Workshop ‘Competenties’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT …. een succesvolle combinatie?
Advertisements

Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Instrumenten in het EVC-traject
Werkveldtraining 26 september 2013
Gastcollege 14 november 2007 Door Marvin Vacquier Droop & Billy Wanzi.
PDA voor BVE bijeenkomst 1 Riemke van der Meer
Criteriumgericht Beoordelen - beroepsbekwame toetsing – VELON 2014
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Portfolio’s in het onderwijs
Werkveldconferentie maart 2006
SBC blok 3 TDI 2011.
Begeleiden van het B-leerproces
HOORCOLLEGE V2 ASSESSMENTS CMD
1 student per klas voor het panelgesprek
RU-onderwijsdag 23 mei 2006 Workshop Toetsen en beoordelen 1 ‘Traditioneel’ versus ‘Modern’ Mariëlle Theunissen (ILS) Arie Geerding (IOWO) Ad van Hout.
Workshop Rienk van Marle en Joris Verwijmeren Themadag Onderzoek 18 november 2010, Amsterdam Themadag Onderzoek 2010 Van Marle&Verwijmeren.
Studietaak De studietaak staat centraal
Leren en instructie met ICT
Examinering Conferentie BTG HTVF
Casusbank Didiclass.
Introductie workshop 1.
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Ho 8: Portfolio.
Waar staan we nu?.
Aan de slag met competenties beoordelen
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
Visie, Instrumenten, Onderwijsinspectie en Deskundige Beoordelaar
Competentiegericht Opleiden bij de Brandweer
zelfsturend portfolio-onderwijs:
Competentiegericht ontwerpen & ontwikkelen
Toetsen & Toetsen 16 november Toetsen & Beoordelen Na deze ochtend 1- Weet je wat een effectieve en gefundeerde toetsconstructie is 2- Weet je.
Portfolio
Opzet Pop toetst flexibel en competent  Onderwijsconcept Academie voor Popcultuur  Flexibel onderwijsprogramma  Competentiegericht beoordelen Hanzehogeschool.
Competentiegericht leren vmbo
Het Werkplekleren van de Opleidingen Pedagogiek
Duurzaam beoordelen betrokken bij beoordelen. Referaat i. h. k. v
Workshop “Beoordelen”
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
Door: Projectleider Jolande Reusen
Klinisch redeneren en evidence based practice
Workshop ‘visieversneller’
Naam workshopbegeleider
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Evaluatie Leerlijnen.
(Niets doen… alles gaat vanzelf)
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Overdragen van de Informatica Jurriaan Hage, Silja Renooij Periode 2, 2009/2010.
Studeren: een mega investering Tijd Geld  Verwachtingen door werkgever: goede student – goede werknemer Verwachtingen bij jezelf: Leuke, goedbetaalde.
Bachelor Medische Hulpverlening
Werkveldconferentie 13 november 2014
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
thema 2 Bijeenkomst oktober 2015
Welkom bij de Basiscursus-SLC jaar 3
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Praktijkervaring en reflectie
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Toekomstgericht onderwijs
Studieloopbaancoaching
IOP Individueel opleidingsplan. Definitie IOP Het individuele opleidingsplan is een document waarin de afspraken m.b.t. persoonlijke leerdoelen vastgelegd.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Assessorentraining 3 Hannah Wielenga april 2016.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding (SLB)
Hannah Wielenga februari 2017
Kennisontwikkeling van studenten in het beroepsonderwijs op het grensvlak van school en de beroepspraktijk Presentatie Zorgpact- Leren in de praktijk-
Workshop: Wat verandert er voor mij?
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Archimedes Lerarenopleiding, voorjaar 2003
Transcript van de presentatie:

Workshop ‘Competenties’ SBC V1 studiejaar 2009-2010 Saskia Lammertsma

Wat gaan we doen? Wat is een competentie en hoe toets je die?  10 minuten Competenties in je eigen woorden  20 minuten Voorbeeld showcaseportfolio  10 minuten Visualisatie eigen competentie ontwikkeling (duo’s)  20 minuten Meetbaarheid (groepje van 6)  20 minuten Evaluatie (plenair)  15 minuten

