De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Loskuil -27 º 31 26 º 38 S. Klue(Mr)0823764355Box 36, Bothaville 9660 Fb: Laerskool Loskuil.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Loskuil -27 º 31 26 º 38 S. Klue(Mr)0823764355Box 36, Bothaville 9660 Fb: Laerskool Loskuil."— Transcript van de presentatie:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 Loskuil -27 º 31 26 º 38 S. Klue(Mr)0823764355Box 36, Bothaville 9660 Fb: Laerskool Loskuil

11 Loskuil Primere skool. Bij het binnenrijden zien we direct een infobord met info over een kalfjesproject. We worden ontvangen door de directeur, een heel enthousiaste man. De leerlingen komen ook spontaan goeie dag zeggen. Deze school is een dorpsschool gelegen in landbouwgebied. Er zijn 100 leerlingen die 3900 Rand betalen per schooljaar (= 390 euro). In heel de school is milieu een aandachtspunt: er is een kruidentuin, afval wordt selectief opgehaald en verkocht, wat inkomsten genereert voor de school. Interessant is een heel nieuw project waarbij de lln de afvalolie van het landbouwbedrijf thuis meebrengen naar school waar het wordt verzameld en verkocht wordt aan recyclagebedrijven. Dit biedt talrijke voordelen: de afgewerkte olie komt niet in de natuur terecht of wordt niet verbrand op het bedrijf, en er worden inkomsten voor de school gegenereerd. Ook papier en blikjes worden selectief opgehaald en verkocht. Een leerkracht of de directeur nemen het afval mee op geregelde tijdstippen. We worden ontvangen door de leerlingen van graad 7. ze tonen ons wat ze al gedaan hebben: een maquette over alternatieve energie, posters over klimaat en mogelijke oplossingen, over spaarlampen, biogas, melkbedrijven en de besparingsmogelijkheden, enz. De leerlingen vertellen enthousiast over deze projecten. Ze hebben er ook voor gezorgd dat er voldoende linken worden gelegd met thuis: het landbouwbedrijf. Ook het composteren wordt door de kinderen naar huis uitgedragen. Nog een tof project is het boomplantproject. 100 bomen werden aangekocht en geplant bij de leerlingen thuis. De leerlingen verzorgen dus hun boom thuis. Tijdens de rondgang, zien we nog de kruidentuin en de composthoop.

12 In deze school weten de leerlingen waar heel het klimaatverhaal over gaat. Dit leren ze in de lessen die worden aangepast om dit verhaal te brengen. Op schoolniveau worden ook initiatieven genomen en de boodschap wordt ook buitenshuis verder gedragen. Het kalfjesproject is ook om geld in het laatje te krijgen: ze krijgen het gratis van de boeren, kweken het op en mogen dan de opbrengst van de verkoop in de schoolkas stoppen. De school is toegankelijk voor zwarte kinderen, maar die lopen school in de township, waardoor ze niet naar hier komen. Deze school is ook geïnteresseerd in de MOSmappen. loskuil@btbits.co.za

13 Welk soort school is het?Landelijke school. Loskuil Primere skool Aantal leerlingen100 Aantal leerkrachten Schoolgeld?3900 rd/schooljaar Worden er milieu- initiatieven genomen? Heel veel Op welke thema’sVergroeningXX100 bomen geplant bij de lln thuis (1 boom/kind) Kruidentuin, composthoop EnergieXXXWerk in de klas, maquettes, posters, steeds link met landbouwsituatie AfvalXComposteren, papier en blikjes apart ophalen, olie van thuis ophalen en verkopen WaterXXBepalen biotische index in plaatselijke rivier AnderXKalfjesproject

14 Op welk niveau worden de thema’s uitgewerkt? SchoolniveauHeel de school is betrokken KlasniveauDe hoogste graad werkt deze thema’s uit in de klas Extern niveauAfvalverzameling en boomplant bij de ouders Is er een eco-team?LeerlingenIn klasverband laatste jaar Leerkrachen Wordt er planmatig gewerkt?Ja Zijn de projecten duidelijk zichtbaar? JaPosters, kruidentuintjes met info over de kruiden Is er een portfolio?Er is veel documentatie ConclusieSterke punten: - de manier waarop ze verbanden legt met de thuissituatie - duurzaamheid & milieu geïntegreerd in de lessen.


Download ppt "Loskuil -27 º 31 26 º 38 S. Klue(Mr)0823764355Box 36, Bothaville 9660 Fb: Laerskool Loskuil."

Verwante presentaties


Ads door Google