Het belang van vroegtijdig ingrijpen bij jeugdcriminaliteit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
determinanten jeugd & overgewicht
Advertisements

Motivatie, leeftijd en competenties
Het schoolwelbevinden van Brusselse scholieren
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Auteur : Hanne Op de Beeck Made by Hannelore Meeuw De mogelijkheden van Agnew’s General Strain Theory tot het verklaren van geslachts- en leeftijdsverschillen.
Diederik Cops Leuvens Instituut voor Criminologie
Marc Vandercammen September 2003 De jongere als « schoolse » aankoper.
Jeugddelinquentie en levensstijlrisico’s in Brussel
Peter Adriaenssens voorspelt dat 30% van onze jeugd problematisch gedrag zal gaan vertonen, wat betekent dat bijna een derde van het toekomstig talent.
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
1 Neemt de kennis van onze studenten toe? Een analyse van de kennisgroei op basis van VGT scores Marieke van Onna & Samantha Bouwmeester.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Geld & Geluk Laura Spierdijk.
Gokverslaving.
Presteren ijverige studenten beter? De complexe relatie tussen
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
Gezondheid en leefstijl in krachtwijken:
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Jong geleerd, fout gedaan?
Korte Synthese Laleman Angelique.  1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen.
Verslavingsproblematiek: cannabis
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Uit: Verslaving Mathias Vierstraete 1BaMV
Van De Leemkolk, L. (15 oktober 2012). Coming of the ancestors. Geraadpleegd op 24 december 2012, op Ünzüle Saglam.
Voorspellen van recidive onder jeugdige delinquenten
Cultuurparticipatie bij jongeren
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
Drugs Peer van der Kreeft voorzitter werkgroep drugs
Sociaal-economische verschillen in roken: de rol van de omgeving
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Drugpreventie bij jongeren
Gemeenschapsdienst en recidive een vergelijking met de traditionele jeugdbeschermingsmaatregelen (Tijdschrift voor Criminologie : Geudens Hilde) Vanoverbeke.
De vangnetpopulatie in de Ziektewet: kenmerken en risicofactoren voor langdurig verzuim Het onderzoek.
Wat brengt (echt)scheiding teweeg in het leven van kinderen?
Delinquent gedrag bij Vlaamse jongeren.
Joyce Rosseel 1BaMv A.  Steeds meer jongeren begeven zich op steeds jongere leeftijd op het criminele en gewelddadige vlak.  Dit roept onveiligheidsgevoelens.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Integrale jeugdhulp Sekseverschillen in het verband tussen opvoedingsstijlen en delinquentie.
Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.
Ethnicity, gender and entrepreneurship
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
Jongeren vandaag. - Wie zijn ze. - Wat doen ze. - Wat drijft hen
Jongeren & Alcohol Jens Allaert.
Child depressive symptoms and early onset of alcohol use Tekstsynthese Vic Vandendriessche.
Ontwikkeling gedragsinterventie middelengebruik jeugdige delinquenten IVO: Elske Wits, Soenita Ganpat, Tim Schoenmakers, Anke Snoek Tactus: Judith Boonstra.
Alcoholgebruik van Nederlandse jongeren: Effecten van cohort, leeftijd en sekse? Lot Geels, Meike Bartels, Toos van Beijsterveldt, Niels van der Aa, Jenny.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
COLLEGE 6; KOHNSTAMM H9 Ontwikkeling in adolescentie.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
ETNISCHE VERSCHILLEN IN RISICOFACTOREN VERSCHILLEN TUSSEN NEDERLANDSE, MAROKKAANSE, SURINAAMSE, TURKSE EN ANTILLIAANSE JONGEREN IN RISICOFACTOREN VOOR.
JEUGDBENDES Junger-Tas, J., Steketee, M. & Moll, M. (2008). Achtergronden van jeugddelinquentie en middelengebruik. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut Stefanie.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Hermine Callewaert. Over het algemeen jongens Etniciteit verschilt per type en aard van de jeugdgroep Activiteit verschilt per type en aard van de jeugdgroep.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
18-/18+ of transitiepsychiatrie? Ambities ggz: pleidooi voor een levensloopbenadering Adolescentie is de psychologische ontwikkeling van de jongere naar.
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 2, deel 2.
Het (meervoudig) gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs in Vlaanderen Tabaksgebruik.
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 2, deel 2
Verdampende jeugdcriminaliteit
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
Lectoraat Verslavingskunde
Transcript van de presentatie:

