Jezus stierf voor onze zonden… hoezo? wat is het verband tussen Jezus’ sterven en onze zonden?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Advertisements

“Het is allemaal toch maar gedoe”
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
1 15 mei 2014 Rijnsburg 15 mei 2014 Rijnsburg. 2 Hebreeën Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar.
De GROTE misverstanden rond Alverzoening.
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
De Tabernakeldienst Studiemateriaal : Heiligdomsleer © AGO 2013
de genezing te Bethesda
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Bestemming God eren ….
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
1 17 okt 2013 Rijnsburg 17 okt 2013 Rijnsburg. 2 het voorgaande: Melchisedek voor het eerst ter sprake in 5:6 en 5:10 10 door God aangesproken als hogepriester.
Zegen & vloek deel II.
Deel II verzoening.
Hoe wordt ‘verzoening’ traditioneel- christelijk benaderd? 1.‘Bedekking’ (beschutting) en ‘verzoening’ worden verward. 2.God was een vijand en moest verzoend.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Pasen & Pinksteren op één dag!
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
vorige keer: verschil tussen SCHULDBETALING en LOSPRIJS voorbeeld 1: schuldbetaling...
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
18 mei 2014 Rotterdam. mime mimiek imitatie 1Korinthe 11 1 NAVOLGERS 1 Wordt mijn NAVOLGERS, gelijk ook ik Christus navolg.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
God is trouw Hij gaf zijn woord
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
HET UNIEKE VAN DE HEILIGE GEEST…
Christelijke Vrijheid
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
JEZUS DE RUIL JIJ.
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
1 18 september 2014 Rijnsburg 18 september 2014 Rijnsburg.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
Strijd tegen de zonde?.
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
8 maart 2015 Zoetermeer. Efeze dankt te allen tijde in de naam van onze Here Jezus Christus God, de Vader, voor alles, 1Thes.5:18dankt in alles.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
De gezouten waarheid.
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
Hebreeën 8 1 De hoofdzaak van ons onderwerp is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is ter rechterzijde van de troon der majesteit in de.
Standvastig... waarin?.
Deuteronomium 30: 19 Ik neem heden de hemel en de aarde tegen u tot getuigen; het leven en de dood stel ik u voor, de zegen en de vloek; kies dan het.
1 donderdag 16 mei 2013 vanaf Hebreeen 4 14 donderdag 16 mei 2013 vanaf Hebreeen 4 14.
Op heterdaad... Johannes
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
"de goede strijd".
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
Het evangelie van de opstanding
8 sept Zoetermeer het werkwoord 'evangeliseren' komt 55x in het NT: EU –AGGELIZO het wordt vertaald met o.a.: het evangelie verkondigen.
6 sept Urk. en Hij is een verzoening voor onze zonden 2 en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die.
De offers – HET OFFER, beeld(en) van het werk van de Heer Jezus
Transcript van de presentatie:

Jezus stierf voor onze zonden…

hoezo?

wat is het verband tussen Jezus’ sterven en onze zonden?

hoe lost de dood van de één, de zonden van een ander op?

Jezus moest sterven zodat God ons kon vergeven…

Hoezo?

wat verhindert God gewoon te vergeven?

waarom moet daar de dood van (nota bene!) een onschuldige tegenover staan?

Jezus stierf plaatsvervangend…

plaatsvervangend?

maar waarom moeten wij dan alsnog sterven?

Jezus betaalde onze zondeschuld…

is het rechtvaardig als een ander moet boeten voor wat ik doe?

wat is het nu: is de schuld voldaan óf vergeven?

Op Golgotha werd de schuld weggedaan…

door Gods Zoon te vermoorden?

wat is de logika?

heeft de mensheid door de kruisiging juist niet haar schuld opgestapeld?

verzoenen volgens ‘van Dale’: (partijen) weer tot vrede of vriendschap brengen => conciliëren, herenigen, iem. de hand reiken, reconciliëren

uit een geschiedenisboek: “De Zoen van Delft maakte op 3 juli 1428 een voorlopig einde aan de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. De Zoen van Delft was een vredesverdrag tussen Jacoba van Beieren en hertog Filips van Bourgondië.”

10. Doch hun, die getrouwd zijn, beveel ik niet, maar de Here, dat een vrouw haar man niet verlate 11. (is dit toch gebeurd, laat zij dan ongehuwd blijven of zich met haar man verzoenen) en een man zou zijn vrouw niet verstoten. 1Korinthe 7

Het eigenlijke woord voor verzoenen (Gr. katallasso) komen we uitsluitend bij Paulus tegen. Dit is het onderwerp van samenkomst II.

