De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beoordeling investeringen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beoordeling investeringen"— Transcript van de presentatie:

1 Beoordeling investeringen
ROI PB in dagen NPV IRR

2 ROI (1) De return on investment geeft de verhouding tussen het rendement en de investering aan. Berekeningswijze: (Gemiddeld boekhoudkundig resultaat na belasting) * 100 (investeringsuitgave + werkkapitaal – restwaarde) Werkkapitaal = ∆ voorraden + ∆ handelsdebiteuren – ∆ leveranciers Interpretatie: Het bekomen resultaat moet vergeleken worden met andere beleggingsvormen.

3 ROI (2) Voordelen o Er worden eenvoudige berekeningen gebruikt.
o We bekomen een % dat vergeleken kan worden met alternatieve beleggingen Nadelen o Deze methode houdt geen rekening met de tijdwaarde van het geld waardoor de toekomstige geldstromen niet volledig juist zijn. o Het uitgangspunt is het boekhoudkundige resultaat in plaats van het saldo van de positieve en negatieve geldstromen die de investering veroorzaakt.

4 PB (1) Dit is het aantal jaar nodig om de investering terug te verdienen, zonder rekening te houden met de geldontwaarding. Berekeningswijze: Saldo dat nog niet is terugverdiend (in jaar) n-1 I/O-saldi per dag van jaar n Interpretatie: Het bekomen resultaat geeft weer binnen welke termijn de investering terugverdiend is. Deze moet korter zijn dan de gebruiksduur van de investering.

5 PB (2) Voordelen o Het is een eenvoudige methode.
o Het uitgangspunt is het saldo van de positieve en negatieve geldstromen die de investering veroorzaakt. Nadelen o Het resultaat kan niet vergeleken worden met alternatieve beleggingen voor hetzelfde kapitaal. o Er wordt geen rekening gehouden met de tijdwaarde van het geld. o Er wordt geen rekening gehouden met de geldstromen die gegenereerd worden na de terugverdienperiode.

6 NPV (1) Bij deze methode wordt de huidige waarde van toekomstige kasstromen berekend. Berekeningswijze: CF (1 + i) n CF = toekomstige jaarlijkse kasstroom volgens I/O-salditabel i = intrestvoet of discontovoet n = aantal jaar Het gebruik van een rekenblad kan hier handig zijn. Interpretatie: De toekomstige ontvangsten worden met de huidige investering vergeleken. Is het resultaat groter dan nul dan brengt de investering op termijn meer op dan de huidige uitgave.

7 NPV (2) Voordelen o Gebaseerd op I/O-saldi of geldstromen
o Houdt rekening met de tijdwaarde van geld Nadelen o Echte rendement van de investering is niet gekend

8 IRR (1) Het resultaat is de rentevoet waarbij de som van de netto contante waarde van alle kasstromen gelijk is aan 0. Berekeningswijze: Via trial en error wordt het interval bepaald. Dit kan best gebeuren door het gebruik van de formule IR in een rekenblad. Interpretatie: Het bekomen percentage is het jaarlijks rendement van de investering.

9 IRR (2) Voordelen o Het bekomen percentage is het jaarlijks rendement van de investering. Nadelen o De berekening van de interne rendementsvoet gebeurt door trial and error.


Download ppt "Beoordeling investeringen"

Verwante presentaties


Ads door Google