Leren van lerarenopleiders

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DAG VAN DE VAKDIDACTIEK Ijveren voor nijverheid!
Advertisements

Herontwerp PDG-opleiding
Doel van de miniconferentie: Weten waar je op je opleiding over in gesprek kunt gaan mbt het toetsen van taal in totaal. Voettekst.
Workshop Coachend Leidinggeven
een didactiek voor opleiden op school
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
SAMEN AAN ZET Van opbrengst naar werkaanpak.
Realisatie kindcentrum
Project Stimulering LOB
Expertisenetwerk Professionele Ontwikkeling Lerarenopleiders Een stimulans voor het leven lang leren van lerarenopleiders? Fer BoeiWindesheim Jurriën Dengerink.
'Evidence': recepten voor de onderwijsprofessional?
Wat (en hoe) willen lerarenopleiders leren
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
CAPACITEITSONTWIKKELING IN PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAPPEN Kenniskring Schoolontwikkeling en Schoolmanagement Velon 2007.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Een kijkje in de keuken wie het maakten het register Wie zijn wij.
Blariacumcollege Conferentie Inductie. Missie en visie Persoonlijke aandacht Sportactief zijn Kwaliteit leveren Onderzoekende houding.
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
De Vereniging Lerarenopleiders Nederland Opgericht 1 juli 1975
Belangenbehartiging door de VELON
Professionele ruimte versus verantwoordingsdruk Levenslang leren Faciliteren van leren Vertrouwen in de lerarenopleidingen De toekomst? Dilemma’s ten aanzien.
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
Lerarenopleiders beroepsstandaard beroepsregistratie Ko Melief
SAMEN WERKEN AAN LEREN SAMENWERKEN
Kennis-maken door self-study onderzoek
‘De opbrengst gemeten’ Toetsing in het Mechelen Curriculum
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Onderzoek door lerarenopleiders: praktijkgericht en academisch?
Domstad Samen deskundiger Presentatie Velon 12 maart 2007 Elleke Verwaijen Paul Veringa.
Een KRACHTige opleiding voor leerKRACHTEN Marco Snoek VELON-congres 2008 Wat betekenen de rapporten van Rinnooy Kan en de Onderwijsraad voor het curriculum.
Praktijkpresentatie Marie-Jeanne Meijer Jeanet Spijksma 45 minuten.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Intakegesprekken voor Groen Proeven: een goede start is halve werk Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR & Corry.
ERVARINGEN VAN EEN JAAR WERKEN ALS OPLEIDER IN SCHOOL
Kwaliteitscriteria; wat, waarom en hoe? Lisenka van Loon, projectleider NFK 19 april 2010.
Doorbraak in professionalisering HPBO-project
kwaliteitsbeleid MNN 22 september 2009 Mentorschap: goed geregeld
ICT-er als coach. Stelling "De rol van ICT-coördinator bestaat uit het plannen en begeleiden van een veranderingsproces dat onderwijzend personeel (en.
Online leergang LOB stimulans voor LOB-ontwikkeling
Introductiebijeenkomst AOS leergang
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
Jouw partner in de school Leuk, professionele ruimte, maar hoe neem je die? Congres CNV Schoolleiders 6 november 2014.
Aan de slag met vakmanschap
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Flexibel curriculum met behulp van ICT
Bron: APS. (z.j.) Activiteitenwaaier een onderzoekende leraar. 1.
ZIN!JA ANTWERPEN 29 OKTOBER 2015 Coaching in de Vlaamse Overheid.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
INTERACTUMDAG Plaats en inzet van StudieWijzer als begeleidingsinstrument bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de aanstaande leraar 8.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Actuele ontwikkelingen in het bètaonderwijs in de opleiding, ondersteund door SLO? Maarten Pieters.
Vakmanschap en kennisontwikkeling ESF-congres 19 mei 2015 Menno Meihuizen Ministerie SZW Directie Participatie en Decentrale Voorzieningen.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van.
Kick-off Bijeenkomst Driebergen 25 januari
Van startbekwaam naar …..
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
Theorie.
Op zoek naar de kern van mens en organisatie lerend onderzoeken 21 januari 2014 Dr. Leni Beukema.
Dé Vlaamse beroepsvereniging voor lerarenopleiders
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Themagroep ICT en de lerarenopleider
Toekomstgericht personeelsbeleid
Versterken samenwerking lerarenopleidingen scholen
Ouders en school samen Maart 2016
Leiding geven aan school ontwikkeling
SVZ Leerbehoeften en ondersteuning van de professionele ontwikkeling van lerarenopleiders in Nederland Jurriën Dengerink AMSTERDAM 16 JANUARI 2018.
Brede Haven TL ‘s-Hertogenbosch /
Relevante en passende onderwijsmaterialen selecteren
Wat is burgerschap in het mbo?
Transcript van de presentatie:

Leren van lerarenopleiders Nederland Lerarenopleiders Vereniging Leren van lerarenopleiders vakspecialisten generalisten opleiden begeleiden beoordelen Lerarenopleiders aan de basis van kennisontwikkeling bij lerenden! Het beroep van lerarenopleider is veelzijdig. Vakspecialisten leiden leraren op tot vakspecialist en/of tot generalist. In het beroep van leraar gaat voor en belangrijk deel ook om de brede ontwikkeling van de leerling. Voor het voortgezet onderwijs ligt het accent op de vakkennis en voor het primair onderwijs speelt het meer generalistisch aspect van het beroep leraar.

