NATUUROUDERS Provincie West-Vlaanderen Dienst NME www.natuurouders.be.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Brede School Koninklijk Atheneum Hoboken
Advertisements

3-jarigen in het basisonderwijs
Presentatie Procedure naar het VO
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Welkom bij Leefstijl.
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
“MINI” (???) SOCIALE KAART TIENERZWANGERSCHAPPEN
Werken naar onderwijsbehoeften
Centrale Aanmelding in Nijmegen (Apparatsjik-dwang of Keuze, comfort en transparantie)
Aardrijkskunde is een wetenschap Daarom vertrekken we in de lessen zoveel mogelijk vanuit de waarneming. We benaderen dus elk nieuw onderwerp vanuit de.
In het bestuursakkoord
MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG
Onderwijsinspectie zegt: “als een school systematisch en doelgericht werkt aan het maximaliseren van de prestaties van haar leerlingen.
Een initiatief van.
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Brede school in Berkenbos
ELO’s. ELO voor leerlingen en leerkrachten website gratis of betalende ELO’s specifiek Activerende werkvormen ELOnauten studiewijzerInteractief lesmateriaal…projecten.
INTERNATIONALISERING VAN A TOT Z voor het secundair onderwijs Gent, 12 mei 2009.
OUDERS VOOR INCLUSIE. WIE ZIJN OUDERS VOOR INCLUSIE ? Vereniging van en voor ouders Voor alle ouders van kinderen, ongeacht hun handicap We zijn vooral.
Terugkoppeling OLB Collegagroep zorg Valérie De Smet 16/1/2014.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag ‘Gebruik onze databanken!’
Sociale vaardigheden in het basisonderwijs Werkgroep onderwijs.
1zorg-route.
Welkom in….
Ruimte om te leren Onderwijs in Zambia kinderen in Zambia willen naar school!
Handelingsgericht samenwerken
Pass’t Montessorionderwijs ?
Augusta van Oene en Hilda Visser
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Een online werk- en leeromgeving voor uw kind.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 30 november 2011.
Provinciale subsidies voor vergroening van schooldomeinen.
Kiezen voor een school voor voortgezet onderwijs
4 Profielen C&M: Cultuur en Maatschappij E&M: Economie en Maatschappij
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Brede open school Aansluiting bij ppp van Jan de Maeyer. BOS GO!2020 sd alle scholen tegen 2020 brede scholen : Wat ? visietekst To teach vs to educate.
Een prachtige kans voor uw kinderen
GROENE ZORG OOST-VLAANDEREN Boeren aan welzijn Welzijn met boeren EFRO Zorgboerderijen en Onderwijs.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Informatieavond voortgezet onderwijs September
Leerlingen van het RvEC helpen Shoma middels Buddy project!!
De school in Europa - Europa in de school
Europascouts Nederland
Informatie-avond Dinsdag 15 september 2015 WELKOM Agenda: 1 e deel Inloop: uur Algemene gedeelte: uur Informatie Weekend Academie:
Loskuil -27 º º 38 S. Klue(Mr) Box 36, Bothaville 9660 Fb: Laerskool Loskuil.
B EGELEIDE RIJEN bij het verlaten van de school onder begeleiding van de leerkrachten.
Welkom! Ouderavond TK2+ project Donderdag 26 november 2015.
Callens Stephen.  Hoe vindt men kinderen met riskant probleemgedrag?  Wie zijn de kinderen met riskant probleemgedrag?  SPRINT: het opsporen van kinderen.
GO! onderwijs voor anderstalige nieuwkomers Wat zijn in het kort de regels voor het organiseren van onthaalonderwijs in het basis- en secundair onderwijs.
Welkom.  Ouders  College van bestuur: Kiki Huijnen  Start fusietraject jaar geleden met tekenen van intentieverklaring  Ambitie.
Talentontwikkeling met keuzeopdrachten natuurkunde Ton van der Valk & Florine Meijer.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
GOK-PROJECT ‘Relaties, seksualiteit, weerbaarheid? Praat erover, werk eraan!’
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
PARCIVAL COLLEGE vrijeschool OPEN DAG Zaterdag 4 februari 2012 Aanvang tot vmbo-tl havo vwo worden wie je bent.
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
De verpakking is mooi, maar wij als leerkrachten hebben het voorrecht om het cadeautje stukje bij beetje uit te pakken, zodat het mooiste wat binnenin.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
EIGEN OPVOEDINGS PROJECT Vrij Katholiek Basisonderwijs Don Bosco Gerdingen.
Kwalitatief onthaalonderwijs is durven over het muurtje kijken LOP Antwerpen Basisonderwijs & Secundair onderwijs.
Mogelijkheden vullen elkaar aan …
De Buut voortgezet onderwijs groep 8
School in zicht lessen uit vijf jaar werken aan
Elke Dag Samen een Beetje Beter.
C H A N G E M A K E R S TRAJECT OUDERBETROKKENHEID Sint-NIKLAAS
Mogelijkheden vullen elkaar aan …
MOOC IN CLIL Kathy Demeulenaere
Transcript van de presentatie:

