FAVV Gemeenschappelijke vergadering RC - Wetcom Brussel 23.01.2009 S. LAURYSSEN – R. REMY TEST-AANKOOP.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
Advertisements

Cawar Consumer Awareness. Doelstellingen  Bepalen wat de omvang van de problemen rond consumptie is.  De kwaliteit evalueren van de informatie die wordt.
NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010
Persconferentie minister Johan Vande Lanotte: De Federale Ombudsdienst voor de Consument 18 februari 2014
Communicatie- programma 10
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Risico’s en gevaren van techniek
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
Wordt de patiënt door ICT ondersteund in het vervullen van zijn behoeften(zijn leefwereld)? Wouter Meijer 4C-able BV.
IAE UPEX Wie heeft welke rol?
AAN DE HAND VAN ONDERZOEK NAAR STAMCELLEN VAN PROF. DR. MUMMERY Lesbrief Wetenschappelijk Onderzoek.
Publieke en private belangen in de financiёle sector Publiek belang: adequaat functioneren van de financiële markten Publiek belang: Europese interne.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
Thema-bijeenkomst 6 september 2012
Uitdagingen voor de cliëntenparticipatie Alliantiedagen 2011 CliP.
Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen ? Even voorstellen
CLARIN: een introductie Ineke Schuurman Coördinator CLARIN-Vlaanderen.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
Welkom bij de presentatie van het
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Gemeente Puurs Fran Wauters Klantencoördinator 1 juni 2012
6 pijlers van de code in beeld
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
BBC – LDC.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november 2007 tot oktober.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
OO Analyse in de praktijk OO Analyse in de praktijk V Enkele Design Patterns.
De Toekomst Marketing.
De vermaatschappelijking van de zorg De verzorging van de maatschappij
1 GIPSO : gids voor inclusieve projecten en sociaal ondernemen  Advies en coachingsbureau  Woon- en dagbestedingsinitiatieven  Ouder- en netwerken van.
Producten & Werkprocessen
Het wettelijk statuut van klinisch psychologen en psychotherapeuten
Het discriminatieverbod en redelijke aanpassingen Annelies D’Espallier
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 21 APRIL 2005.
Burger een elektronische brievenbus waarin de burger op een gecentraliseerde en beveiligde manier officiële documenten kan ontvangen de tool is zo ontworpen.
Communicatie en voorlichting Welke informatie bereikt de consument (volledig, voldoende, niet eenzijdig, van wie, etc.) Wat is de achtergrond van de beleving.
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
SADANopdracht: outplacement Stap 2. Sectoraal outplacement in kaart gebracht Olivia Mahmudova 1BaTP A3.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Onze arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers levert u de arbeidsongeschiktheidsverzekering met.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Denise Goessens-Nix, ketencoördinator CVA keten Parkstad Utrecht, 7 oktober 2015.
SCHELDESYMPOSIUM | 26 november 2015 SCHELDESYMPOSIUM 26 november 2015.
LOKAAL SOCIAAL BELEID GENT Pro actieve dienstverlening Verkenning ter voorbereiding van de opstart van het project Willem Gobeyn.
BUURTBEMIDDELING. ALGEMEEN Definitie Bemiddelen Tussen (groepen van) personen Eenzelfde buurt betreden/ gebruik maken Methodiek Geïnspireerd op de methodiek.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
FLORIADE 2012 IN PERSPECTIEF Managen van verwachtingen, sturen van resultaten.
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Startpagina zonder foto Werksessie waarden & de deontologische code 2 september 2016.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Maatschappelijk vraagstuk
Het 7-stappenplan Er bestaan verschillende modellen en stappenplannen om morele dilemma’s te analyseren en tot een beslissing te komen. Wij gebruiken “het.
Bemiddelen binnen katholiek onderwijs
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Rapportage van voortgang of status
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

FAVV Gemeenschappelijke vergadering RC - Wetcom Brussel S. LAURYSSEN – R. REMY TEST-AANKOOP

ANALYSE TEST-AANKOOP – WENSEN EN BEDENKINGEN  GEEN SWOT analyse « pure et dure »…  Noch een exhaustive lijst van onefficiënte kritieken…  Maar eerder wensen, verwachtingen en denkpistes voor de toekomst.  SINDS JAAR EN DAG HEEFT TEST-AANKOOP GEPLEIT VOOR EEN OVERKOEPELEND ORGAAN INZAKE VOEDSELKWALITEIT.  COMPLEMENTARITEIT VAN ACTOREN : sleutel van efficiëntie!

