Hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H 22: Kosten van een duurzaam produktiemiddel (dpm)
Advertisements

Budgettering voor KMO’s: Agenda
Welkom VCMB Verbond van Credit Management Bedrijven.
Hoofdstuk 7 Kasstroomanalyse.
Kopen en werken Hoofdstuk 5: Een eigen bedrijf
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Investeringsselectie
Afschrijvingen.
De Belastingdienst Leuker kunnen we het niet maken... Ook in Wognum
Exploitatiebegroting
Klaas koopt een bank voor in de winkel, waarop mensen kunnen zitten
Waardering van de onderneming
Paul van der CingelPaul van der Cingel, Seniordocent Economie,Opleiding Journalistiek Concrete co-creatie Haal meer uit het jaarverslag.
Investeren in duurzaamheid en de financiële kaders: ‘waar gaat het mis en waar liggen kansen! ‘ dr. Mark Schweitzer 17april 2012.
C.P.H. (Christian) van der Heijden MSc RA
PRINCIPES VAN BEDRIJFSECONOMIE HOOFDSTUK 7 INVESTERINGSSELECTIES.
Management en Organisatie
INVESTERINGSPROJECTEN
Welvaart Hoofdstuk 2.
Externe verslaggeving
Winst-en-verliesrekening
Externe verslaggeving
Herhaling Examenstof M&O
PRINCIPES VAN BEDRIJFSECONOMIE HOOFDSTUK 4
Ondernemingsplan.
Waardebepaling van een onderneming
BSN - Financieel Management Executive A 8 april 2009
Toegevoegde Waarde Productie = inkomen.
Hoofdstuk 5 “Een eigen bedrijf”
J. Zonjee Toegevoegde waarde. Marktwaarde en toegevoegde waarde Overheid Bruto en netto.
Winstbegrip te definiëren als: bedrag dat aan het einde van een periode ontrokken kan worden aan de onderneming, zodanig dat die onderneming daarna weer.
(Naam bedrijf & logo) 1.Lost het product/dienst een bestaand probleem op? 1.1 Zo ja, welke? 1.2 Zo, nee wie gaat dit product/dienst kopen? 2. Waaruit maak.
Investeringsselectie
Budgetteren in de praktijk
Financiering en inkoop
Het nut van Business Planning
Exploitatiebegroting Deel 2
H.5 Winst en toegevoegde waarde
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
H8 Strategisch management hoorcollege 1
Ondernemen moet je doen
Wolters Noorhoff Hoger Onderwijs Financiële overzichten
Business IT & Management
BUSINESS IT & MANAGEMENT Instituut voor Bedrijfskunde.
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Hoofdstuk 6 Investeringsselectie 6.1 Bepalen investeringsbedrag 6.2 Investeringsbeoordeling 6.3 Investering bij onzekerheid 6.4 Keuze uit projecten 6.5.
1 Hoofdstuk 8 Investeringsselectie 8.1 Lange- en korte termijnbeslissingen 8.2 Investeringsselectie 8.3 Beoordelen 8.4 Methoden 8.5 Keuze uit projecten.
1 Hoofdstuk 6 Investeringsselectie. 2 Bepalen investeringsbedrag Kasstroom = cashflow Kasstroom = winst + afschrijvingen Of Ontvangsten – uitgaven (vanwege.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Basisboek Bedrijfseconomie hoofdstuk 3 Financiële overzichten Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers © 2010 Economie Leer Kracht.
Fusies en overnames Welke aspecten moet een manager weten van fusies en overnames Drs H.C.A. Slobbe
Hoofdstuk 6 Productie.
Voor het besturen van organisaties Bedrijfseconomie Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 3 – Ondernemingsplan -3.1 Ondernemingsplan 3.8 t/m 3.9.
Aantekeningen hoofdstuk 8. Een ondernemingsplan maken 1. Een goed idee en jezelf kennen als ondernemer. 3. Zoek naar benodigde vergunningen, diploma’s.
Kengetallen, analyseren en opzet begrotingen. Hoofdstuk 2 Financiering ZekerhedenObjectVerstrekkingsnormMogelijke looptijd HypotheekOnroerende zakenMax.
Hoofdstuk 6 Productie en markt.
Algemene Ledenvergadering
BTW = Belasting toegevoegde waarde
Administratie van afschrijving
Ondernemerschap E43.
Begroten & Budgetteren
Begroten & Budgetteren
Opfriscursus kengetallen
Hfst 31 t/m 36 Externe verslaggeving Activa Passiva Resultatenrekening
De Eindbalans De prognose eindbalans wordt opgesteld na 1 jaar met als basis de openingsbalans en de prognose resultatenrekening.
Beoordeling investeringen
Presentatie dwaande met je bedrijf
Financiële overzichten en vreemd vermogen
Financieel 2.
Financiering van de onderneming
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering Algmene concepten die de basis vormen voor de waardebepaling van een bedrijf Basisinformatie voor de bedrijfswaardering De cashflow van een bedrijf schatten en de waarde van het bedrijf bepalen Definitie van cashflow De cashflow van een bepaald jaar vaststellen hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering

Algmene concepten voor de waardebepaling van een bedrijf Marktwaarde van het bedrijf Actieve waarde van de lopende onderneming Hoogste economische waarde van de aanwezige activiteiten De waarde van het bedrijf als de toekomstige voordelen centraal staan De waarde van het bedrijf gerelateerd aan de waarde van alternatieve investeringen De waarde van het bedrijf gebaseerd op de contante waarde van de cashflows De waarde van het bedrijf die gebaseerd is op objectiviteit hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering

Basisinformatie voor de bedrijfswaardering Winst- en verliesrekeningen Balans Rendementen die passen bij het risiconiveau Interviews met de huidige eigenaars en het personeel Beoordeling van de toekomstige zakelijk omgeving van het bedrijf hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering

Contante waarde van de cashflow Winst geörienteerde benadering Kan gebruikt worden voor interest, belasting en afschrijving Gebruik een reëel rendementspercentage hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering

Verwachte rendementen op de lange termijn Openbaar verhandelde bedrijven 12-18% Bedrijven in particulier eigendom 20-35% Angel investeerders 20-50% Verstrekkers van venture kapitaal 35-80% hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering

Ratio’s bij marktvergelijking Prijs/omzet Prijs/cash Flow Prijs/winst voor interest, afschrijving en belasting Prijs/dividend Prijs/verkopen Prijs/activa Prijs/boekwaarde Prijs/klant Prijs/eenheid hoofdstuk 13 : bedrijfswaardering