De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geld & Geluk Laura Spierdijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geld & Geluk Laura Spierdijk."— Transcript van de presentatie:

1 Geld & Geluk Laura Spierdijk

2 Money money money (Abba, 1976)
Money, money, money Must be funny In the rich man's world Money, money, money Always sunny In the rich man's world Aha-ahaaa All the things I could do If I had a little money It's a rich man's world

3 De nachtegalen (J.C. Bloem, 1950)
Ik heb van 't leven vrijwel niets verwacht, ‘t Geluk is nu eenmaal niet te achterhalen. Wat geeft het?—In de koude voorjaarsnacht Zingen de onsterfelijke nachtegalen

4 Wie heeft gelijk? Abba of Bloem?
Maakt geld gelukkig of ontlenen we ons geluk eerder aan zingende nachtegalen?

5 Definities Geluk: tevredenheid over je eigen bestaan.
Welvaart: beschikking over goederen en diensten.

6 Relatie welvaart - geluk (1)

7 Relatie welvaart - geluk (2)

8 Relatie geluk en welvaart
Verschillen tussen landen. Welvaart wordt dan gemeten door het bruto nationaal product. Verschillen tussen mensen (in één land). Welvaart wordt dan gemeten door het huishoudinkomen.

9 Hoe gelukkig is Nederland?
Nederland is één van de gelukkigste landen ter wereld. Ook de Scandinavische landen scoren hoog. Heel slecht scoren bijvoorbeeld Afrikaanse landen.

10 Geluksspreiding in Nederland
Provinciale verschillen in Nederland relatief klein. Groningen scoort bovengemiddeld. Meest gelukkig is men in Drenthe. Minst gelukkig in Limburg. Verklaringen?

11 Bron: http://www2. eur. nl/fsw/research/veenhoven/Pub2010s/2011e-fulln

12 Komt ons geluk door onze rijkdom?
Slechts gedeeltelijk. Dalende meeropbrengsten van geluk; geluksverzadiging.

13 Relatie welvaart - geluk (3)
“Afnemende meeropbrengsten” en “geluksverzadiging” welvaart

14

15 Wat maakt dan wel gelukkig?
De volgende factoren blijken van essentieel belang voor mate van geluk in een land: aanwezigheid sociaal vangnet afwezigheid van corruptie mate van persoonlijke vrijheid En van groter belang dan rijkdom!

16 Waarom maakt geld niet gelukkig?
In economentaal: behoeften zijn elastisch. Ofwel: de behoefte tot consumptie groeit mee met het inkomen. Rupsje nooitgenoeg.

17 Gevolgen geluksverzadiging
Van de crisis worden we in Nederland (gemiddeld genomen) echt niet ongelukkiger! Van belasting betalen ook niet. Maar meer nivelleren zal ook niet tot meer geluk leiden, want geluksverschillen in NL zijn klein. Doordat we zo rijk zijn, worden persoonlijke factoren geluksbepalend.

18 Griekenland en Spanje Situatie in Griekenland en Spanje is heel anders. Toename aantal zelfmoorden in die landen. Gemiddeld geluk neemt af.

19 Welvaart versus geluk Dalende meeropbrengsten van inkomen.
Nederland is in een fase van “geluksverzadiging”. Dus waarom richten politici zich zo op groei van het inkomen i.p.v. op groei van geluk?

20 Geluk in plaats van groei!
Beter maatstaf dan Bruto Nationaal Inkomen zou Bruto Nationaal Geluk zijn. Definitie?

21 Bruto Nationaal Geluk De bevordering van billijke en duurzame sociaal-economische ontwikkeling. Behoud en bevordering van culturele waarden. Behoud van het natuurlijke milieu. Goed bestuur van ondernemingen. Bron:

22

23 Recept voor (bijna) gratis geluk
Sport jezelf gelukkig… Neem een huisdier… Maar neem geen kinderen! Trek de natuur in… Breng tijd door met familie en vrienden… Doe iets voor een ander… Allemaal wetenschappelijk verantwoorde geluksfactoren!


Download ppt "Geld & Geluk Laura Spierdijk."

Verwante presentaties


Ads door Google