WENSEN EN BEDENKINGEN  VOEDSELKWALITEIT IS EEN GEHEEL VAN FACTOREN! Voedselveiligheid – voedingswaarde – informatie naar de consument toe… en smaak!  Ondanks het bestaan van het FAVV… verantwoordelijkheden nog steeds verdeeld (en niet altijd even transparant) : « Wie controleert wat?

WENSEN EN BEDENKINGEN  Moet de rol van het FAVV zich enkel beperken tot de (belangrijke) opdracht van CONTROLE?  Moet het ook geen COMPLEMENTAIRE rol spelen: op welk gebied is een wetgeving nodig? Is de wet in overeenstemming met de realiteit? Zijn de wettelijke normen realistisch?...  Heeft het ook een DIENSTVERLENENDE rol te spelen?

WENSEN EN BEDENKINGEN  EEN VOLWASSEN DIALOOG IS VEREIST:  Niet steeds tot elke prijs wensen gerust te stellen of te minimaliseren.  Zeer professioneel beheer in het geval van «Ierlands vlees»… hoewel in de eerste uren de indruk werd gegeven van: er is geen probleem… wij voeren geen levende varkens in uit Ierland!  De kaart van wetenschappelijke nederigheid kunnen spelen.  Versterken van de proactieve rol.

WENSEN EN BEDENKINGEN  COMPLEMENTARITEIT FAVV – TEST-AANKOOP:  Ieder zijn rol en onafhankelijkheid… wat geen complementariteit belet…  … eerder dan een « confrontatie » waarmee niemand gediend is!  Consumentenorganisaties beschouwen als volwaardige gesprekspartners… vandaar het belang van bilaterale vergaderingen zoals met de andere sectoren (onder dezelfde voorwaarden).  Waarom niet bepaalde gemeenschappelijke acties overwegen?

WENSEN EN BEDENKINGEN  INFORMATIE EN TRANSPARANTIE TEN AANZIEN VAN HET PUBLIEK:  Ondanks de vele inspanningen…de veelheid aan controles, de eventuele sancties,… nog miskend bij het grote publiek!  Meer zichtbaarheid in sommige van de ons omringende Europese landen: bv. Ierland en UK – Nederland.  Reden? Heeft te maken met meer (volledige) verantwoordelijkheden in handen van deze agentschappen?  Problematiek van een «formalisering» van terugroepingen blijft bestaan.

WENSEN EN BEDENKINGEN  RAADGEVEND COMITÉ:  Zonder twijfel een nuttig en efficiënt orgaan voor iedereen.  DRIE WENSEN : 1. Discussies aangaande financiële problemen, contributies… eerder in werkgroepen behandelen met een debriefing naar het raadgevend comité. 1. Discussies aangaande financiële problemen, contributies… eerder in werkgroepen behandelen met een debriefing naar het raadgevend comité. 2. Niet zelden wordt het agendapunt «VARIA» (noodzakelijkerwijze) te snel behandeld. 2. Niet zelden wordt het agendapunt «VARIA» (noodzakelijkerwijze) te snel behandeld.

WENSEN EN BEDENKINGEN 3. Meer symbiose en informatie-uitwisseling tussen RC en Wetcom: 3. Meer symbiose en informatie-uitwisseling tussen RC en Wetcom:  Op meer regelmatige basis een stand van zaken.  Welke adviezen werden gevraagd door het Management van het FAVV?  Welke antwoorden werden gegeven door het Wetcom?

WENSEN EN BEDENKINGEN  FINANCIERING VAN HET FAVV  Vanzelfsprekend omwille van financiële, menselijke,… middelen, in evenredigheid met de werklast.  De herziening van de verdeling van de publieke dotatie/contributie van de sectoren… door quasi de meerderheid toegejuicht…  … maar laten we ons niet vergissen : in werkelijkheid werd de contributie van de burger – consument verhoogd… reden temeer om de resultaten nog nauwlettender in de gaten te houden!

WENSEN EN BEDENKINGEN  AUTOCONTROLE- EN TRACEERBAARHEIDSSYSTEMEN:  TRAGE implementatie vooral in KMO.  Geen OVERDREVEN belang hechten aan autocontrole.  ! Mogelijke verwarring tussen «Toelating» et «Smiley» affiches.

CONCLUSIES  «Wenskaart» van TEST-AANKOOP.  Elkeen heeft zijn rol te vervullen in volledige onafhankelijkheid… voor eenzelfde klant: de burger - consument.  TEST-AANKOOP engageert zich de uitdaging aan te gaan in volledige objectiviteit en onafhankelijkheid!