Transcript van de presentatie:

door mannelijke artsen van vrouwelijke patiënten Gedragscode n.a.v weigering van medische zorgen door mannelijke artsen vanwege partners van vrouwelijke patiënten Johan Van Wiemeersch – Ethiek en Economie Studiedag VVOG – 19 april 2008

Beroepsvereniging van Belgische Gynaecologen en Verloskundigen VVOG + Beroepsvereniging van Belgische Gynaecologen en Verloskundigen

Nationale en internationale media aandacht

Nationale Raad van de Orde van Geneesheren V.B.S. Parket-Generaal Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen

De Procureur-Generaal schrijft :

“Wat de tekst zelf betreft, zijn geen onmiddellijke aanpassingen nodig “Wat de tekst zelf betreft, zijn geen onmiddellijke aanpassingen nodig. … De praktische invulling van uw gedragscode kan moeilijk zijn en de artsen moeten hierop goed voorbereid zijn. Indien het nodig mocht blijken, ben ik uiteraard bereid u verder te helpen”, Y. Liegeois, Procureur-Generaal

Het VBS schrijft :

“Het uitvoerend bestuur van het VBS heeft in zijn vergadering van maandag 25 februari kennis genomen van uw voorstel van gedragscode… Het VBS kan zich terugvinden in het door u gedane voorstel”, J. Demeere, Voorzitter VBS

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding schrijft :

“Wij hebben het voorstel van gedragscode met aandacht gelezen en kunnen ons goed terugvinden in de tekst. Er wordt terecht gewezen op de vrijheid om een arts te kiezen, op het recht van een patiënt om zorg te weigeren, maar ook op het feit dat deze vrije keuze slechts aan de patiënt zelf en geenszins aan derden toekomt”, Jozef Dewitte, Voorzitter

De Nationale Raad van de Orde van Geneesheren schrijft :

“Uw ontwerptekst van gedragscode werd door de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren inhoudelijk correct bevonden en de Nationale Raad is dus akkoord met de stellingen vervat in uw ontwerptekst. De voorzitters van de VVOG en van de Beroepsvereniging zullen op het bureau van de Nationale Raad uitgenodigd worden ten einde de mogelijkheid van een aanvulling van de Code van Geneeskundige Plichtenleer te overwegen. Ik wil u graag feliciteren met uw standvastigheid in deze materie”, Georges Albertyn

De Antwerpse Imam Nordine Taouil zegt :

“…In de Islamitische religie mag men zijn intieme delen niet aan iemand van het andere geslacht laten zien, behalve aan de echtgenoot. Maar nood breekt wet : als om één of andere omstandigheid geen vrouwelijke gynaecoloog aanwezig is, dan mag een mannelijke arts ingrijpen.”

Dr. Kalai Mouloud, MUG geneesheer, A.Z. Vesalius, Tongeren, zegt :

“…de gezondheid van de patiënt komt voor alles “…de gezondheid van de patiënt komt voor alles. De kwaliteit van de arts is belangrijker dan de sekse. Vergeten we niet dat in verschillende moslimlanden niet eens vrouwelijke dokters voorhanden zijn omdat vrouwen er niet kunnen studeren”

Gynaecologen Radiologen Cardiologen Gastro-enterologen …

Gedragscode

De vrije artsenkeuze is een essentieel recht van iedere patiënt De vrije artsenkeuze is een essentieel recht van iedere patiënt. Elke patiënt(e) mag onvoorwaardelijk beroep doen op zijn/haar arts van keuze ; zowel voor de diagnostiek (zijnde het klinisch onderzoek en eventueel technische verrichtingen) als voor de behandeling. Aan dit fundamenteel recht mag en zal niet worden getornd. Deze situatie wijzigt wanneer beroep wordt gedaan op spoedgevallendiensten of georganiseerde wachtdiensten van de verschillende medische disciplines.

Elke patiënt dient er bij het eerste contact van op de hoogte gebracht te worden dat de organisatie van de spoedbehandeling en van de wachtdiensten beperkingen inhouden voor de integrale vrije keuze van een beoefenaar. De bestaffing van hoger genoemde diensten gebeurt op basis van medische competentie en kwaliteit van zorg.

Wacht- en urgentiediensten kunnen geen rekening houden met het geslacht van de zorgverstrekker (net zo min als andere criteria die geen verband houden met de competentie van medische zorg). De beschikbaarheid en aanwezigheid van artsen in het ziekenhuis in het kader van spoed- of wachtdiensten zijn vooraf vastgelegd en raadpleegbaar.

Zowel de wet betreffende de rechten van de patiënt als de deontologische regels bepalen dat de patiënt steeds het recht heeft zorg te weigeren. Deze weigering dient schriftelijk te gebeuren en wordt bij het dossier gevoegd.

Bij weigering of intrekking van toestemming wordt in functie van de urgentie verwezen naar een dienst welke de gevraagde keuze kan waarborgen of wordt binnen de perken van het mogelijke de nodige kwaliteitszorg toegediend, zonder evenwel dwang uit te oefenen.

De vrije keuze komt slechts toe aan de patiënt zelf en geenszins aan partners, familieleden of andere derden, ten opzichte van wie zo nodig de gepaste ordemaatregelen dienen te worden genomen. Derhalve wordt een correcte houding vanwege de patiënt of directe familie ten aanzien van de organisatie van wachtdiensten gevraagd.

Het woord is aan jullie ….