Wat is een competentie? De HvA-definitie van een competentie luidt: Een integraal geheel van kennis, vaardigheden en houding die een persoon binnen een beroeps- en/of wetenschappelijke context adequaat weet in te zetten. Competenties zijn leer- en ontwikkelbaar. Voor een succesvolle hbo-carrière moet je op hbo-niveau functioneren en heb je persoonlijke eigenschappen nodig als geloof in eigen kunnen, creativiteit, passie, incasseringsvermogen, sensitiviteit en inzet. Competenties hebben alleen betekenis in specifieke beroepssituaties. Competenties hebben altijd betrekking op handelingen die door een beroepsbeoefenaar worden uitgevoerd. Dat gebeurt vanuit een bepaalde beroepsrol (adviseur, ontwerper, behandelaar).

Wat wordt er van de student verwacht bij beoordeling van competenties? Bij competentiegericht toetsen gaat het erom dat de student laat zien dat hij in verschillende beroepssituaties juist handelt en dit kan verantwoorden. Bij de beoordeling van competenties moet de student zelf aantonen hoe competent hij is. Er wordt dus een actieve inbreng verwacht. Daarbij zijn twee onderdelen van belang: Een zelfbeoordeling, waarbij de student een oordeel geeft over de eigen competenties. Bewijsmateriaal, waarmee de student competenties aantoont. De beoordelaars gaan na of de zelfbeoordeling klopt met het bewijsmateriaal dat de student levert. De belangrijkste invalshoeken zijn het beroepsmatig handelen en de kennis en vaardigheden.

Voorbeeld van toetsing van competenties Portfoliotoets (blok 3) Producten (kennis en vaardigheden)in de showcaseportfolio POP (studiehouding) PAP (meetbaarheid) Het ontwikkel- en showcaseportfolio is de bewijslast van de student.

HBO en Beroepscompetenties Hbo-competenties Brede professionalisering Multidisciplinaire integratie (Wetenschappelijke) toepassing Transfer en brede inzetbaarheid Creativiteit en complexiteit in handelen Probleemgericht werken Methodisch en reflectief denken en handelen Sociaalcommunicatieve bekwaamheid Besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid Basiskwalificering voor managementfuncties

HBO en Beroepscompetenties Het vermogen tot onderzoek, analyse en interpretatie Het vermogen tot conceptualiseren en ontwerpen Het vermogen tot creatie Het vermogen tot samenwerken Het vermogen tot reflectie en persoonlijke ontwikkeling

De zes IAM competenties (combinatie van hbo- én beroepscompetenties) Creërend en interactief denkvermogen Communicatief vermogen Omgevingsgerichtheid Productie en beheer bekwaam Multidisciplinaire samenwerking en managementvaardigheden Methodisch en reflectief denken en handelen

Visualisatie deel 1 (20 minuten) Zelfbeoordeling Maak een duo. Bespreek de zes IAM competenties in je eigen woorden en zoek naar voorbeelden van vorig jaar die daar bij passen.

Voorbeeldportfolio (10 minuten) Zelfbeoordeling Presentatie portfolio van Sanne Schumacher (student V2BO)

Competenties in V1 Technologie & Interactie 1. Creërend en interactief denkvermogen 3. Omgevingsgerichtheid 5. Multidisciplinaire samenwerking 6. Methodisch en reflectief denken en handelen

Visualisatie deel 2 (10 minuten) Zelfbeoordeling Solo Pak een flap en noteer je vakken van vorig jaar. Noteer de competenties erbij. (1 of meer competenties is mogelijk)

Visualisatie deel 3 (10 minuten) Bewijsmateriaal Duo Bespreek de uitkomsten met elkaar en wijzig nog indien nodig. Vorm een groepje van 6 personen en hang de flappen op.

Bespreken in een groep Bewijsmateriaal (5 minuten per competentie) Bespreek per competenties de uitkomsten. Vergelijk jezelf met de anderen: Is het zo goed? Of moet je eigen portret nog bijwerken?

En nu verder….. Neem je persoonlijk portret op in je ontwikkelportfolio. In het kader van je competentie-ontwikkeling is het belangrijk dat je de competenties gaat koppelen aan alle nieuwe producten en bewijzen, tbv je showcase-portfolio in blok 3. Bronnen in deze powerpoint: https://intra.hva.nl/diensten/o2/home-o2

Evaluatie (10 minuten) Wat heb je geleerd van deze workshop? Vragen???