Beroepsvereniging lerarenopleiders Nederland Lerarenopleiders Vereniging Beroepsvereniging lerarenopleiders Doel van de bijeenkomst Edmée Suasso trajectcoördinator beroepsregistratie Met behulp van de beroepsstandaard vaststellen wat we binnen de diverse contexten en rollen van lerarenopleiders verwachten, hoe we professionaliseren en hoe dit geborgd kan worden in beleid. Het beroep van lerarenopleider is veelzijdig. Vakspecialisten leiden leraren op tot vakspecialist en/of tot generalist. In het beroep van leraar gaat voor en belangrijk deel ook om de brede ontwikkeling van de leerling. Voor het voortgezet onderwijs ligt het accent op de vakkennis en voor het primair onderwijs speelt het meer generalistisch aspect van het beroep leraar. Lerarenopleiders staan aan de basis van de professionele ontwikkeling van de toekomstige leraar. Opleiden en begeleiden van (aanstaande) leraren behoort tot hun kerntaak. Maar voor lerarenopleiders bestaat geen (geaccrediteerde) opleiding. Daarom ontwikkelde de beroepsverenging van lerarenopleiders een beroepsstandaard. In deze standaard wordt het functioneren van een gemiddeld ervaren lerarenopleider beschreven.

Actuele relevantie Nederland Lerarenopleiders Vereniging Alle lerarenopleiding worden in de komende jaren door de NVAO opnieuw aangesproken en beoordeeld op de kwaliteit van de opleiding. En ook (bijna) alle lerarenopleidingen werken in een samenwerkingsverband met het werkveld aan het opleiden van leraren: De Opleidingsschool. De beoordeling van de kwaliteit van de opleidingsschool wordt uitgevoerd aan de hand van de samenwerkingsovereenkomst en de explicitering daarin van de wijze waarop de partners in de opleidingsschool gestalte geven aan het programma, het personeelsbeleid, de voorzieningen en de kwaliteitszorg, alsook over ieders verantwoordelijkheid daarbij. (NVAO | Toetsingskaders opleidingsschool / acad. kop | 10 juni 2013). Voor deze presentatie is Standaard 2 met betrekking Personeel relevant. Naast het opleidingsniveau van de lerarenopleider (percentage master en hbo geschoolde docenten) speelt : Het personeel dat wordt ingezet voor de opleidingsschool is deskundig in het opleiden, begeleiden en beoordelen van de studenten; De opleidingsschool heeft een visie op professionalisering uitgeschreven en borgt op systematische wijze de kwaliteit van alle personeel dat betrokken is bij de opleidingsschool. Hier biedt de beroepsstandaard mogelijkheden.

Beroepsstandaard http://www.tesonet.nl/velon/velonmodel.htm Nederland Lerarenopleiders Vereniging De beroepsstandaard onderscheidt de grondslag van het beroep en vier bekwaamheidsgebieden http://www.tesonet.nl/velon/velonmodel.htm

Kennisbasis lerarenopleiders Nederland Lerarenopleiders Vereniging Kennisbasis lerarenopleiders Aan de beroepsstandaard is een kennisbasis voor lerarenopleiders gekoppeld (http://www.velon.nl/kennisbasis). Aan de hand van deze koppeling kijken we naar de lerarenopleider in de diverse contexten. We schetsen de lerarenopleider aan de hand van deze verschillen en verbinden dit aan de consequenties voor personeels- en professionaliseringsbeleid. http://www.velon.nl/kennisbasis

Uitspraken van lerarenopleiders IC traject Nederland Lerarenopleiders Vereniging Waardering voor kwaliteit van gespreksvoering; Elkaar gevonden als professional op gedeeld kennisgebied vanuit verschillende context; Verbinding met de collega door gemeenschappelijke taak vanuit andere vorm van onderwijs; Versterking van de samenwerking door de intensiteit van de gesprekken over de opbrengst uit de opdrachten; Volgen van elkaars ontwikkeling als inspirerend voorbeeld; Sturend en stimulerend naar elkaar vanuit diversiteit aan kwaliteit; Elkaar in de professionele relatie nog beter leren kennen en waarderen door het expliciteren van kennis uitgedaagd door de standaard; Leren van en met collega’s door het reflecteren aan de hand van de beroepsstandaard

Werken in groepen op basis van rollen Nederland Lerarenopleiders Vereniging Werken in groepen op basis van rollen Lerarenopleiders Leidinggevenden Opleiders van lerarenopleiders Coördinatoren OidS/AOS Beleidsmedewerkers of … In gespreksgroepen gebaseerd op functie,- dan wel taakverantwoordelijkheid stellen we gewenst stappen vast waar het gaat om professionalisering en bespreken we het belang van de beroepsstandaard en het beroepsregister. Hierbij betrekken we actuele documenten zoals het NVAO Toetsingskaders opleidingsschool/acad. kop (2013) en de Lerarenagenda 2013-2020 "de leraar maakt het verschil" waarin het belang van de beroepsstandaard van de VELON voor lerarenopleiders wordt gekoppeld aan de kwaliteit van de (toekomstige) leraar

Opbrengsten uitwisselen Opdracht Nederland Lerarenopleiders Vereniging Individueel in elk vak Opbrengsten uitwisselen Verwachting van lerarenopleiders Vormgeven aan consequenties voor Professionalisering beleid Wat zijn conclusies? Wat ga je concreet doen? Met wie? Wanneer? Hoe? Gewenst resultaat? Met behulp van de beroepsstandaard stellen we vast wat we binnen de diverse contexten van lerarenopleiders verwachten, hoe we ze professionaliseren en hoe dit geborgd kan worden in beleid.

Verzamelen van de opbrengsten Nederland Lerarenopleiders Vereniging Deze praktijkpresentatie sluiten we af met een het vaststellen van een aantal conclusie en mogelijke stappen van iedere deelnemer binnen de eigen context.