Het belang van vroegtijdig ingrijpen bij jeugdcriminaliteit

Onderzoek naar de samenhang tussen risicofactoren en recidive op verschillende leeftijden De risicofactoren zijn uit verschillende domeinen gemeten, voorbeeld: School Gezin Drugs Vrienden Vrije tijd .. De resultaten laten zien dat de impact van vrijwel alle risicofactoren op recidive sterk afneemt naarmate de leeftijd toeneemt. Zowel bij de Nederlandse als bij de Amerikaanse jongeren heeft op 12-jarige leeftijd het domein gezin de grootste impact, op 13-jarige leeftijd het domein vrienden en vanaf 14-jarige leeftijd de domeinen vrienden en school. De implicaties van deze resultaten voor de bestrijding van jeugdcriminaliteit worden bediscussieerd.

De onderzoeksgroepen 1.396 Nederlandse jongeren (1.156 jongens en 240 meisjes) in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, die al eerder moesten voorkomen vanwege een strafbaar feit. 13.613 Amerikaanse jongeren (10.111 jongens en 3.502 meisjes) in de leeftijd 12 tot 18 jaar, die al eerder moesten voorkomen vanwege een strafbaar feit.

De onderzoeksgroepen Percentage jongeren met problemen in de verschillende risicodomeinen per leeftijdsgroep.

Hoe gingen ze te werk? Allereerst werd de hoogte van de recidive op verschillende leeftijden onderzocht. Vervolgens werd onderzocht in welke mate problemen voorkomen op verschillende leeftijden (prevalentie). Daarnaast is onderzocht in hoeverre er leeftijdsverschillen zijn in het belang van de risicofactoren voor recidive (impact).

Conclusies De hoogte van de recidive bleek afhankelijk te zijn van de leeftijd van de jongere, waarbij voor de Nederlandse jongeren geldt dat de recidive het laagst is in de vroege adolescentie, een piek vertoont in de midden adolescentie en weer lager is in de late adolescentie. Bij de domeinen die betrekking hebben op de omgeving van de jongeren (school, vrienden en gezin) is er zowel bij Nederlandse als bij Amerikaanse jongeren eerst sprake van een toename, daarna van een afname van het aantal jongeren met problemen in het domein De impact van vrijwel alle risicodomeinen blijkt af te nemen naarmate de leeftijd toeneemt.

Niet eerder is zo duidelijk uit onderzoek naar voren gekomen dat er sprake is van een afnemende impact van risicofactoren in verschillende domeinen tijdens de adolescentieperiode. De bevindingen van huidig onderzoek zijn dan ook een belangrijke aanvulling op het in de inleiding beschreven developmental model of onset, accumulation, and continuity of risk factors van Loeber en collega’s,

Beperkingen van de studie Aantal bevindingen uitsluitend gebaseerd op de Amerikaanse steekproef. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre deze bevindingen ook gelden voor Nederlandse jongeren. De studie bevat slechts twee meetmomenten: - een meetmoment waarop de risicofactoren zijn gemeten. - een meetmoment waarop de recidive is vastgesteld. (Daarom kon er bijvoorbeeld geen survivalanalyse worden uitgevoerd.) We kunnen niet nagaan of de gevonden samenhangen tussen de risicofactoren en recidive worden veroorzaakt wordt door andere, niet onderzochte variabelen. Alleen risicofactoren worden in kaart gebracht en geen protectieve factoren.

Mogelijke verklaringen Mogelijke verklaringen voor het afnemende belang van dynamische risicofactoren. Eerste verklaring: de theorie van Moffitt. Adolescence-limited jongeren vertonen weliswaar delinquent gedrag, maar dit gedrag wordt niet zozeer veroorzaakt door de blootstelling aan risicofactoren. Hun criminele gedrag wordt verklaard door individuele factoren die vervolgens worden versterkt door een hoog-risico-omgeving, Een tweede mogelijke verklaring is dat factoren uit de sociale omgeving van een jongere minder belangrijk worden naarmate jongeren ouder worden.

Bronnen illustraties Afbeelding dia1: http://www.hsleiden.nl/lectoraten/licht-verstandelijke-beperking-jeugdcriminaliteit/onderzoek Afbeelding dia2: http://www.verkeersmaatregelen.nl/Home/Weblog/tabid/547/EntryId/11/Rotjochies-en-spuitgasten.aspx Afbeelding dia4: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/242820/Justitie-test-nieuwe-aanpak-jeugdcriminaliteit.htm Afbeelding dia5: http://www.drugsinbeweging.be/stappenplan.html Afbeelding dia7: http://www.sevensheaven.nl/imagedetails/illustraties/cartoons/jeugdcriminaliteit/