Verreweg de meeste keren dat ‘verzoenen’ (ongeveer 150 keer!) in onze Bijbels voorkomt, is het de vertaling van het Hebreeuwse woord: kaphar (Grieks/NT: hilasmos) maar…

kaphar = NIET verzoenen maar: bedekken, beschutten ‘the key hangs at the door’ de eerste vermelding…

14. Maak u een ark van goferhout; met kameren zult gij deze ark maken; en gij zult die bepekken van binnen en van buiten met pek. Genesis 6 SV

20. Want hij (=Jaokob) zeide: Ik zal zijn (=Ezau’s) aangezicht verzoenen (=bedekken) met dit geschenk … Genesis 32 SV

11. Want de ziel van het vlees is in het bloed en Ik heb het u op het altaar gegeven tot kaphar (=beschutting) over uw zielen … Leviticus 17

25. Maar indien gij Mij een stenen altaar zult maken, zo zult gij dit niet bouwen van gehouwen [steen]; zo gij uw houwijzer daarover verheft, zo zult gij het ontheiligen. 26. Gij zult ook niet met trappen tot Mijn altaar opklimmen … Exodus 20 SV

Eerst de slachting…

22. En nagenoeg alles wordt volgens de wet met bloed gereinigd, en zonder bloedstorting geschiedt er geen vergeving. Hebreeën 9

… daarna het offer op het altaar

De slachting op Golgotha was geen “liefelijke reuk” voor God. Integendeel!

11. Want van de dieren, waarvan het bloed als zondoffer door de hogepriester in het heiligdom werd gebracht, werd het lichaam buiten de legerplaats verbrand. 12. Daarom heeft ook Jezus, ten einde zijn volk door zijn eigen bloed te heiligen, buiten de poort geleden. Hebreeën 13

13. Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek der wet door voor ons een vloek te worden; want er staat geschreven: Vervloekt is een ieder, die aan het hout hangt. Galaten 3

“De liefelijke reuk”, de beschutting is gelegen in de verhoging van het Offerlam, ná de slachting!

2…. en wandelt in de liefde, zoals ook Christus u heeft liefgehad en Zich voor ons heeft overgegeven als offergave en slachtoffer, Gode tot een welriekende reuk. Efeze 5

17. … en indien Christus niet is opgewekt, dan is uw geloof zonder vrucht, dan zijt gij nog in uw zonden. 1Korinthe 15

Kaphar in het Nieuwe Testament

25. Hem (= Christus) heeft God voorgesteld als zoenmiddel (=beschutting) door het geloof, in zijn bloed … Romeinen 3 Grieks: hilasterion Hebreeuws: kaphoreth = verzoendeksel (NBG SV)

14. Daar nu de kinderen aan bloed en vlees deel hebben, heeft ook Hij op gelijke wijze daaraan deel gekregen, opdat Hij door zijn dood hem, die de macht over (VAN) de dood had, de duivel, zou onttronen, Hebreeën 2

15. en allen zou bevrijden, die gedurende hun ganse leven door angst voor de dood tot slavernij gedoemd waren. 16. Want over de engelen ontfermt Hij Zich niet (lett. engelen grijpt het niet aan), maar Hij ontfermt Zich over (lett. het grijpt aan) het nageslacht van Abraham. Hebreeën 2

17. Daarom moest Hij in alle opzichten aan zijn broeders gelijk worden, opdat Hij een barmhartig en getrouw hogepriester zou worden bij God, om de zonden van het volk te verzoenen (=bedekken). Hebreeën 2

16… die dit (= hogepriester) niet geworden is krachtens een wet met een voorschrift betreffende vleselijke [afkomst], maar krachtens een onvernietigbaar leven. Hebreeën 7

1… Jezus Christus, de rechtvaardige; 2. en Hij is een verzoening (=beschutting) voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor de gehele wereld. 1Johannes 2 Grieks: hilasmos = bedekking, beschutting

5. En een uit de oudsten zeide tot mij: Ween niet; zie, de leeuw uit de stam Juda, de wortel Davids, heeft overwonnen om de boekrol en haar zeven zegels te openen. 6. En ik zag in het midden van de troon en van de vier dieren en te midden der oudsten een lammetje STAAN, als geslacht… Openbaring 5