NATUUROUDERS Provincie West-Vlaanderen Dienst NME

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie In 1997 voor de eerste maal in Vlaanderen te Bredene in het kader van de Week van de Zee Daarna via een Interreg-project in West- en Oost-Vlaanderen in samenwerking met CVN Oorsprong in Nederland Sinds kort ook in andere provincies

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie Natuur-watte ? Natuur-ouders ! Assistenten voor natuur- en milieu- educatie in het basisonderwijs Assisteren de leerkracht, nemen de klas niet over…

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie Wie kan natuur(groot)ouder worden ?  Iedereen met een beetje vrije tijd die het zinvol vindt om met kinderen de omgeving te verkennen  Geen voorkennis nodig  Enthousiasme is voldoende

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie Pluspunt voor de school Waarnemen en ervaren zijn belangrijk in goede NME. Praktisch kan één leerkracht dit meestal niet alleen organiseren. Extra begeleiding is dus nodig. Natuurouders betekenen een meerwaarde voor de school. De participatie en de betrokkenheid van de ouders vergroot.

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie Helpen en begeleiden leerlingen tijdens de lessen rond natuur en milieu In de klas, in de omgeving van de school en op leeruitstap Op vraag van de leerkracht Hebben een band met ‘hun’ school Tijdens de schooluren Hebben natuuroudercursus gevolgd WAT DOEN NATUUROUDERS ?

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie Gratis en in 4 delen: Algemeen deel: 3 sessies Themagericht deel: 3 sessies Ontmoetingsmoment: natuurouders en leerkrachten Ervaringsmoment: 1 proefles

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie 1.Kennismaking 2.Wat is natuur- en milieu- educatie? 3.NME binnen het onderwijs 4.Natuurbeelden bij kinderen 5.Leermogelijkheden en ontwikkelingsfasen van een kind 6.Veldwerk 7.Afspraken met de leerkracht

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie Tijdens de schooluren Minimum 10 deelnemers In en in de buurt van de school Een natuurouderdocent verzorgt de lessen Met veldwerkmaterialen

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie OVERLEG natuurouders en leerkrachten  Zeer belangrijk !  De school vraagt een natuuroudercursus aan  Voorbereiding ervaringsmoment  Afspraken in het begin van het schooljaar

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie  Uitreiking getuigschrift  Jaarlijkse natuurouderdag  Recruteren nieuwe natuurouders via folders aan ouders, ouderraden, oudercomités, enz…

Provincie West-Vlaanderen Dienst natuur- en milieu-educatie  Reeds 150 natuurouders gevormd in de verschillende onderwijsnetten in West- Vlaanderen  Idem in Oost-Vlaanderen Eerste natuurouders in Antwerpen  Goed voorbeeld: